17 03 17  Žmogus, atidavęs sportui pusę amžiaus

Kovo 16 dieną Vilniuje, Lietuvos aklųjų bibliotekoje, įvyko susitikimas su aklųjų sportininkų ugdytoju, mokytoju Petru Čyžiumi.

Šiais metais P. Čyžius mini 55-erių sportinės veiklos metų sukaktį. P. Čyžius jaunystėje užsiiminėjo lengvąja ir sunkiąja atletika, vienas pirmųjų Lietuvoje tarp aklųjų ir silpnaregių pradėjo lankyti savigynos ir dziudo treniruotes, žaisti aklųjų riedulį (dabartinio golbolo pirmtaką).

Visus 55-erius aktyvios sportinės veiklos metus P. Čyžius ne tik sportavo pats, bet ir ugdė jaunuosius sportininkus: pradėjęs dirbti Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre, subūrė aklųjų riedulio komandą, vadovavo sporto klubui "Šarūnas". Šiame klube išaugo visi stipriausi Lietuvos golbolo žaidėjai, tarp jų ir Rio de Žaneiro parolimpinių žaidynių nugalėtojai.

P. Čyžius yra ne tik dziudo imtynių tarp aklųjų ir silpnaregių Lietuvoje pradininkas, bet ir pirmasis šios sporto šakos aklųjų treneris. Jis treniravo tiek vaikus, tiek ir suaugusiuosius. Kai kurie iš jų kaip mėgėjai pasiekė gana aukštų rezultatų, pvz., tapo Maskvos (Rusija) čempionato nugalėtojais. P. Čyžius buvo vienas iš Lietuvos aklųjų sporto federacijos įkūrimo iniciatorių, aktyviai dalyvavo jos veikloje. Susitikime su buvusiu mokytoju, treneriu, bendražygiu dalyvavo buvę auklėtiniai, sporto klubo "Šarūnas" atstovai, aklųjų bendruomenės nariai. LAB muziejuje veikė P. Čyžiaus sportinei veiklai skirta parodėlė.