18 10 24  Kvotos viešajame sektoriuje

Spalio 22 dieną LR Seime vyko Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojo Tomo Tomilino iniciatyva sukviesta spaudos konferencija, skirta neįgaliųjų įdarbinimui.

Konferencijoje dalyvavęs LR Seimo narys T. Tomilinas informavo, kad Seimui yra pateiktas naujas Socialinių įmonių, Neįgaliųjų socialinės integracijos ir Užimtumo rėmimo įstatymų paketas. Jis taip pat paskelbė apie savo siūlymą, kad Neįgaliųjų socialinės integracijos įstatyme būtų įtvirtinta nuostata, jog viešojo sektoriaus įstaigoms taptų privaloma 5 proc. neįgaliųjų įdarbinimo kvota. Anot Seimo nario, tai reikštų iki 10-15 tūkst. įdarbintų neįgaliųjų. T. Tomilinas atkreipė dėmesį, kad problema yra ne tik neefektyviai ir netikslingai naudojamos valstybės paramos lėšos. Gerokai svarbiau yra atviroje darbo rinkoje neišnaudojamas neįgaliųjų darbo potencialas, taip pat ir šios visuomenės grupės socialinės atskirties įveikimo galimybės.

Konferencijoje daug dėmesio skirta socialinių įmonių pertvarkai. Akliesiems, dirbantiems socialinėse įmonėse bei šių įmonių vadovams didžiausią nerimą kelia tai, kad 30-40 proc. (buvusi II invalidumo grupė) darbingumo lygį turinčių žmonių darbo vietos pagal T.Tomilino pateiktą socialinių įmonių įstatymo projektą bus remiamos tik pusę metų. Spaudos konferencijoje šis klausimas keltas visu aštrumu, bet politikai turi savo viziją, kuri šiuo atveju su LASS požiūriu visiškai nesutampa.