"Šulinys", 2017 rugsėjis - spalis



Lietuvoje

Spalio 14 dieną Vilniuje, Lietuvos aklųjų bibliotekoje, atidaryta silpnaregės Dainoros Laukžemytės rankdarbių paroda. D. Laukžemytė yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė, pianistė. Laisvalaikiu mergina sportuoja (žaidžia šoudauną), velia iš vilnos, mezga. Parodėles apžiūrėti užsukusį svečią sutinka Dainoros nuveltos geroji ir piktoji raganos, undinėlė, drambliukas, keletas kitų smulkesnių darbelių.

"Paroda nedidelė, - sako autorė, - rankdarbiai yra mano laisvalaikis, o jo po visų mokslų ir darbo lieka nedaug."

Ateinantį pavasarį jaunosios pianistės laukia baigiamieji egzaminai, jau dabar ji dirba mokytoja muzikos mokykloje "Lyra".

* * *

Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB), pasitikdama Tarptautinę baltosios lazdelės dieną, savo skaitytojus pakvietė į kelis skirtingo pobūdžio turiningus susitikimus. Spalio 9 d. bibliotekoje svečiavosi vaikų rašytojas ir dailininkas Kęstutis Kasperavičius. Su Gerosios vilties gimnazijos mokiniais ir bibliotekos darbuotojais jis piešė žirafą. Pasibaigus kūrybinėms dirbtuvėms, pasaulį išvydo trijų metrų ilgio žirafa Margarita. Netrukus ji turėtų papuošti LAB patalpas.

Spalio 10 d. bibliotekoje viešėj politologas, LR Seimo narys Laurynas Kaščiūnas. Svečias padarė pranešimą apie Lietuvos saugumo situaciją, aptarė svarbiausias grėsmes ir iššūkius. Priešingai nei iki šiol, viena iš galimų grėsmių šalies saugumui įvardijama daugelio jos gyventojų patiriama socialinė atskirtis ir didelė socialinė nelygybė, nedarbas. Socialinė atskirtis ypač juntama regionuose.

Spalio 11 d. LAB lankėsi Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai ir jo pirmininkas Algimantas Valantinas. Teisėjai ne tik papasakojo apie savo darbą, atsakė į susirinkusiųjų klausimus, bet ir padovanojo bibliotekai 10 naujų knygų, kurių dėl ribotų finansinių galimybių ji pati įsigyti negali. Kartu su kolegomis bibliotekoje lankėsi ir Apeliacinio teismo teisėja Virginija Čekanauskaitė. Ji yra ir LAB diktorė savanorė.

* * *

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) antrąjį spalio ketvirtadienį paskelbė Pasauline regėjimo diena. Šiemet tai spalio 12-oji. Regėjimui skirtą dieną žmonės skatinami pasirūpinti savo akimis, apsilankyti pas gydytoją. PSO primena: regėjimo sutrikimų priežastys yra įvairios. Tai gali būti infekcinės ir neinfekcinės (pavyzdžiui, hipertoninė liga, aterosklerozė, cukrinis diabetas ir kt.) ligos, mechaniniai pažeidimai, paveldimumas, senėjimas ir kt. Jau nešiojantiems akinius pasitikrinti regą reikėtų bent kartą per metus, nes žmogui senstant keičiasi akių vidinės terpės, reikalingi skirtingo stiprumo akiniai.

Nuo 35-erių metų ir vyresniems, net ir gerai matantiems, gydytojai rekomenduoja pasitikrinti akis profilaktiškai bei pasimatuoti akių spaudimą, nes šio amžiaus žmonėms padidėja glaukomos ir kitų akių ligų grėsmė. Regėjimo problema tampa ypač aktuali šiuolaikinėje visuomenėje, didžiąją laiko dalį praleidžiančioje prie kompiuterio ar išmaniojo telefono ekrano. Deja, Lietuvoje regėjimui skirta diena dar nesulaukia deramo dėmesio, todėl tiek medikams, tiek LASS su savo filialais rajonuose atsiveria plačios šviečiamosios veiklos galimybės.

* * *

Spalio 3 dieną Lietuvos aklųjų bibliotekoje vyko Konstitucijos egzaminas. Egzaminą brailio raštu laikė 9 aklieji ir silpnaregiai. Geriausias LR konstitucijos žinias pademonstravo Henrikas Stukas, Alvydas Valenta ir Nerijus Jasas. Spalio 25 dieną trys geriausiai išlaikę Konstitucijos egzaminą LASS nariai kviečiami į LR prezidentūrą.

* * *

Neįgaliųjų reikalų departamentas patvirtino skėtinių neįgaliųjų asociacijų atstovų, deleguojamų 2018 m. Socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektų atrankos stebėsenai savivaldybėse, sąrašą.

Iš Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos į projektų atrankos stebėseną deleguoti 24 atstovai (beveik pusė LASS filialų pirmininkų), savivaldybėse vykdysiantys stebėtojų funkcijas. Daugiausia stebėtojų iš Vilniaus ir Alytaus regiono - 7, iš Kauno ir Marijampolės regiono - 2, iš Panevėžio ir Utenos regiono - 6, Iš Šiaulių ir Tauragės regiono - 6, iš Klaipėdos ir Telšių regiono - 3.

* * *

Rugsėjo pabaiga LASS meno saviveiklos kolektyvams buvo gausi festivalių ir kitokių renginių.

Rugsėjo 22-24 d. Latvijoje, Rygoje vyko tradicinis Baltijos šalių aklųjų ir silpnaregių festivalis-konkursas "Baltijos Banga 2017". Šių metų festivalis sužibėjo naujomis spalvomis, kiekvienas kolektyvas ar atlikėjas turėjo atlikti po dvi dainas iš kino filmų, prisistatyti trumpa vaizdo medžiaga. Šiais metais festivalyje Lietuvai atstovavo VšĮ Klaipėdos ir Telšių regionų aklųjų centro ansamblis "Prisiminimas" (vad. Janina Monienė) ir VšĮ Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro muzikos ansamblis "Vilkpėdė" (vad. Petras Garšva). Klaipėdiečiai buvo puikiai įvertinti žiuri kaip profesionalūs atlikėjai, o ansamblis "Vilkpėdė" pelnė du apdovanojimus - už puikų pasirodymą ir vertinimo komisijos simpatijas.

Rugsėjo 30 d. Vilniuje, Vidaus reikalų ministerijos rūmuose, įvyko Tarptautinis senjorų šokių festivalis "100 šokių pynė Lietuvai". Festivalyje dalyvavo 25 kolektyvai iš visos Lietuvos ir užsienio, tarp jų buvo ir 2015 m. "Aukso paukštės" laimėtojas VšĮ Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro tautinių šokių kolektyvas "Šimtažiedis" (vad. Rūta Januškevičienė). Kolektyvas sušoko keturis šokius. Festivalį "100 šokių Lietuvai" globojo LR ministras pirmininkas Saulius Skvernelis. "Šimtažiedžiui" jis įteikė atminimo ženklą - paveikslą su simboliniu Lietuvos vaizdu ir savo parašu.

* * *

Rugsėjo 22 dieną Suomijoje, Pajulahti, baigėsi IBSA Europos golbolo čempionatas. Lietuvos vyrų golbolo komanda, iškopusi iki finalo, lemiamose rungtynėse rezultatu 6-3 nugalėjo Vokietijos rinktinę ir iškovojo Europos čempionų titulą. Visus 6 įvarčius lietuviams pelnė Justas Pažarauskas. Jis tapo ir rezultatyviausiu šio čempionato žaidėju (32 įvarčiai). Lietuviai Europos čempionais tampa jau ketvirtą kartą. Du kartus jie yra tapę pasaulio čempionais, du kartus parolimpinių žaidynių vicečempionais ir kartą - Rio de Žaneire - šių žaidynių čempionais.

* * *

Rugsėjo 13 dieną Vilniuje, Lietuvos aklųjų bibliotekoje (LAB), paminėtas aklųjų kompiuterinio raštingumo 25-metis. Popietėje "Skaitmeninės erdvės astronautai" šiltai prisimintas aklųjų kompiuterinio raštingumo pradininkas Lietuvoje Vitas Purlys, pirmieji jo įkurto Kompiuterių technikos taikymo centro žingsniai. Renginyje dalyvavo informacinio raštingumo tarp neregių pionieriai: Gintaras Norkus, Karolis Verbliugevičius, Sergejus Mechas. Pirmuosius kompiuterinio raštingumo metus ir V. Purlį prisiminė buvusi kolegė, šiuo metu dirbanti LR Švietimo ir mokslo ministerijoje, Regina Labinienė. Popietėje dalyvavo ir praktine patirtimi naudojantis informacinėmis technologijomis dalinosi būrys jaunosios kartos atstovų: Gintautas Gečas, Ugnė Žilytė, moksleiviai Vytautas Lėveris, Hermis Kasperavičius. LASS respublikinio centro darbuotojas Gediminas Jonikaitis papasakojo apie artimiausius darbus toliau IT pritaikant aklųjų poreikiams: toliau tobulinama 2015 m. sukurtas lietuvių kalbos sintezatorius LIEPA, kuriama jo versija, pritaikyta "Android" platformai, sukurtas naujas kalbančio bankomato pavyzdys. LAB darbuotojas Nerijus Griciūnas pristatė naują mobiliąją programėlę, skirtą virtualios bibliotekos "Elvis" vartotojams ir paprašė ją aktyviai testuoti. Kol kas programėlė prieinama tik "Android" įrenginių vartotojams, tačiau netrukus ji turėtų būti prieinama ir besinaudojantiems "Apple" įrenginiais.

* * *

43-ąjį rugsėjį Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centras (LASUC) sutiko turėdamas naują direktorę.

Liepos mėn. LR švietimo ir mokslo ministerijos paskelbtą konkursą LASUC direktoriaus vietai užimti laimėjo Vilniaus karaliaus Mindaugo gimnazijos direktoriaus pavaduotoja Nerija Moskalionienė. Šiais metais į LASUC atėjo 6 parengiamukai. Brandos atestatus sieks gauti 7 abiturientai.

* * *

Rugsėjo 3 dieną Vilniuje, Katedros aikštėje, vyko tryliktoji neįgaliųjų bendruomenės šventė "Tau, Vilniau!" Šventėje kasmet aktyviai dalyvauja ir aklieji amatininkai, meno saviveiklos kolektyvai bei atlikėjai. Silpnaregis dainininkas Gražvydas Sidiniauskas šiais metais buvo vienas iš keleto neįgalių atlikėjų, kurio koncertas buvo įtrauktas į bendrą "Sostinės dienų" koncertinę programą. Rugsėjo 3-ąją šventėje "Tau, Vilniau!" dalyvavo Vilniaus Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centro rankdarbių klubas "Vaivos juosta", šokių kolektyvas "Šimtažiedis", pynėjas iš Kauno Virgilijus Šlipaitis. Kasmet šventėje dalyvauja po keletą meno saviveiklos kolektyvų iš LASS filialų. Šiemet į didžiąją šventės sceną lipo LASS Kelmės, Kėdainių, Panevėžio, Utenos meno saviveiklos kolektyvai.

Šventė "Tau, Vilniau!" vyksta nuo 2003 metų "Sostinės dienų" metu ir jau yra tapusi tradicine šių dienų dalimi. Renginį organizuoja Lietuvos specialiosios kūrybos draugija "Guboja", jame kasmet dalyvauja apie 1500 neįgalių žmonių iš visos Lietuvos.



Pasaulyje

Aklas žurnalistas laužo stereotipus. Gary O'Donoghue'as - sėkmingai dirbantis aklas žurnalistas, šiuo metu jis yra BBC politikos korespondentas Vašingtone. Dirbdamas jis turi daug keliauti, sugebėti įdomiai aprašyti renginius, jam reikia nemenko lankstumo, kad aklumas netrukdytų patekti ten, kur vyksta veiksmas, taip pat gebėjimo parengti tokį straipsnį, kuris patrauktų skaitytojų dėmesį ir būtų vertas, kad jį paskelbtų prestižiškiausia žiniasklaidos kompanija pasaulyje. Anot paties žurnalisto, jam Brailio raštas yra visiška būtinybė. Be Brailio rašto jis negalėtų dirbti. Jo nuomone, Brailio eilutės, Brailio užrašinės yra tokios patogios ir aklajam naudingos priemonės, kad kiekvienam aklam mokiniui ir studentui reikėtų jas turėti.

 

(tiflotyra.labiblioteka.lt)



* * *

"Lego" kaladėlės su Brailio raidėmis. Brazilijos Dorinos Nowill fondas kartu su reklamos agentūra "LewLara TBWA" modifikavo Lego kaladėles, vietoje įprastinių taškų užrašydami Brailio raides. Taip neregiai žaisdami gali susipažinti su Brailio raidėmis ir mokytis Brailio rašto. Tokiu būdu praktiškai skatinama neregių integracija, nes „Lego“ kaladėlėmis kartu gali žaisti regintys ir neregintys vaikai, susipažindami su Brailio raštu. Rinkoje šiomis kaladėlėmis prekiaujama ir jų pavadinimas yra "Braille Briks".

Daugiau informacijos svetainėje www.braillebricks.com.br/en/

 

(tiflotyra.labiblioteka.lt)