17 06 28  Neįgaliųjų teisių komisija

Birželio mėn. LR Seimas balsų dauguma pritarė iniciatyvai įsteigti Neįgaliųjų teisių komisiją.

Komisijos steigimo iniciatorius - Seimo narys Justas Džiugelis. Jo teigimu, tokia komisija būtina, nes iki šiol visi neįgaliųjų reikalai buvo patikėti Socialinių reikalų ir darbo komitetui. "Neįgaliųjų klausimai yra ne tik šio komiteto prerogatyva. Norint spręsti neįgaliųjų problemas, reikia kompleksinio požiūrio, tarpžinybinio bendradarbiavimo", - argumentuodamas, kodėl Seime reikalinga dar viena komisija, sakė J. Džiugelis.

Vienas iš svarbiausių naujai steigiamos Neįgaliųjų teisių komisijos uždavinių - paskatinti Lietuvą laikytis tarptautinių įsipareigojimų. Praėjusių metų pavasarį JT Neįgaliųjų teisų komiteto pateiktose išvadose tik 3 aspektais Lietuva buvo įvertinta teigiamai. Tai rodo, kad per 27 nepriklausomybės metus buvo dedama per mažai pastangų spręsti neįgaliųjų problemas“, - teigia J. Džiugelis.

Neįgaliųjų teisių komisiją sudarys skirtingoms frakcijoms atstovaujantys Seimo nariai. Tarp jų: Justas Džiugelis, Aušra Maldeikienė, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Rimantė Šalaševičiūtė, Ingrida Šimonytė.

Ateitis parodys, kiek ši komisija bus veiksminga. Įvairių komisijų, tarybų, neįgaliųjų problemoms spręsti, per ketvirtį amžiaus Lietuvoje buvo ne viena. Tik reta iš jų nuveikdavo ką nors konkretaus, aiškiai matoma ir reikalinga. Tikėkimės, kad šiai komisijai tai pasiseks, o mums ji yra dar viena galimybė, į kurią, esant reikalui, galime kreiptis įgyvendindami savo, kaip nevyriausybinės organizacijos, tikslus ar iškilus nenumatytoms problemoms.