Redakcijos skiltis

 

 


 

Autoriaus nuotraukaMaršrutas Vilniuje, sukurtas regėjimo negalią turintiems žmonėms, neregiams skirta išmanioji kino filmų peržiūros programėlė, Latvijos šunų vedlių viešnagė, LASS dalyvavimas tarptautiniame projekte „Ability“, kuriant taktilinę planšetę, konsultacijos aplinkos, paslaugų ir gaminių prieinamumo temomis. Apie daugelį šių veiklų rašėme, apie kitas anksčiau ar vėliau rašysime. 

Šį kartą apie „mažesnius“, bet nemažiau reikalingus darbus ir iniciatyvas. Šiais metais LASS Tauragės rajono ir Pagėgių filialo nariai pradėjo virti nuostabią gilių kavą (apie tai šiame žurnalo numeryje), o švenčioniškiai įgyvendina projektą „Norim, kad mus suprastų ir pažintų“. Spalio 18 dieną filialo nariai į miesto kultūros centrą pakvietė visus, norinčius suprasti regos negalią turinčio žmogaus problemas, nepatogumus, geriau jį pažinti. Apie baltąją lazdelę renginyje pasakojo orientacijos ir mobilumo specialistas Juozas Daunaravičius, daugiau nei 30 metų neregius mokantis vaikščioti savarankiškai su baltąja lazdele. 

Paskutinę spalio dieną beveik 200 LASS bendruomenės narių su lydinčiais asmenimis, draugais ar šeimos nariais lankėsi Nacionaliniame Kauno dramos teatre. Čia jie žiūrėjo A. Giniočio režisuotą spektaklį „Senos damos vizitas“ su garsiniu vaizdavimu (GV). LASS komunikacijos vadovė Nerija Kaulakienė nedaugžodžiavo: „Pagal reakcijas spektaklio metu, šypsenas ir gausius plojimus jam pasibaigus, galima spręsti, kad publika buvo patenkinta.“ Priminsime, kad dar vienas spektaklis su GV teatro mėgėjų laukia Klaipėdoje lapkričio 25 dieną. 

O štai dar viena žinutė, visai netikėtai patekusi į žurnalo rengėjų akiratį: „Marijampolėje prie Meno mokyklos Vytauto gatvėje ant tvoros atidaryta unikali lauko meno galerija, kurioje eksponuojami keramikos dirbiniai, skirti žmonėms, turintiems regos negalią. Darbai – reljefiniai, kad neregiai arba silpnai matantys žmonės galėtų juos apčiuopti ir pajausti, kas kūrinyje pavaizduota. Parodoje „Katinai ir paukščiai“ eksponuojamose meninėse keraminėse plokštelėse vaizduojami Marijampolės simboliai katinai ir paukščiai. Meninėse instaliacijose – 60 reljefinių keramikos darbų.“ 

Ką šiais pabirais faktais norime pasakyti ar parodyti? Pirmiausia tai, kad visos veiklos, nepaisant jų apimties, yra svarbios ir sveikintinos, kad visada ir visur galima surasti pačių įvairiausių veiklos būdų ir formų, kad LASS yra matoma ir girdima, o į jos keliamas meno prieinamumo ir kitas iniciatyvas – atsiliepiama! 

 

Alvydas Valenta 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]