Pasižvalgymai svetur
Autoriaus nuotrauka
Šunys pagalbininkai Jungtinėse Amerikos Valstijose
Parengė Audronė Gendvilienė
Parašas po straipsniu

ES valstybės narės yra pasirašiusios ir ratifikavusios Jungtinių Tautų neįgaliųjų teisių konvenciją, pagal kurią ne tik fizinę, bet ir jutiminę, intelektinę ar psichikos negalią, sutrikimą ar lėtinę ligą turintys žmonės turi teisę gauti gyvūnų pagalbą ir teisę dalyvauti kasdieniame gyvenime taip pat, kaip ir negalios neturintys asmenys. 

Reikia pasidžiaugti, kad 2024 m. sausio 1 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos asmens su negalia teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisos, kuriomis įteisintas šunų pagalbininkų statusas, reglamentuotas jų registravimas, ženklinimas, dresavimo ir dokumentų išdavimo tvarka. 

Kol Lietuvoje su šunimis pagalbininkais dar žengiame pirmuosius teisiškai reglamentuotus žingsnius, bandomės įvairias situacijas ir ieškome, ką galėtume tobulinti, toliau domimės kitų šalių praktikomis. 

 

Kokia padėtis Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV)? 

 

Pagal JAV teisingumo departamento apibrėžtį, šunys pagalbininkai yra „šunys, individualiai išmokyti dirbti arba atlikti užduotis, reikalingas žmonėms su negalia“. Žvelgiant plačiau, šuo pagalbininkas – tai išmokytas šuo, kuris teikia pagalbą negalią ar sutrikimų turinčiam asmeniui. 

1990 m. Amerikos neįgaliųjų įstatyme pateikta tokia šunų pagalbininkų apibrėžtis: „Šunys, individualiai išmokyti dirbti arba atlikti užduotis žmonėms su negalia. Tokio darbo ar užduočių pavyzdžiai: aklųjų vedimas, kurčiųjų perspėjimas, neįgaliųjų vežimėlio tempimas, priepuolio ištikto žmogaus perspėjimas ir apsauga, šeimininkų perspėjimas apie panikos priepuolį, priminimas psichikos liga sergančiam žmogui išgerti paskirtus vaistus, potrauminio streso sutrikimu sergančiųjų nuraminimas nerimo priepuolio metu ar kitų užduočių atlikimas.“ 

Iš esmės šunys pagalbininkai – tai bet kokio tipo pagalbiniai šunys, kurie padeda žmonėms su fizine ar psichine negalia. Šie šunys atlieka labai svarbų darbą padėdami šimtams tūkstančių JAV gyventojų. Šunys pagalbininkai turi būti protingi, darbštūs, susitelkę, ramūs, o vokiečių aviganiai pasižymi visomis šiomis savybėmis. Amerikos kinologų klubo duomenimis, vokiečių aviganiai yra viena iš populiariausių šunų veislių dėl savo temperamento, ištikimybės, dydžio, jėgos ir daugelio kitų savybių. Iš kitų šunų veislių jie labiausiai išsiskiria ištikimybe šeimininkui. Šie šunys dažnai dirba policijoje, puikiai atlieka paklusnumo užduotis, padeda ūkininkams, kariuomenei, dalyvauja apsaugos, paieškos ir gelbėjimo darbuose. Tai labai ištikima ir protinga veislė, todėl tai yra geras pasirinkimas ieškant šuns pagalbininko. 

 

Šunų pagalbininkų rūšys Amerikoje 

 

Šunys vedliai. Jie padeda akliesiems orientuotis. Šuo vedlys padeda savo šeimininkui išvengti kliūčių, užtikrina, kad jis peržengtų bortelius ir duobes, padeda pereiti per gatvę, suranda duris ir pan. Po intensyvių mokymų jie gali atlikti dešimtis užduočių. Morisas Frankas įkūrė pirmąją šunų vedlių mokyklą, kuri siūlė šunis vedlius sutrikusios regos asmenims, padėjo išpopuliarinti šunų pagalbininkų idėją ir paskatino šunų vedlių mokyklų plėtrą. 

„Girdintieji“ šunys. Jie padeda kurtiems savo šeimininkams orientuotis pasaulyje, nes išmokomi pranešti šeimininkams apie svarbius garsus. Tarp tokių garsų – dūmų ar gaisro signalizacija, skambučiai prie durų, beldimas į duris, telefono skambučiai, žadintuvo skambėjimas ir net garsiai ištartas žmogaus vardas. Priklausomai nuo situacijos, šuo atkreipia šeimininko dėmesį į garsą arba nuveda į saugią vietą. 

Šunys, įspėjantys apie sveikatos būklę. Jie padeda epilepsija sergantiems šeimininkams, užuodę tam tikrus kvapus įspėja apie artėjantį priepuolį ir saugo šeimininką ištikus priepuoliui. Taip pat padeda diabetikams, įspėdami apie kraujyje sumažėjusį cukraus kiekį. Gali įspėti net apie vėžį. 

Šunys, padedantys judėti. Tokie šunys padeda turintiems stuburo, kojų ar kitokių traumų žmonėms, kuriems sunku vaikščioti, stovėti ar išlaikyti pusiausvyrą. Paprastai tai yra didžiųjų veislių šunys, nes jie padeda šeimininkui išlaikyti pusiausvyrą, išsilaikyti ant kojų, atidaryti duris, paimti daiktus ir pan. 

Psichikos negalią turinčiųjų pagalbininkai. Šie šunys padeda žmonėms su psichikos negalia ir turi visas tas pačias teises, kaip ir visi pirmiau minėti šunys pagalbininkai, tačiau yra specialiai išmokyti atlikti šeimininkui reikalingas užduotis, palengvina ne judėjimo, bet psichikos būseną. Toks šuo pagalbininkas naudingas žmogui, kenčiančiam nuo depresijos, nerimo priepuolių, potrauminio streso sutrikimo ir kt. 

Paguodą teikiantys šunys pagalbininkai. Padeda nuraminti vaikus ir pagyvenusius žmones, besigydančius ligoninėje ar gyvenančius slaugos namuose. Šunys turi praeiti specialius mokymus, išlaikyti Amerikos kinologų klubo gerojo piliečio testą, o tada gali lankyti sergančius vaikus ir suaugusiuosius, bet kokio amžiaus žmones ir teikti jiems paguodą. 

Emocinę paramą teikiantys šunys. Tai šunys draugai. Jie nėra specialiai išmokyti ir nevadinami šunimis pagalbininkais. Jie yra tiesiog draugiški augintiniai, padedantys savo šeimininkams gerai jaustis. Šunys, teikiantys emocinę paramą, ir turinčiųjų psichikos negalią pagalbininkai – kuo jie skiriasi? 

Nors abiejų tipų šunys savo šeimininkams teikia emocinę ir psichologinę pagalbą, tik psichikos negalią turinčiųjų šunys pagalbininkai praeina specialius mokymus ir turi JAV federaliniu lygmeniu nustatytas teises. Jie gali lydėti savo šeimininką bet kur, pavyzdžiui, lankantis įmonėse, mokyklose, net patalpose, kur neįleidžiami jokie augintiniai, lėktuvuose ir t. t. 

Tarnybiniai šunys. Tai šunys, kurie nėra paprasti augintiniai, tačiau jie nėra ir šunys pagalbininkai. Juos paprastai vadina tarnybiniais ar darbiniais. Kai kurie šių šunų tipai: sargybiniai, medžiokliniai, galvijų sergėjimo, piemenų šunys ir kt. Jie nėra pripažįstami pagal Amerikos neįgaliųjų įstatymą (ADA), nes šeimininkams neteikia jokios medicininės ar psichologinės pagalbos. Dar tarnybiniais vadinami policijos šunys, narkotikų paieškos šunys, sprogmenų paieškos šunys ir kt. 

Labai svarbu žinoti, kad šunys pagalbininkai dėvi ypatingas liemenes, kad išsiskirtų, kai atlieka svarbų darbą ir turėtų būti atpažįstami aplinkinių. Draudžiama apgaudinėti, kad jūsų šuo yra pagalbininkas, už tai baudžiama daugiau nei 20 pasaulio valstybių, nes tokie atvejai kenkia šunų pagalbininkų reputacijai. 

JAV ypač vertinama šunų pagalbininkų veislė – vokiečių aviganiai. Visoms prieš tai išvardytoms pagalbininkų ir tarnybinių šunų grupėms dažniausiai renkamasi vokiečių aviganius. Tai nėra atsitiktinumas. Vokiečių aviganiai buvo veisiami siekiant tobulumo. 

XIX a. šeštajame dešimtmetyje Europoje buvo siekiama standartizuoti šunų veisles. Veisiant šunis buvo siekiama išsaugoti savybes, padedančias atlikti jų darbą, pavyzdžiui, ganyti avis, saugoti bandas, saugoti žmones ir pan. Dar 1889 m. kapitonas Maksas von Stephanitzas susidomėjo vidutinio dydžio juodai geltonais šunimis dėl jų įgimto sugebėjimo ganyti gyvulius, intelekto ir ypač gebėjimo greitai ir efektyviai suprasti nurodymus esant minimaliam mokymui. Dabar ji tapo viena populiariausių veislių. 

Vokiečių aviganiai būna nuo vidutinių iki didelių, lieso kūno sudėjimo, kelių išskirtinių spalvų: juodos, juodos su ruda ir kelių kitų variantų. Sveria nuo 34 iki 43 kg, ūgis nuo 55 iki 66 cm. Šios veislės šunys gali išvystyti įspūdingą 48 km per valandą maksimalų greitį. Vokiečių aviganiai vidutiniškai gyvena nuo 9 iki 13 metų. 

Fiziškai vokiečių aviganiai yra labai stiprūs. Jie stiprūs ir greiti, tačiau ne tai daro juos išskirtiniais šunimis. Iš tiesų juos išskiria nuostabus temperamentas ir neįtikėtinas paklusnumas. Šiai veislei būdinga didelis noras įtikti, puiki darbo etika ir ypatinga ištikimybė. Jie nepaprastai drąsūs, o universalumas išties įspūdingas. Temperamentas pakankamai ramus, kad galėtų būti ne tik šeimos augintiniais, bet ir treniruotais darbiniais šunimis. Būtent dėl šios priežasties jie yra puikūs pagalbininkai ir šunys vedliai. 

Vokiečių aviganiai yra puikūs pagalbininkai dėl savo dydžio. Jie pakankamai dideli, kad gebėtų padėti turintiesiems judėjimo sunkumų, gali suteikti šeimininkams tvirtą atramą. Jie yra labai protingi, lengvai išmoksta užduotis ir yra pasirengę dirbti bet kuriuo metu. Jie yra šunų pagalbininkų dresuotojų svajonė! Šunys pagalbininkai turi būti protingi, atsidavę ir darbštūs, o vokiečių aviganiai tokie ir yra. 

Vokiečių aviganiai išsiskiria ypatingu imlumu dresavimui. Iš esmės jie yra panašūs į Labradoro retriverius, tik stipresni ir ištikimesni. Net maži šuniukai užmezga stiprius ryšius su žmogumi ir yra puikiai dresuojami tiek šeimininko, tiek specialistų pagal programą. 

 

Šuns pagalbininko įsigijimo tvarka JAV 

 

Pirmiausia reikia įsitikinti, ar asmuo gali gauti šunį pagalbininką. Tokie šunys skiriami tik žmonėms su negalia, kuri trukdo gyvenimo kokybei. Jei asmuo turi psichikos negalią, dėl šuns pagalbininko turi pasitarti su licencijuotu psichikos sveikatos specialistu. Tai vienintelis teisėtas būdas įsigyti tokį ypatingą šunį, be to, šuo turi praeiti intensyvų mokymą, kad išmoktų šeimininkui padėti. 

Norint gauti emocinę paramą teikiantį šunį pakanka gydytojo rekomendacijos. Tai tiesiog mielas augintinis, kuris savo šeimininkui teikia psichologinę ir emocinę naudą. Jis negali lydėti savo šeimininkų viešose vietose, skrendant lėktuvu ir pan. 

Gavus gydytojo rekomendaciją, kitas žingsnis – surasti tinkamą šunį. Tam yra keletas būdų. Galima kreiptis į šunų prieglaudas ir sužinoti, ar jos turi jums tinkamų šunų, arba įsigyti šunį iš veisėjo ar šunų pagalbininkų dresavimo organizacijų. Jei šuo paimamas iš prieglaudos arba įsigyjamas iš veisėjo, reikia bendradarbiauti su šunų pagalbininkų dresuotoju arba mokymo programos specialistu. 

Patartina ieškoti geros reputacijos veisėjų, kurie paiso veislės standartų. Tai geriausias būdas užtikrinti, kad neįgalus asmuo gaus sveiką, mėgstantį savo darbą ir visomis šios nuostabios veislės savybėmis pasižymintį vokiečių aviganį. Vokiečių aviganius gerais šunimis pagalbininkais daro jų asmenybė, todėl geriau nesivaikyti mažesnės kainos. O veisėjai užtikrina, kad šunų veislės išliktų reguliuojamos ir standartizuotos. 

Nieko tokio, jei šuo bus paimtas iš prieglaudos. Grynaveisliai vokiečių aviganiai yra viena iš populiariausių veislių, bet yra ir puikių mišrūnų. Net ir šiek tiek vokiečių aviganio genų šuniui suteikia gerų savybių. Mišrūnas gali turėti vokiečių aviganių žavesio, intelekto ir atletiškumo. Apsilankę šunų prieglaudose, pasikonsultavę su jų darbuotojais apie jų turimus vokiečių aviganius ir jų asmenybes, neįgalieji žinos, ar ten yra jiems tinkamų šunų. 

Todėl nenuostabu, kodėl vokiečių aviganiai yra tokia mylima veislė ne tik kaip naminiai gyvūnai, bet ir kaip pagalbininkai. Juos mėgsta veisėjai, dresūros mokyklos, juos mėgsta žmonės. O kodėl nemėgti? Dėl savo jėgos, intelekto, atletiškumo ir temperamento jie yra puikus pasirinkimas bet kuriam namų ūkiui ar žmogui, ieškančiam pagalbininko. 

 

Nuotrauka: Vokiečių aviganiai JAV yra viena populiariausių šunų pagalbininkų veislių / www.pexels.com nuotr. 

Nuotraukoje iš kairiojo šono nuo blauzdų iki stačių ausų galiukų užfiksuotas vokiečių aviganio veislės šuo vedlys ir už jo stovinčio žmogaus kojos nuo liemens iki blauzdų. Tamsias kelnes ir striukę vilkintis žmogus laiko šunį už šviesios stačiakampės rankenos, kuri pritvirtinta prie šviesių šuns petnešų. Aviganis siekia žmogui maždaug iki klubų, stovi pasukęs galvą ir atrodo, kad žiūri į kažką už kadro. Jis yra pailgo snukio, stačių smailių ausų ir ilgos uodegos. Pro pražiotus nasrus karo liežuvis. Didžioji dalis trumpo tankaus kailio yra vidutinio tamsumo, o snukis aplink akis ir nasrus, ausys, nugara, šonas ir pats uodegos galiukas yra tamsūs. Fone palei gyvatvorę kyla neryškūs betoniniai laiptai. Šuo vedlys atrodo kažką stebintis ir kantriai stovintis šalia jį laikančio žmogaus. 

[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]