Laiko juosta
Lisabonoje išrinktas Europos aklųjų sąjungos prezidentas
 
Parašas po straipsniu

Europos aklųjų sąjunga (EAS) kartu su Portugalijos aklųjų ir silpnaregių asociacija vasario 11–14 d. pakvietė Europos aklųjų organizacijas į Lisaboną, kur vyko 12-oji EAS Generalinė asamblėja. Renginyje dalyvavo Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) prezidentas Paulius Kalvelis ir viceprezidentas Vilmantas Balčikonis. Asamblėjos metu buvo išrinkta nauja organizacijos vadovybė. Sąjungos prezidente tapo Suomijos aklųjų organizacijos vadovė Tytti Matsinen, pakeitusi Wolfgangą Angermaną, pirmąja viceprezidente — Ispanijos atstovė Barbara Martin Munoz, antruoju viceprezidentu išrinktas Kevinas Kelis (Kevin Kelly) iš Airijos. Išrinkta ir nauja 8 narių taryba, į kurią pateko neseniai Estijos aklųjų organizacijos vadovu tapęs Jakobas Rosinas. 

Pasak LASS prezidento P. Kalvelio, naujoji EAS vadovybė atjaunėjo bene 20 metų, tad tikimasi, kad organizacijos veikla taps aktyvesnė. Pirmoje savo kaip prezidentės kalboje T. Matsinen priminė šūkį „Nieko apie mus be mūsų“, pabrėždama, kad savo teisėmis aklieji ir silpnaregiai turi rūpintis patys. Dalis naujai išrinktos tarybos narių iš mums artimų šalių, su kuriais Lietuvos atstovams jau teko bendrauti: Estijos, Norvegijos, Čekijos. Kovo mėnesį Estijos aklųjų sąjungos vadovas ir EAS tarybos narys J. Rosinas svečiavosi Vilniuje. LASS viceprezidentas V. Balčikonis džiaugėsi, kad Lietuva EAS organizacijoje yra matoma ir girdima. Generalinėje asamblėjoje silpnaregių komiteto vardu Lietuvos atstovai pateikė rezoliuciją, kad organizacija atstovautų bei gintų ne tik aklųjų, bet ir silpnaregių teises. Viso renginio metu gretimoje salėje veikė prieinamų technologijų paroda. Nacionalinių delegacijų atstovai galėjo išbandyti brailio ekranus, mobiliuosius telefonus, lytėjimo skaitytuvus. 

 

LASS informacija 

 

Nuotrauka: 12-oje EAS Generalinėje asamblėjoje Lisabonoje dalyvavo LASS prezidentas P. Kalvelis (dešinėje) ir viceprezidentas V. Balčikonis / LASS archyvo nuotr. 

V. Balčikonio ir P. Kalvelio nuotrauka. Vienas šalia kito stovintys vyrai užfiksuoti nuo klubų iki viršugalvio priešais šviesią sieną. Jie abu vilki tamsius kostiumus, šviesius marškinius, o ties liemeniu kabo tamsios stačiakampės EAS Generalinės asamblėjos dalyvių kortelės. Kairėje pusėje stovinčio Vilmanto viršugalvis yra plikas, o veide matyti plati šypsena praviromis lūpomis ir linksmos, kiek primerktos akys. Dešinėje pusėje esantis per pusę galvos aukštesnis Paulius yra tamsių, į kairę galvos pusę sušukuotų, plaukų ir tamsia trumpa barzdele apžėlusiu smakru. Jis taip pat šypsosi kiek pravertomis lūpomis. Už vyrų kabo skelbimas, kuriame anglų kalba pranešama apie vasario 13 d. vykstantį EAS renginį. Kairėje nuotraukos pusėje stovi šviesios kiek praviros dvivėrės durys, link kurių žeme iš abiejų pusių nutiesti laidai. LASS atstovai atrodo gerai nusiteikę ir pasiruošę dalyvauti suvažiavime. 

[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]