18 01 09  Vilniaus viešasis transportas ir aklieji

Sausio 8 dieną LASS atstovai susitiko su įmonės "Susisiekimo paslaugos" darbuotojais.

"Susisiekimo paslaugų" atstovai pristatė naują, akliesiems ir silpnaregiams kuriamą Vilniaus viešojo transporto informavimo sistemą. Naujosios sistemos kertiniai stulpai: internetas, specialus, neregio turimas pultelis ir transporto priemonėje įtaisytas garsinis švyturys. Tam tikroje interneto svetainėje ar subsvetainėje neregys ar silpnaregis susikuria savo paskyrą, kurioje, prieš keliaudamas norimu maršrutu, tą maršrutą pasižymi. Anot "Susisiekimo paslaugų" darbuotojų, daugiau nieko daryti jam nereikėtų. Neregio pažymėtą maršrutą "matytų" tuo maršrutu važiuojanti transporto priemonė, o jo turimas pultelis, veikiantis blue tooth ryšiu, suaktyvintų toje priemonėje esantį garsinį švyturį. Suaktyvintas švyturys informuotų apie atvykusį į stotelę reikalingą troleibusą ar autobusą. Sistemos privalumai: kalbėtų tik ta transporto priemonė, kuri neregiui ar silpnaregiui reikalinga, kitos - tylėtų.

Anot susitikime dalyvavusių aklųjų, tai būtų didelis privalumas, tačiau iš karto iškyla klausimas, ką daryti žmonėms, kurie patys nesinaudoja nei kompiuteriais, nei išmaniaisiais įrenginiais, o tokių žmonių tarp aklųjų ir silpnaregių tikrai esama. Išeitis vienintelė: prašyti, kad tavo paskyrą sukurtų ir norimą maršrutą pažymėtų socialinis darbuotojas ar šalia esantis ir kompiuteriu besinaudojantis žmogus. Susitikimo dalyviams kilo ir daugiau klausimų, pavyzdžiui, reikalingą maršrutą reikės pasižymėti kaskart iš naujo, ar bus galima pasižymėti tik kartą uždėjus ant jo vadinamąją "varnelę". Jeigu pultelio nebus įmanoma išjungti, tai ar visos tą ar kitą dieną pakeliui sutiktos atitinkamo maršruto priemonės tuojau pradės kalbėti ir pan. Deja, kol kas į panašius klausimus niekas negali tiksliai atsakyti.

Svarbiausias klausimas visoje šitoje istorijoje - kada naujoji sistema bus įdiegta ir kada realiai pradės veikti? Apie tai, kad senoji, 2004-2005 m. Vilniaus troleibusuose įdiegta garsinių švyturių sistema atgyveno, jau pradėta kalbėti 2014 m. viduryje. Jau tada siūlytos įvairios informavimo sistemos modernizavimo idėjos. Deja, kauniečiai per tą laiką sukūrė "kvt balsą", o vilniečiai ir liko trypčioti vietoje. Anot "Susisiekimo paslaugų" atstovų, šį kartą taip nebeatsitiks, sutarta bendradarbiauti, dalintis informacija, sukurto produkto vertinimu. Kaip šis bendradarbiavimas vyks tikrovėje, parodys laikas.