Laiko juosta
Paralimpinėms žaidynėms artėjant
 
Parašas po straipsniu

Vasario viduryje Lietuvos paralimpinis komitetas (LPAK) pranešė, kad Paryžiaus paralimpinėse žaidynėse varžysis regėjimo negalią turintis plaukikas Edgaras Matakas. Plaukimo specialisto Ramūno Leono treniruojamam kauniečiui sportininkui tai bus jau trečiosios paralimpinės žaidynės. E. Matakas – antrasis Lietuvos paralimpietis, iškovojęs teisę varžytis šiose žaidynėse. Pirmoji – šaulė Raimeda Bučinskytė, ji kelialapį į Paryžiaus žaidynes pelnė praėjusią vasarą. 

„Pagal atrankos sistemos taisykles, vietos paralimpinėse žaidynėse yra skiriamos valstybėms, ne tiesiogiai atletams, – sakė LPAK generalinė sekretorė Asta Narmontė. – Lietuva plaukikams gavo vieną vietą, savo rodomais rezultatais ją iškovojo E. Matakas, tačiau sieksime, kad į Paryžių išvyktų daugiau Lietuvos plaukikų, todėl kreipsimės į Tarptautinį paralimpinį komitetą dėl vardinių kvietimų.“ 

Beveik dešimtmetį trunkančią E. Matako sportinę karjerą drąsiai galima pavadinti įspūdinga. 2016 m., dar būdamas paauglys, debiutavo Rio de Žaneiro žaidynėse, kur, kaip tokiais atvejais sakoma, „apšilo kojas“, o jau 2021 m. Tokijo žaidynėse pasipuošė bronzos medaliu. Sportininko kolekcijoje aukščiausi Europos ir pasaulio neįgaliųjų plaukimo čempionatų apdovanojimai. „Šį kartą džiaugsmas dar didesnis, nes atranka į paralimpines žaidynes vis sunkėja. Į priekį stumia motyvacija nugalėti save ir išpildyti svajonę – iškovoti paralimpinių žaidynių auksą, kuris užpildytų mano apdovanojimų kolekciją“, – sakė plaukikas. 

Paryžiaus vasaros paralimpinės žaidynės įvyks rugpjūčio 28–rugsėjo 8 d. Lietuvai tai bus jubiliejinės – dešimtosios – žaidynės per šalies nepriklausomybę. Ar jose rungsis daugiau Lietuvos sportininkų, galutinai paaiškės tik iki žaidynių likus porai mėnesių. „Tarptautinių varžybų sezoną pradeda gausi lengvaatlečių komanda, kuriai svarbiausias startas – gegužę Japonijoje vyksiantis pasaulio čempionatas, jame bus dalijami paralimpiniai kelialapiai. Dėl patekimo į žaidynes kovoja triatlono, šaudymo iš lanko, dziudo sportininkai. Galutinę komandos, vyksiančios į Paryžių, sudėtį žinosime birželio pabaigoje, kai baigsis visos atrankos varžybos, bus suskaičiuoti reitingai“, – sakė LPAK prezidentas Mindaugas Bilius. 

 

Parengta pagal LPAK informaciją 

 

Nuotrauka: Jau šiemet vyksiančiose Paryžiaus vasaros paralimpinėse žaidynėse teisę dalyvauti iškovojo plaukikas E. Matakas / D. Ožalo, LPAK nuotr. 

Nuotraukoje užfiksuotas baseine į plaukimo takelio skiriamosios linijos plūdurą įsikibęs E. Matakas. Jis yra išniręs iš vandens maždaug nuo krūtinės ir palinkęs į priekį virš plūduro, nuo kurio atsistumia raumeningomis rankomis. Ant vyro kairiojo peties yra stambi apvali tatuiruotė, kurioje pavaizduotas įvairių raštų supamas stilizuotas vėžlys. Edgaro akis dengia tamsūs plaukiko akiniai, o galvą – šviesi aptempta kepuraitė, kurios priekyje yra užrašas „arena“, o kairėje galvos pusėje – raidės LTU, virš kurių pavaizduota Lietuvos vėliava. Jo veidas rimtas, burna pravira, tarsi plaukikas įkvėptų ką tik išnėręs iš vandens. Edgarui iš dešinės tęsiasi šviesi baseino sienelė su rėmėjų pavadinimais ir logotipais. Plaukikas atrodo susitelkęs ir ryžtingas. 

[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]