17 11 29  Legenda tampantis šaškių turnyras

Lapkričio 25 dieną Kelmėje vyko tradicinis, jau trisdešimtasis, šaškių turnyras LASS Kelmės rajono filialo taurei laimėti.

"Turnyras jau turi savo istoriją ir savo legendą, - pasakoja dabartinė filialo pirmininkė Janina Samušienė, - per 30 metų jis yra vykęs ne tik Kelmės rajono filiale, bet ir kultūros centre, net parke prie Kražantės. Ne vienam rajono gyventojui matyti neregį, žaidžiantį šaškėmis, buvo nemažas atradimas. Todėl vieną komandą visada stengiamės sudaryti vien iš neregių".

Pati J. Samušienė taip pat yra prisiekusi šaškininkė, drauge su kitu LASS nariu Kazimieru Kižausku dalyvaujanti Kelmės šaškių turnyruose nuo pat jų pradžios. Šiais metais ji su K. Kižausku atstovavo 1-ajai LASS Kelmės rajono filialo komandai ir iškovojo pirmąją vietą.

Turnyro Kelmėje iniciatorius ir pradininkas yra dabartinis VšĮ "Aksida" direktorius, buvęs LR Seimo narys Edvardas Žakaris. 1987 m. jis dirbo LASS Kelmės rajono filialo (tuomet jis vadinosi pirmine organizacija) pirmininku. Norėdamas pagyvinti filialo veiklą ir ieškodamas naujų bendravimo su rajone gyvenančiais žmonėmis formų, E. Žakaris pradėjo rengti komandinį šaškių turnyrą LASS Kelmės rajono filialo taurei laimėti. Turnyras iškart sulaukė gyvo susidomėjimo. Jame mielai dalyvauja tiek aklieji, tiek ir regintieji. Kelmėje iki šiol prisimenama ir noriai pasakojama istorija, kaip Šiaulių ir Tauragės regionų aklųjų centro direktorius Alfonsas Navickis susilažinę žaidė su Kelmės rajono meru ir abu kartus prieš jį laimėjo. Pirmą kartą buvo lažinamasi iš bendruomenės centro Kelmėje įsteigimo - centras iš tikrųjų buvo įsteigtas, antrą kartą - iš automobilio centrui skyrimo. Pastarasis pažadas kol kas dar neįvykdytas. Žaidimo senbuviai gali papasakoti ir daugiau linksmų istorijų, smagių nutikimų. Visų jų nesenkantis šaltinis - jau 30 metų Kelmėje vykstantis šaškių turnyras.