16 10 05  Nauja paslauga LAB skaitytojams

Spalio 4 dieną Lietuvos aklųjų bibliotekos (LAB) darbuotojai vilniečiams skaitytojams pristatė naują garsinių knygų skolinimo paslaugą "Go smart" (prieiti išmaniai).

Paslauga susideda iš dviejų dalių: knygoms skaityti reikalingos aparatūros skolinimas ir pačių knygų elektroninių variantų įkėlimas.

LAB skaitytojai tiek Vilniuje, tiek ir bibliotekos filialuose gali pasiskolinti dviejų rūšių aparatus garsinėms knygoms skaityti: mažus miniatiūrinius NP3 grotuvėlius ir didesnius, o kartu ir universalesnius kompaktinių diskų (CD) grotuvus. MP3 grotuvėlyje esančio įrašo galima klausytis tik per ausines. Grotuvėlis ypač patogus keliaujant. Kompaktinių diskų grotuvas turi ne tik lizdą ausinėms, bet ir išorinius garsiakalbius. Juo naudojantis galima klausytis įrašus ne tik iš CD, bet ir iš USB laikmenos ar SD kortelės.

Skaitytojui pageidaujant bibliotekoje ar jos filiale jis užregistruojamas į "Elvis" sistemą ir šitaip tampa jos vartotoju. Knygos į bibliotekos paskolintą grotuvėlį ar paties atsineštą laikmeną įkeliamos tiesiai iš šios sistemos. Naujoji paslauga "Go smart" turi keletą privalumų: pirmiausia žmogui nereikia laukti norimo leidinio kompaktinės plokštelės, bet kurį "Elvis" sistemoje esantį leidinį jis gali gauti nepriklausomai nuo to, kiek to leidinio žmonių laukia ar kiek jį skaito. Žmogui (tai ypač patogu vyresnio amžiaus skaitytojams) nereikia specialiai mokytis, kaip naudotis "Elvis" sistema ar apskritai turėti kompiuterinio raštingumo žinių. Norimą leidinį ar leidinius į pasirinktą laikmeną jam įkelia bibliotekininkas. Taigi belieka šią laikmeną įsijungti arba prisijungti ir klausytis.