Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaAndžėjus Ravanas, [email protected]

Dar vienas pasirinkimas – mygtukinis išmanusis


 

Parašas po straipsniuŠį kartą „Skaitmeninio asistento“ rubrikoje noriu papasakoti apie naujovę neregiams skirtų technologijų nišoje – išmanųjį mygtukinį telefoną „SmartVision 3“. Tai gan įdomus produktas, kuris, viena vertus, yra tiesioginis jau visiems gerai pažįstamo „BlindShell“ konkurentas, antra vertus, ne viskas taip vienareikšmiška. Šį telefoną naudojau kaip darbinį daugiau nei mėnesį, tad straipsnyje pasidalysiu ne vien teorinėmis įrenginio galimybėmis, bet ir praktiniais naudojimosi aspektais. Pabandysime atsakyti į klausimą, kam galėtų būti naudingas „SmartVision 3“ ir ar tikrai jis apima tą pačią tikslinę žmonių grupę kaip ir „BlindShell Classic 2“? 

Pradėkime nuo telefono išvaizdos. „SmartVision 3“ – išmanusis telefonas, turintis tiek mygtukinę klaviatūrą, tiek liečiamąjį 3,5 colių ekraną. Dydžiu jis labai panašus į standartinį šiuolaikinį išmanųjį telefoną. Ant viršutinės prietaiso briaunos rasime ausinių jungtį ir įjungimo mygtuką, ant dešinės briaunos išsidėstę „Google asistento“ ir garso reguliavimo mygtukai, ant apatinės briaunos užčiuopsime „Tipe C“ krovimo lizdą ir garsiakalbį, o ant kairės briaunos aptiksime lizdus microSD ir microSIM kortelėms, stalčiukas išsiima standartine išmaniojo telefono adatėle. Telefono nugarėlėje yra 16 megapikselių kamera ir pirštų atspaudų skaitytuvas. Pats įrenginys pagamintas iš plastiko, jo kampai užapvalinti, rankoje guli gan patogiai. Kalbant apie prietaiso fizines savybes ir telefonus, turinčius mygtukinę klaviatūrą, šis „SmartVision 3“ išsiskiria tuo, kad jo baterija neišsiima. 

Apžvelgiant aparatinę įrangos pusę, telefonas turi 4 GB operatyviosios atminties (RAM) ir 64 GB pastoviosios atminties, kurią galima padidinti įdėjus microSD kortelę iki 128 GB. „SmartVision 3“ veikia su „Android 11“ operacine sistema ir tai nėra kažkokia didelė modifikacija, kaip, pvz., „BlindShell“, nes tai visavertis išmanusis telefonas su visomis jo funkcijomis ir galimybėmis. Jame mes galime atsidaryti „Google Play“ parduotuvę, įsidiegti „Liepos“ sintezatorių, parsisiųsti ir naudoti visas „Android“ aplikacijas. Tačiau žmogus, ieškantis telefono su mygtukais, tikriausiai nori naudotis visomis funkcijomis fiziniais mygtukais. Ar „SmartVision 3“ suteikia tokias galimybes? Taip. 

Kaip minėjau, mėnesį naudojau šį prietaisą ir mano pagrindinis tikslas buvo išsiaiškinti, ar visi išmaniojo telefono privalumai, kuriuos naudoju kasdienybėje su savo išmaniuoju telefonu, prieinami vien su mygtukais naudojant „SmartVision 3“. Taigi, ką be standartinių skambinimo ir žinučių rašymo funkcijų man pavyko pasidaryti su mygtukais, išsijungus liečiamąjį ekraną: užregistruoti paskyrą ir išsikviesti pavežėją per „Bolt“ platformą, užsisakyti maisto iš „Boltfood“ programėlės, pasižiūrėti tvarkaraščius per „Trafi“, susirašinėti populiariose bendravimo platformose, skaityti naujienas naujienų portaluose, prisijungti prie savo elektroninės bankininkystės, skaityti knygas ELVIS platformoje, naudojantis žemėlapiais nuvykti iš taško A į tašką B. Visos šios opcijos pasiekiamos vien naudojant mygtukus, nesinaudojant liečiamuoju ekranu, na, beveik. Mat porą kartų pasitaikė situacijų, kuriose su rodyklėmis pavykdavo atsistoti ant norimo elemento ar valdiklio, tačiau jis nepasispausdavo fiziniu mygtuku, todėl tai tekdavo padaryti per liečiamąjį ekraną, bet tokia situacija pasitaikė vos kelis kartus per mėnesį. Bendrąja prasme prietaisas visiškai naudotinas be liečiamojo ekrano arba, atvirkščiai, vien su juo, be mygtukų, čia jau kaip kam labiau patinka arba priklausomai nuo situacijos. Žinoma, įrenginys turi ir savų pliusų, ir minusų, tad truputėlį apie juos. 

Įrenginio pliusai. Man labai patiko, kaip šį prietaisą gaminanti „Kapsys“ kompanija įgalino fizinius mygtukus. Esant pagrindiniame ekrane kiekvienam mygtukui galima priskirti funkciją ir, pavyzdžiui, ilgiau palaikius skaičių 2 atsidaro „Youtube“ programėlė, o ilgiau palaikius 3 – renkamas mano pagrindinio telefono numeris. Taip galima sukonfigūruoti kiekvieną skaitmenį. Bet tai dar ne viskas. Mygtukai „žvaigždutė“ ir „grotelės“ įgalina papildomą skaitmenų funkcionalumą. Laikant „žvaigždutę“, tam tikrais skaitmenimis galima keisti ekrano skaitymo programos parametrus, pavyzdžiui, sugreitinti arba sulėtinti sintezatorių, o laikant „groteles“ – patogiai redaguoti tekstinę informaciją arba sužinoti papildomus duomenis. Pavyzdžiui, ant perskaityto teksto paspaudus „groteles“ ir 6, mes jį nukopijuosime, o užėjus ant įvedimo lauko su komanda „grotelės“ ir 9 – įklijuosime. Visas kombinacijas galima keisti pagal vartotojo poreikius. Dar vienas labai didelis šio telefono privalumas – balso asistento iškvietimo mygtukas, esantis ant dešinės briaunos. Jį naudodami patogiai galime išsikviesti „Google asistentą“ būdami bet kurioje vietoje ir paprašyti atidaryti programėlę, nustatyti žadintuvą, kam nors paskambinti, parašyti žinutę ir dar daug visko. Tiesa, ši funkcija neveikia lietuvių kalba, tik anglų, rusų, vokiečių ir kitomis populiariomis kalbomis. Bet kas veikia lietuviškai ir yra labai patogu, kai esame teksto įvedimo lauke tuo pačiu balso asistento iškvietimo mygtuku aktyvuojasi rašymas balsu, jis veikia lietuviškai ir veikia gerai. Vadinasi, galime ne vien rinkti tekstą klaviatūra ar ant jutiklio ekrano, bet ir diktuoti ji balsu. Telefonas turi ir daugiau pliusų, juos galima vienaip ar kitaip atrasti, priklausomai nuo naudojimosi poreikių. Visgi pakalbėkime ir apie minusus. 

Kaip paradoksaliai tai beskambėtų, bet didžiausias šio telefono minusas – pirštų atspaudų skaitytuvas. Jis gan prastos kokybės ir kas trečią ar ketvirtą kartą neatpažįsta piršto atspaudo iš pirmo karto, o kartais po kelių nesėkmingų atpažinimų prašo įvesti užrakto kodą. Mane šis minusas erzino labiausiai kasdien naudojant telefoną. Taip, su tokiu pirštų atspaudų skaitytuvu „galima gyventi“, bet niekaip nesuprantu, kodėl buvo taupyta ant tokio svarbaus ir sąlyginai nebrangaus komponento. Antrasis minusas – baterija. Įprastai aktyviai naudojant telefoną jo įkrovos pakanka maždaug dienai. Vadinasi, atjungę įkrovimą ryte galite būti ramūs iki vakaro. „SmartVision 3“ jums tarnaus, tačiau baterija taip pat greitai išsikrovinėja, net jeigu visiškai nesinaudojate įrenginiu. Atlikau eksperimentą, 11 valandą visiškai įkroviau telefoną ir palikau ramybėje iki 8-os kito ryto valandos. Visiškai juo nesinaudojau, o mažiau nei per parą jis išsikrovė iki 38 procentų. Tai labai daug! Manau, kad šią problemą galima sutvarkyti programiškai, bet čia tik mano asmeninė prielaida. 

Apibendrinant, „SmartVision 3“ – tai dar viena puiki galimybė neregiams rinktis. Aš asmeniškai nepasakyčiau, kad tai tiesioginis „BlindShell“ konkurentas, mat pastarąjį perka asmenys, kurie nenori arba negali naudotis liečiamuoju ekranu. Šis įrenginys labiau skirtas žmonėms, kurie nėra apsisprendę, ar nori arba ar sugebės naudotis liečiamuoju telefonu. Tad „SmartVision 3“ gali būti visai neblogas tarpinis variantas, norint naudotis funkcijomis su mygtukais, o laisvalaikiu praktikuoti liečiamojo ekrano gestus ir taip suprasti, ar geba perprasti liečiamąjį ekraną. Bet kuriuo atveju, tai geras prietaisas, kuris tikrai atras savo vartotoją. Džiugu, kad jis atsirado. 

Norintiems gauti daugiau informacijos, susiraskite telefono apžvalgą LASS „Youtube“ paskyroje arba nuskenavę šį QR. 

 

Nuotrauka. „SmartVision 3“ – tarpinis variantas norintiems telefono funkcijas valdyti ir mygtukais, ir liečiamajame ekrane / redakcijos nuotr. 

Dešinė vyro ranka laiko iškėlusi baltą išmanųjį „SmartVision 3“ telefoną. Viršutinę įrenginio pusę užima ekranas, kuriame pateiktas laikas, data ir pranešimai apie gautus laiškus bei LRT naujienas. Viršutinėje ekrano juostoje pateiktas įspėjimas „Nėra SIM kortelės“, „Bluetooth“ ir „Wi-Fi“ piktogramos bei įkrovos lygis. Po ekranu yra naršymo mygtukai, kuriuos abipus supa specialiais simboliais pažymėti įrašymo valdymo mygtukai. Apačioje yra klaviatūra su dideliais baltais skaičiais ir smulkesnėmis raidėmis, žvaigždute bei grotelėmis. Po ekranu yra užrašas „Kapsys“. Fone žaliuoja lapuotas augalas. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką