Skaitmeninis asistentas
Autoriaus nuotrauka
Autoriaus nuotrauka
Baseine – specialios orientavimosi priemonės neregiams
Parengė Ugnė Žilytė ir Audronė Gendvilienė
Parašas po straipsniu

Šiame numeryje jau džiaugėmės žinia, kad šiemet Paryžiaus paralimpinėse žaidynėse varžysis regėjimo negalią turintis plaukikas Edgaras Matakas. Profesionalių plaukikų, ypač įveikusių aukščiausius normatyvus, mūsų bendruomenėje nėra daug. Tačiau mėgstančių plaukioti baseine ar natūraliuose gamtos telkiniuose, tikrai nemažai. Pristatome net dviejų kompanijų kuriamus specialius orientavimosi baseine produktus. Kas žino, gal gana greitai jie gali tapti patikimais mūsų plaukikų pagalbininkais. 

 

Izraelyje sukurta išmanioji galvos juosta 

 

Sportuodami regos negalią turintys ir vyresnio amžiaus žmonės susiduria su sunkumais dėl sutrikusios orientacijos erdvėje, todėl gali susižaloti į šalia esančius objektus. Prastas orientavimasis net gali sukelti pavojų gyvybei. Treniruočių metu neregiai sportininkai yra priklausomi nuo kito asmens, vadinamo reginčiu vedliu, todėl nesijaučia savarankiški, nepasitiki savimi. 

Viena iš pagalbinių orientavimosi baseine priemonių yra naujoji „Eye-Can“. Šį prietaisą galima vadinti išmaniąja galvos juosta. Priekyje, ant kaktos, yra filmavimo kamera su vaizdo apdorojimo galimybėmis. Prietaisas nedelsiant įspėja plaukiką apie nukrypimą nuo plaukimo takelio centro, signalizuoja apie pavojus užsiimant kitomis sporto šakomis. 

„Eeye-Can“ galvos juosta leidžia pajusti lygiavertiško, nepriklausomo gyvenimo skonį. Ją sudaro ant juostos tvirtinama išmanioji filmavimo kamera su vaizdo apdorojimo funkcijomis. Galvos juostoje yra vibraciją ir garsą į kaukolę perduodantis lustas, skirtas įspėti sportininką apie netoliese esančią kliūtį. Prietaisas ergonomiškai suprojektuotas, kad netrukdytų plaukti. 

Atsiliepimai apie „Eye-Can“ labai palankūs. Kadaise garsus neregys plaukikas Zivas Betteris, paralimpinių varžybų dalyvis, mano: „Atsiradus „Eye-Can“ daugiau neregių pamėgs plaukimą.“ Buvęs Izraelio nacionalinės plaukimo komandos treneris Noahas Ramas sako: „Šis produktas naudingas ir profesionaliems plaukikams, ir mėgėjams, nes leidžia plaukti iš visų jėgų, padeda atskleisti didžiausias fizines kiekvieno plaukiko galimybes.“ 

Daugiau informacijos apie „Eye-Can“ – interneto svetainėje https://www.eyecan.tech/. 

 

Šveicarų kuriamas plaukimo kepuraitės prototipas 

 

Ženevos aukštosios ekonomikos ir vadybos mokyklos studentai kuria specialią maudymosi kepurę, kuri padėtų neregiams ir silpnaregiams orientuotis baseine. „Eyecap“ – tai plaukimo kepuraitė, kurios priekyje ir abiejuose šonuose įtaisyti jutikliai. Taip regos sutrikimų turintys žmonės netolimoje ateityje galės saugiai plaukioti. Šie jutikliai atpažįsta kliūtis ir garsiniu bei vibracijos signalais informuoja regos negalią turinčius plaukikus, kai jie priartėja prie baseino sienos arba kai regos negalią turintis plaukikas atsiduria netoli kito plaukiko. 

Projektas pradėtas kurti 2023 m. Ženevos aukštosios kraštovaizdžio, inžinerijos ir architektūros mokyklos („Haute école du paysage, d'ingénierie et d'architecture“ – sutrumpintai HEPIA) mokslinių tyrimų grupė, vadovaujama profesorės Delfinos Beševet (Delphine Bechevet), kuria prototipą, kurį nuo 2024 m. galės išbandyti regos negalią turintys žmonės. Plaukimo kepurė turėtų būti komerciškai prieinama nuo 2025 m. Šio prototipo kūrėjai jau galvoja apie ateitį. Jie galvoja ir apie tai, kaip maudymosi kepuraitė galėtų aptikti kliūtis už baseino ribų, kad regos sutrikimų turintys žmonės galėtų savarankiškai nueiti, pavyzdžiui, iš persirengimo kabinos į baseiną arba kad maudymosi kepuraitė galėtų padėti orientuotis prie ežero ar jūros. 

Norėdami gauti daugiau informacijos, apsilankykite svetainėje https://ch.linkedin.com/company/ eyecap-ch. 

Tekstai pirmą kartą publikuoti Lietuvos audiosensorinės bibliotekos tinklaraštyje apie regos sutrikimus (https://labiblioteka.lt/naujausi-irasai/670). 

 

Nuotrauka: Plaukimo kepuraitės prototipas „Eyecap“ 

Nuotraukoje ant medinio paviršiaus padėtos dvi manekenų galvos su tamsiomis plaukimo kepuraitėmis. Centre esanti galva aptraukta medžiaga, todėl jos veidas lygus, be bruožų. Jos tamsi kepuraitė dengia ausis ir siekia maždaug iki vidurio kaklo, kurio priekyje po smakru užsegtas dirželis. Dešinėje kaktos pusėje yra ovalus atlapas su šviesiu užrašu „Eyecap“, virš kurio yra logotipas – du lankai vienas priešais kitą su tašku po priekiniu dešiniuoju. Šis atvaizdas primena besiiriantį plaukiką. Dešinėje nuotraukos pusėje užfiksuota dalis manekeno galvos su kita kepuraite. Ji labiau primena įprastą, tik iki kaklo viršaus siekiančią kepuraitę, tačiau jos apačioje yra raištelis. Ant šono taip pat yra šviesus stačiakampis su tuo pačiu logotipu ir užrašu. Aplink manekenus mėtosi keli smulkūs daiktai ir daugybė mažesnių ir didesnių kortelių, ant kurių galbūt yra užrašai „Eyecap“ ir logotipai. Fone matyti susiliejusi patalpos siena ir langas, pro kurį į patalpą skverbiasi šviesa. 

[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]