Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaRičardas Nika

Ar investavimas kiekvienam?


 

Parašas po straipsniuFinansai, investavimas – itin jautri tema, reikalaujanti tiek rašančiojo, tiek redakcijos atsakomybės, kiekvieno žmogaus asmeninių sprendimų. Iki šiol šios temos nesiėmėme ne todėl, kad tokios atsakomybės vengtume – neatsirasdavo žmonių, galinčių praktiškai patikrinti ir atsakingai pasakyti: šis sprendimas neregiams technologiškai tinkamas, šis tinkamas iš dalies arba netinkamas visiškai. Straipsnio autorius Ričardas Nika – neregys, Vilniaus kolegijoje šiais metais baigiantis investicijų ir draudimo studijas. Jis dalijasi asmenine investavimo patirtimi ieškant neregiams prieinamų investavimo būdų bei platformų. Kartu atkreipiame dėmesį, kad visi autoriaus minimi investavimo būdai ir investicijų tarpininkai nėra nei atvira ar užslėpta reklama, nei raginimas savo asmeninius finansus tvarkyti taip, kaip siūlo autorius. Finansų ekspertai, o su jais ir „Mūsų žodžio“ redakcija, primena: sprendimą priimate tik jūs patys! 

Redakcija 

 

Šiais laikais taupyti pinigus kojinėje arba stiklainyje nebeapsimoka. Anksčiau žmonės sakydavo: „Saugokite pinigus, kad žiurkės nesugraužtų“, o dabar tai puikiai atlieka infliacija. Kad šito neįvyktų, tinkamas variantas yra investavimas. Internetinėje erdvėje galima perskaityti nemažai reklaminių skelbimų apie investavimą į įvairias finansines priemones: investavimas į NT (nekilnojamasis turtas), P2P (paskolos žmonėms, įmonėms ir t. t.), akcijos (įmonės dalies įsigijimas), obligacijos (paskola įmonės veiklai už fiksuotas palūkanas) ir daugelis kitų. Ar tai neregiams ir silpnaregiams prieinama? Kas tas investavimas ir kur galima investuoti? Šiame straipsnyje norėčiau apie tai pakalbėti išsamiau. 

Daugelis žmonių, išgirdę žodį „investavimas“, galvoja apie greitą praturtėjimą, tačiau investavimas yra puiki ilgalaikė priemonė taupyti. Investuojant ir per daug nerizikuojant galima tikėtis vidutinės 8–12 proc. metinės grąžos. Tie, kas galvoja, kad investuos ir greitai praturtės, dažniausiai kalba apie spekuliavimą įvairiomis finansinėmis priemonėmis. Sėkmingai spekuliuoti finansinėmis priemonėmis sugeba tik profesionalūs finansų rinkų ekspertai ir tai ilgalaikėje perspektyvoje spekuliavimas neatneša didžiausio galimo pelningumo. Jei paieškosime žodyne, ką reiškia investicijos, rasime apibrėžimą: „Tam tikra pinigų suma, skirta konkrečiam projektui, verslui ar finansinei priemonei įsigyti ir bandyti gauti pelno.“ Galutinis tikslas gali būti pasikartojančių pajamų arba vienkartinio pelno siekimas. Kalbėdami apie spekuliaciją, turime omenyje finansinio aktyvo pirkimą arba pardavimą, kai manome, kad jo kaina kils arba kris ne per daug tolimoje ateityje. Spekuliavimas yra rizikingesnė praktika, nes bandoma pasinaudoti trumpalaikiais kainų svyravimais, o didesnė rizika atneša ir didesnius galimus nuostolius. Norėdamas pradėti investuoti, tiek neregys, tiek regintis žmogus pirmiausia turi susirasti tarpininką, per kurį atliks investavimo finansines operacijas. Rašant šį straipsnį buvo pasirinktos kelios skirtingos finansinės platformos: 

Internetinė platforma „paskoluklubas.lt“ – ši platforma siūlo investuoti į žmonių paskolas, kitaip dar vadinamas P2P, kai žmonės skolina kitiems žmonėms. Visas registracijos procesas gana aiškus. Reikia turėti savo identifikacijos priemonę, tai gali būti „Smart ID“ arba mobilusis parašas. Prisiregistravę gausite savo asmeninę sąskaitą, kurioje bus jūsų investuojamos lėšos, jas turėsite persivesti iš asmeninės banko sąskaitos. Be to, savo lėšas per šį tarpininką galėsite naudoti ir kitoms operacijoms atlikti: sumokėti mokesčius ar atlikti pavedimą už paslaugas ar prekes. Atlikę registraciją, turėsite užpildyti anketą, kurioje bus klausiama apie jūsų finansines žinias ir investavimo patirtį. Užpildę klausimynus galėsite pradėti investuoti į paskolas. Pagrindiniame puslapyje matysite sąskaitos likutį, investuotas sumas ir daugelį kitų duomenų. Kai kurie grafikai ir diagramos ekrano skaitytuvui nėra iki galo prieinamos, tačiau iš pateiktų lentelių didžioji informacijos dalis yra suprantama. Pasirinkę parengtį „Investuoti“, būsite nukreipti į tuo metu paskolų biržoje esamas paskolas. Paskolos, į kurias galima investuoti, pateiktos lentelės pavidalu. Šioje lentelėje pateikta išsami informacija apie paskolą: paskolos reitingas, paskolos trukmė, palūkanų norma, paskolos suma ir t. t. Mažiausia suma, nuo kurios galima pradėti investuoti, yra 20 Eur. Taip pat apie daugelį neaiškių finansinių terminų galima pasiskaityti jų pačių pateikiamuose nemokamuose vadovuose. Rekomenduojama prieš pradedant investuoti pasidomėti ir skirti laiko neaiškiems terminams pasiaiškinti. 

Pasirinkę šį investavimo būdą, turite žinoti, kad kai kurios paskolos gali vėluoti arba būti negrąžintos. Tokiu atveju tarpininkas („paskoluklubas.lt“) imasi atitinkamų veiksmų. Pradiniame etape yra bandoma individualiai tartis su skolininku, tačiau nepavykus, skolos išieškojimo procesą perima antstolis. Šiuo ekonominiu periodu paskolų, kurios vėluoja, yra nedaug, o pradėjus išieškojimo procesą antstoliui, pinigai atgaunami vidutiniškai per trejus metus. Dar vienas būdas greičiau atgauti investuotus pinigus – savo paskolas parduoti antrinėje paskolų rinkoje, t. y. nustatyti savo paskolos kainą ir ją parduoti kitam investuotojui. Tai padaryti galite tiesiog pasirinkę meniu punktus „Mano investicijos“, toliau – „Parduoti investicijas“. Po šių veiksmų pateksite į visas šiuo metu jūsų suteiktas paskolas. Išsirinkę paskolą iš sąrašo, galėsite ją parduoti. Šis būdas yra greitesnis, tačiau galite prarasti uždirbtas palūkanas arba netgi patirti nuostolį. 

Kita platforma, kuri buvo pasirinkta – tai „Swedbank“. Čia investavimas galimas tiek naudojant asmeninį kompiuterį, tiek telefono programėlę. Šis tarpininkas siūlo investavimą į įvairias finansines priemones: ETF (biržoje prekiaujami fondai), įmonių akcijos, obligacijos ir daugelis kitų. Naudodami šį tarpininką turėsite atsidaryti savo asmeninę „Swedbank“ sąskaitą ir po to automatiškai gausite atskirą investavimo sąskaitą, kuri yra susieta su jūsų asmenine banko sąskaita, todėl papildomai dėl investavimo sąskaitos daryti nieko nereikia. Pradedant investuoti taip pat reikės užpildyti anketą apie turimą investavimo patirtį bei finansinį raštingumą, pagal gautus atsakymus jums bus pasiūlyta tinkamiausia rekomenduojama finansinė priemonė. Nepriklausomai nuo rekomendacijos, galima rinktis bet kurią dominančią finansinę priemonę ir pabandyti investuoti. Jei naudosite asmeninį kompiuterį, atliekant investavimo operacijas instrukcija būtų tokia: prisijungiame prie banko paskyros su savo identifikacine priemone (t. y. mobiliuoju parašu, „Smart ID“ ir kt.), iš meniu sąrašo susirandame punktą „Taupymas, investavimas“. Spustelėję „Taupymas, investavimas“ iš meniu sąrašo susirandame pageidaujamą finansinę priemonę: akcijos, ETF fondai, obligacijos ar kita. Išsirinkę pageidaujamą finansinę priemonę, būsite nukreipti į puslapį, kuriame galėsite išsirinkti iš vertybinių popierių sąrašo, pateikto lentelės formatu, arba vykdyti paiešką pagal pageidavimą. Rekomendacija: prieš pradėdami investuoti, pasidomėkite apie tai, į ką investuojate. Jei investuojate į akcijas, tada pasidomėkite, kokiame sektoriuje dirba įmonė, kokias prekes parduoda ir paslaugas teikia ir t. t., jei tai fondas, pasidomėkite, iš kokių įmonių tas fondas susideda, koks įmonių sąrašas ir panašiai. 

Pasirinkus iš sąrašo pageidaujamą vertybinį popierių ir spustelėjus grafoje „simbolis“, atsidarys puslapis su pageidaujamo vertybinio popieriaus duomenimis: paskutinė kaina, vidutinis svyravimas ir t. t. Perskaitę visą informaciją, pabaigoje rasite mygtukus: „Atgal“, „Įtraukti į stebėjimų sąrašą“, „Pardavimas“, „Pirkimas“. Spustelėję mygtuką „Pirkimas“, būsite nukreipti į vertybinio popieriaus pirkimo langą. 

Atsidarius šiam langui reikės įrašyti vertybinių popierių kiekį, kurį norite įsigyti ir pasirinkti sandorio tipą – „Rinkos kaina“. Parinktis „Rinkos kaina“ reiškia, kad vertybinį popierių įsigysite už tuo metu esamą kainą biržoje. Šią parengtį galima pakeisti ir įrašyti savo kainą, už kurią norite šį vertybinį popierių įsigyti. 

Tiktai turite suprasti, kad jeigu iki norimos kainos vertybinis popierius nenukris (brangiau nei rinkos kaina norinčių įsigyti vargu ar atsiras), didelė tikimybė kad vertybinio popieriaus įsigyti nepavyks. Pažymėti parinktį, kad su konvertavimo sąlygomis sutinkate ir patvirtinate, kad perskaitėte, supratote ir sutinkate su informacija, pateikta aukščiau. Spustelkite mygtuką „Pateikti pavedimą“ ir po to dar kartą „Patvirtinti pavedimą“. Viskas – jūs įsigijote vertybinį popierių, kurį galite peržvelgti vadinamajame „Portfelyje“. „Swedbank“ vertybinių popierių įsigijimo procedūrą taip smulkiai aprašėme todėl, kad panaši procedūra jūsų laukia ir įsigyjant kitų bankų vertybinius popierius. Suprantama, visur esama savų niuansų, todėl kiekvienu atveju reikia neprarasti atidumo: iš pradžių išsinagrinėti visus galimus pasirinkimus ir jų reikšmes. 

„Swedbank“ puslapyje taip pat galite rasti nemažai naudingos informacijos apie investavimą bei taisykles ir mokesčius. Pradėti investuoti galima nuo kelių eurų, priklauso nuo to, kiek kainuoja vertybinis popierius. Kainų diapazonas svyruoja nuo kelių dešimčių centų iki dešimčių tūkstančių eurų. Svarbu: atkreipkite dėmesį į sandorio mokestį, akcijos pirkimas gali kainuoti ir keliasdešimt eurų, todėl kartais pirkti nedidelėmis sumomis neapsimoka. Pavyzdžiui, šiuo metu „Swedbank“ perkant Baltijos šalių vertybinius popierius sandorio mokestis netaikomas. 

Kiti du pasirinkti tarpininkai – „Traiding212“ ir „Revolut“. Naudojantis šiomis platformomis, buvo dirbama tik išmaniosiomis programėlėmis. Registracijos abiejose platformose beveik identiškos: reikia patvirtinti savo tapatybę su identifikacine priemone ir užpildyti asmeninius duomenis. Svarbu: pateikiant duomenis, reikės nufotografuoti savo asmens dokumentą. Šį veiksmą neregiui atlikti yra gana sudėtinga, todėl gali prireikti reginčio žmogaus pagalbos. Užsiregistravę ir užpildę anketas apie savo finansinį raštingumą bei turimus investavimo įgūdžius, turėsite susieti programėlę su savo asmenine banko sąskaita. Kai atliksite šiuos veiksmus ir turėsite minimalią sumą savo investavimo sąskaitoje, galėsite pradėti investuoti. Programėlė „Traiding212“ siūlo išskirtinai tik investavimo paslaugas, o „Revolut“ suteikia galimybę vykdyti finansines operacijas: atlikti pavedimą, sumokėti mokesčius ir panašiai. „Traiding212“ programėlė yra prieinamesnė palyginti su „Revolut“. Svarbu paminėti, kad šios platformos yra tarptautinės ir jų atstovybių Lietuvoje nėra, todėl kilus neaiškumams, turėsite kreiptis į šalis, kuriose registruotos įmonės. 

Apžvelgus keletą platformų, galima sakyti, kad investavimas neregiui ar silpnaregiui, pasitelkus kritinį mąstymą ir technologijas, yra įmanomas. Svarbiausia, internetinėje erdvėje nepasimesti tarp gausybės investavimo pasiūlymų. Kadangi šiais laikais egzistuoja nemažai sukčiavimo schemų ir abejotinų siūlymų greitai ir lengvai praturtėti, pravartu renkantis tarpininką patikrinti, ar jis yra licencijuotas finansų rinkų dalyvis. Tai galite padaryti apsilankę „Lietuvos banko“ puslapyje. Labai svarbu prieš pradedant investuoti nusistatyti tikslą, kam bus kaupiamos lėšos, pvz., kaupimas pensijai, pradiniam įnašui, atostogoms. Nusistačius tikslą daug lengviau išsirinkti investavimo būdą, t. y. akcijos, obligacijos, „p2p“, kuris yra tinkamiausias jums. Taip pat, prieš pradedant investuoti, nemažiau svarbu tinkamai valdyti savo asmeninius finansus: tik žinodami, kur ir kiek išleidžiate, galėsite spręsti, kiek ir kada galite investuoti. Dar kartą noriu atkreipti dėmesį: visos rekomendacijos yra mokomojo pobūdžio, būsimas pelnas ar nuostolis yra jūsų atsakomybė. 

 

Autoriaus nuotrauka. Ričardas Nika. Jaunas vidutinio sudėjimo vyras, dėvintis ploną prasegtą striukę, tamsius marškinėlius ir kuprinę, užfiksuotas iš priekio nuo krūtinės iki viršugalvio priešais Budapešto miesto panoramą. Jo plaukai neilgi ir tamsūs, o smakrą dengia trumpai skusta barzdelė. Ričardas maloniai šypsosi kiek primerktomis akimis, jo veidas atrodo šiltas ir draugiškas. 

Nuotrauka. Su savo finansais elkimės atsakingai / www.pexels.com nuotr. 

Nuotraukoje iš kairės užfiksuota dešinė moters ranka, metanti penkių zlotų monetą į pailgą angą ant tamsios kiaulės taupyklės nugaros. Ant monetos pavaizduotas nykščio iš dalies uždengtas dvigalvis erelis. Molinę kiaulę supa ant šviesaus paviršiaus paskleistos įvairios vertės monetos iš skirtingų šalių. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką