Viršelio istorija
Apie nenuperkamą šilumą
 

Nesuklysime pasakę, kad kone kiekviename LASS filiale yra po rankdarbių ar dailiųjų amatų būrelį. Jie mėgstami mūsų bendruomenės žmonių: čia galima atsipalaiduoti, daryti kažką „prie dūšios“, pabendrauti, taip pat – sukurti kai ką išskirtinio savomis rankomis. Negalime iškart apžiūrėti visų jūsų savo filialuose pagamintų grožybių. Bet norintiems išmokti dailiųjų amatų paslapčių ketvirtadieniais vertėtų užsukti į LASS Prienų rajono filialą. Dažniausiai tądien ten rasite prie savo dirbinių palinkusias rankdarbių būrelio „Ratelis“ nares, kurias įkvepia ir moko Laima Laukaitienė. 

Kam jau kam, bet prieniškėms prieš šv. Velykas nereikės sukti galvos, kaip pasipuošti namus ar ką dovanoti. Pintinės pilnos įvairia technika pagamintų margučių – veltų iš vilnos, dekoruotų siūlais, obuolio sėklytėmis, tekstile, pjaustytomis medžio šakelėmis. Panašia rankų ir širdies šiluma alsuoja ansambliui „Puriena“ pagamintos tautinės segės, lydinčios ansamblietes į koncertus visoje Lietuvoje. Turbūt čia ir slypi svarbiausias dalykas – kitokia ta savomis rankomis sukurtų darbelių šiluma. Palytėta šviesių minčių, žmonių energijos, kurios niekur nenupirksi. 

„Ratelio“ narės Kaziuko mugėje Prienuose / filialo archyvo nuotr. 

Apvali kovo mėnesio žurnalo „Mūsų žodis“ viršelio nuotrauka, kurioje už velykiniais papuošimais nukloto stalo susibūrusios šešios moterys. Kairėje pusėje stovi plačiai besišypsanti vidutinio amžiaus moteris trumpais rudais plaukais tiesiais kirpčiukais. Ji vilki smėlio spalvos suknelę ir yra pasipuošusi apvaliu raštuotu pakabuku bei derančiais auskarais. Jos dešinė ranka gniaužia žydros spalvos medžiagą. Dešiniau stovi maloniai besišypsanti vidutinio amžiaus moteris trumpais šviesiais plaukais. Ji dėvi juodą suknelę aukštu kaklu, rudos odos kuprinėlę ir segi kabančius auskarus. Toliau stovi pasitempusi pagyvenusi moteris žilais plaukais, kyšančiais iš po juodos beretės. Ji pasipuošusi juoda suknele su balta apatine dalimi, auksiniu laikrodžiu ant kairiojo riešo ir juodu rankinuku ant sulenktos kairės rankos. Prie jos sėdi šiltai besišypsanti vidutinio amžiaus moteris tamsiai rudais, ant pečių krentančiais plaukais. Ji dėvi pilką palaidinę rankovėmis iki alkūnių, stambius akinius juodais rėmeliais ir karolius su rudais ir pilkais karoliukais. Ant jos dešiniojo peties yra ilga juodos rankinės petnešėlė. Nuotraukos dešinėje stovi santūriai besišypsanti pagyvenusi moteris trumpais žilais plaukais. Ji dėvi vyšnių spalvos megztinį ir yra pasipuošusi panašios spalvos karoliais su keliais baltais karoliukais. Šalia jos matyti dar vienos vyšnių spalvos megztuką vilkinčios dalyvės petys. Priešais linksmai atrodančią grupelę marguoja spalvingi velykiniai papuošimai: kiaušinio formos viščiukai, įvairiaspalvės rankų darbo gėlės, baltais siūlais dekoruoti kiaušiniai, papuošti pilkomis gėlytėmis, rudos ir sidabro spalvos blizgučiais, ryškiaspalviai veltiniai margučiai su gėlytėmis ir žibučiais, į kiaušinių dėžutę sudėti raštuoti margučiai. Virš moterų galvų žaliuoja į kadrą iš dešinės pusės nusidriekusi plona medžio šaka smulkiais, ką tik išsprogusiais lapeliais. Nuotrauka dvelkia pavasariu, šiluma ir velykine nuotaika. 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka didesne amplitude, dabar ji – stačiakampė. Kairėje pusėje matyti, kad rudaplaukė moteris gniaužia žydrą šalikėlį su kutais. 

PROTANOPIJA. Tas pats vaizdas pateiktas ne toks spalvotas kaip realus. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta ir įgauna rudą atspalvį. 

GLAUKOMA. Nuotraukos centras vis dar ryškus, spalvos nepakitusios, tačiau nuo centro į šonus vaizdas po truputį blanksta, kol galiausiai kampuose visai užtemsta. Dešinėje uždengiama maždaug pusė velykinių puošmenų ir rudaplaukė moteris, todėl įžiūrima tik kairė jos kūno pusė nuo smakro iki liemens. 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Šiame pavyzdyje visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nesimato velykinių papuošimų ir rudaplaukės moters laikomo šalikėlio, o likusioje nuotraukoje vaizdą taip pat protarpiais uždengia nedidelės tamsios dėmės. 

KATARAKTA. Šiuo atveju visas vaizdas toks pat kaip realus, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Šiame pavyzdyje apatinėje nuotraukos dalyje visiškai nematyti stalo, sėdinčios moters apatinės kūno dalies maždaug iki pečių ir dešinėje stovinčios moters liemens. 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Regėjimo plotis ir spalvos nepakitę, tačiau pats vaizdinio centras – nematomas. Šiuo atveju neįžiūrimas viduryje stovinčios pasitempusios moters veido ir viršutinės kūno dalies, taip pat sėdinčios moters galvos ir dešiniojo peties. 

PIGMENTINIS RETINITAS. Šiame pavyzdyje įžiūrimas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos – galima įžvelgti tik pasitempusios moters smakrą ir krūtinę bei sėdinčios moters galvos dalį maždaug iki dešiniosios akies vidinio kampo. 

[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]