17 09 04  Vasara baigėsi dviem stovyklomis

Rugpjūčio 26-30 dieną "Zelvos" poilsiavietėje vyko dvi regėjimo negalią turintiems žmonėms skirtos mokomosios stovyklos.

Stovykla "Aktyvus LASS - aktyvus visuomenėje" vyksta nuo 2010 m., paprastai kas antri metai. Į ją kviečiami neseniai į LASS įstoję aklieji ir silpnaregiai. Čia jie artimiau susipažįsta su LASS struktūra, veikla, LASS vykdomais projektais, bendrauja tarpusavy. Rengiant šių metų stovyklą laikytasi jau išbandytos ir pasiteisinusios dienotvarkės. Su naujokais susitiko LASS pirmininkas Sigitas Armonas ir pirmininko pirmoji pavaduotoja Ramunė Balčikonienė, LASS respublikinio centro specialistas Gediminas Jonikaitis. Dalyviai ypač domėjosi informacinėmis technologijomis, techninės pagalbos priemonėmis, jų įsigijimo ir kompensavimo galimybėmis, diskutavo apie fizinės aplinkos pritaikymą regėjimo negalią turintiems žmonėms.

Pirmą kartą LASS istorijoje organizuota stovykla-seminaras sunkią regėjimo negalią turintiems tėvams. Apie tokios stovyklos būtinybę jos organizatorė LASS respublikinio centro darbuotoja Audronė Jozėnaitė sakė: "vaikus turi jauni žmonės, kurie ne visada gali dalyvauti įvairiose reabilitacijos programose, nes neturi kur palikti savo atžalų. Todėl buvo nuspręsta, kad stovykloje tėvai galėtų dalyvauti kartu su vaikais. Tuo metu, kai tėvai dalyvavo stovyklos veiklose, vaikus prižiūrėjo auklės."

Anot A. Jozėnaitės, svarbiausi tokios stovyklos tikslai: suteikti tėvams atitinkamų žinių, o vaikams parodyti, kad ne tik jų, bet ir kiti tėvai turi šią negalią. Stovykloje aptarta ankstyvoji pagalba vaikui ir jo šeimai, buitinės aplinkos pritaikymas, vaikų savarankiškumas, pasirengimas lankyti mokyklą ir kitos tėvams aktualios temos. Ypač didelio susidomėjimo sulaukė paskaita apie vaikų ligas, jų simptomus. Stovykloje kartu su mamomis dalyvavo vaikai nuo trejų su puse iki keturiolikos metų. "Vakarienės lauke, degantis laužas, galimybė pabendrauti, padiskutuoti apie bendras problemas, pasidžiaugti vaikais ir jų pasiekimais. Tai paprasti žmogiški dalykai, bet tokie svarbūs mūsų gyvenime.", - pasibaigus stovyklai sakė A. Jozėnaitė.