18 04 16  Patirtis aklųjų bibliotekoje

Balandžio 12-13 dieną Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB) savo veikla ir patirtimi dalijosi su Apskričių viešųjų bibliotekų asociacijos darbuotojais.

Šiais metais Apskričių viešųjų bibliotekų asociacija vykdo projektą "3P: Partnerystė. Patirtis. Pasidalijimas". LAB yra viena iš šio projekto dalyvių. Stažuotės Aklųjų bibliotekoje metu Viešųjų bibliotekų asociacijos nariai susipažino su leidinių specialiaisiais formatais fondais, šių dokumentų leidybos ir sklaidos ypatumais, fizinės ir informacinės aplinkos pritaikymu neįgaliesiems, tiflotyros skaityklos eksponatais. Kartu su LAB Informacijos išteklių centro vadove Dalia Balčytyte kūrė improvizuotas taktilines iliustracijas dailininko Renė Magrito kūrybos tema. Tai Lietuvoje dar visiškai nauja taktilinių iliustracijų metodika, kurią D. Balčytytė atrado lankydamasi Briuselyje įsikūrusiame šio dailininko muziejuje.

Garsinio vaizdavimo teoriją ir praktiką stažuotojams pristatė LAB partnerio Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto lektorės dr. Laura Niedzviegienė ir doktorantė Jurgita Astrauskienė. Paskaitą papildė garsinio vaizdavimo pavyzdžiai. Viešųjų bibliotekų darbuotojai taip pat dalyvavo ekskursijoje po Vilniaus senamiestį su svetingiausiu Vilniaus miesto gidu, „Gatvės gyvos“ įkūrėju Albertu Kazlausku. Gidas praktiškai parodė, kaip galima pristatyti svarbius miesto kultūrinius objektus nematančiam žmogui. Bibliotekų specialistai taip pat lankėsi ekskursijoje Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre, susipažino su LAB garso įrašų studijomis, diktorių darbu, reikalavimais diktoriams. Dalyviai patys turėjo galimybę trumpam tapti diktoriais ir pabandyti įgarsinti teksto ištrauką.

Parengta pagal www.labiblioteka.lt .