Pasižvalgymai svetur

Autoriaus nuotraukaParengė Audronė Gendvilienė

Šunų vedlių rengimas Kanadoje


 

Parašas po straipsniuApie Lietuvoje esamus ir siekiamus pokyčius dėl šunų vedlių rašėme ir rašysime dar ne kartą. Nemažą dalį mūsų bendruomenės ši tema itin domina. Šįkart nusikelkime į Kanadą ir pasidomėkime jų šunų vedlių rengimo sistema. 

Dėl COVID-19 karantino metu įvestų judėjimo apribojimų Kanadoje nebespėjama visų norinčiųjų aprūpinti šunimis vedliais. Šiuo metu šuns vedlio ten reikia laukti dvejus metus. Kanados „Liūtų“ klubas tikisi, kad 2025 m. pridavus naujas šunų vedlių rengimo patalpas bus galima užauginti bei išdresuoti daugiau šunų vedlių. Šunims vedliams tinkamos šunų veislės – retriveriai, labradorai ir standartiniai pudeliai. 

Šuo vedlys kiekvienam klientui parenkamas labai atidžiai. Priėmus prašymą, stengiamasi surasti klientui tinkamiausią šunį. Visi šunys vedliai labai gerai parengti, bet ne visi tiks konkrečiam klientui. Siekiant užtikrinti gerą šeimininko ir šuns tarpusavio supratimą, parenkant šunį vedlį atsižvelgiama į žmogaus poreikius, aktyvumą ir daugybę kitų veiksnių. Skiriant šunį vedlį, taikomas minimalaus šeimininko amžiaus reikalavimas. Žmogus turi gebėti duoti komandas, apdovanoti šunį, spręsti iškilusias elgesio problemas ir rūpintis tolesniu šuns mokymu. Visa tai svarbu, norint užmegzti tvirtą tarpusavio ryšį ir tikėtis kuo geresnių žmogaus ir šuns bendrų pastangų rezultatų. 

Reikia pastebėti, kad šunys vedliai gali būti ne tik neregių, bet ir kitų negalių turinčių žmonių pagalbininkais. Visi šie šunys vadinami vienodai – šunimis vedliais. Kanados „Liūtų“ klubo šunų vedlių rengimo fondas turi septynias šunų vedlių dresavimo programas. Pagal kiekvieną iš jų šunys dresuojami skirtingai. Svarbi šio darbo grandis – savanorių indėlis. Pristatome šias programas, iš kurių sužinosite apie Kanados šunų vedlių „specializacijas“. 

Autistų pagalbininkai. Paklausite, kam autistams reikia šuns vedlio? Ogi dėl saugumo. Autizmo spektrą turintiems vaikams (3–12 metų amžiaus) šunys vedliai užtikrina saugumą, palaiko draugiją, suteikia besąlygišką meilę. 

Kurčiųjų šunys vedliai. Specialiai apmokyti šunys vedliai 10 metų ir vyresnius kurčius arba neprigirdinčius žmones perspėja apie gyvybiškai svarbius garsus. Šie šunys yra išmokyti atpažinti tam tikrus garsus ir perspėti savo šeimininką. 

Neregių ir silpnaregių šunys vedliai. Jie padeda neregiams arba silpnaregiams nuo 12 metų ir vyresniems asmenims, nes yra apmokyti saugiai įveikti kliūtis, pasitaikančias kasdieniuose maršrutuose, apeiti kliūtis, surasti laiptus, eiti per minią. Padeda pasinaudoti viešuoju transportu: suranda transporto priemonės duris, sėdimą vietą. Gatvėje suranda perėjos mygtukus, atkreipia šeimininko dėmesį į atvažiuojančius automobilius. 

Nusiraminimą teikiantys šunys vedliai. Jie darbuojasi teismuose, kitose valdžios įstaigose, padėdami nusiraminti traumuojančias situacijas patyrusiems asmenims, pavyzdžiui, nusikaltimų liudininkams. Šie šunys yra apmokyti teikti pagalbą įvykio vietoje, kai to reikia labiausiai pažeidžiamiems bendruomenės nariams. 

Sergančiųjų diabetu pagalbininkai. Kuo šuo vedlys gali padėti diabetikams? Šie šunys yra apmokyti užuosti staigų cukraus kiekio sumažėjimą šeimininko kraujyje ir jį įspėti. Kanadoje diabetikams šunys vedliai skiriami nuo 10 metų. 

Sergančiųjų epilepsija šunys vedliai. Jie geba tinkamai reaguoti, loti, iškviesti pagalbą arba įjungti perspėjimo sistemą šeimininką ištikus priepuoliui. Kanadoje skiriami nuo 10 metų amžiaus. 

Neįgaliųjų pagalbininkai. Tokio šuns reikia žmonėms, turintiems fizinę negalią. Kanadoje jie skiriami nuo 10 metų amžiaus. Šie šunys yra apmokyti atnešti šeimininkui daiktus, atidaryti ir uždaryti patalpų duris, spintelių dureles, iškviesti pagalbą. 

 

Savanorystė 

 

Kanados „Liūtų“ klubo šunų vedlių fondas kviečia šunis mylinčius žmones pasitarnauti bendruomenei ir tapti šuniukų globėjais – užauginti būsimus šunis vedlius. Šuniukų globos programoje dalyvaujantys žmonės turi gyventi ne toliau kaip 75 minutės kelio nuo šunų vedlių dresavimo įstaigos. Šuniukai pas globėjus gyvena iki 14 mėnesių amžiaus, tada grįžta į mokyklą tolesniam dresavimui. Globėjai išmoko šuniukus pagrindinių klusnumo įgūdžių ir socializacijos. Globėjams visokeriopą pagalbą teikia šunų vedlių fondo specialistai, fondas apmoka veterinarijos, maisto ir dresavimo išlaidas. Bet pudelių globėjai patys sumoka už šuniukų kirpimą. Svarbi detalė – globėjai privalo pateikti dokumentą, kad nėra policijos įskaitoje. Ši veikla tinka žmonėms, kurie domisi šunų dresavimo procesu ir šuniukų auginimu. Čia ypač laukiami veterinarijos ar gyvūnų sveikatos priežiūros patirties turintys savanoriai. Savanoriai dresuojamam šuniukui suteikia galimybę pailsėti nuo mokyklos aplinkos, nes stresas trukdo dresavimui. Kai šuniukas sėkmingai baigia mokymus, globėjai pakviečiami dalyvauti išleistuvių ceremonijoje ir susitikti su asmeniu, kuriam atiteko globėjų išugdytas šuo vedlys. 

Šuniuko auginimas, dresavimas ir galiausiai suvedimas su šeimininku kainuoja apie 35 tūkst. dolerių. Visas šis procesas trunka iki dvejų metų, o geranoriškų žmonių finansinė parama padeda užtikrinti šuniuko mokymą, veterinarinę priežiūrą, taip pat būsimo šeimininko atvykimą ir apgyvendinimą šunų vedlių rengimo mokykloje, padeda padengti šunų vedlių parengimo išlaidas. 

Savanoriai pasitelkiami susirgusiems šuniukams prižiūrėti. Geranoriški žmonės juos globoja po operacijos, stebi sveikatos būklę, parenka maistą, jei nustatyta alergija, stebi sveikatos būklę, retkarčiais nuveža pas veterinarą ir laikosi išsamių veterinarijos gydytojo nurodymų. 

Be to, Kanadoje savanoriai dirba su probleminio elgesio šunimis – priima globoti mažus šuniukus arba suaugusius šunis, pasižyminčius netinkamu šuniui vedliui elgesiu. Šunys atiduodami savanoriams su mokymo planu ir tikslu, kurį reikia pasiekti per tam tikrą laiką. Tokių tikslų pavyzdžiai: perauklėjimas, kai šuo mėgsta persekioti kates, gulėti ant sofos, kai garsiai loja arba nekenčia pavadėlio (jį traukia), šokinėja ant žmonių ir pan. 

Vieni šunys gali būti netinkamo būdo ar temperamento, kad galėtų dirbti atsakingą šuns vedlio darbą, o kitiems tenka „keisti profesiją“ dėl sveikatos. Visgi daugelis sėkmingai dirba, o baigę karjerą išeina į užtarnautą poilsį. Šunų vedlių fondas leidžia naujienlaiškį su informacija apie visus turimus šunis, netinkančius tapti šunimis vedliais. Norintieji gauti tokį šuniuką pateikia prašymą ir yra įtraukiami į laukiančiųjų sąrašą. 

Kanados „Liūtų“ klubo šunų vedlių fondas stebi savo parengtus šunis vedlius visą jų karjeros laikotarpį. Kartą per metus pabendrauja su jų šeimininkais telefonu arba el. paštu, apsilanko namuose. Dresavimo komanda kiaurus metus yra pasirengusi padėti šunų vedlių šeimininkams, jei kyla klausimų ar problemų dėl šuns vedlio elgesio ar pasikeitusių šeimininko poreikių. Jei konsultacija telefonu ir (arba) el. paštu nepadeda išspręsti problemų, dresuotojas apsilanko namuose. 

Vieni iš dažniausiai pasitaikančių iššūkių yra šie: 

• Prireikia skubios veterinarinės pagalbos. Ir šuniui, ir jo šeimininkui tai gali būti labai sunkus metas ir labai daug kainuoti, todėl Kanados „Liūtų“ klubo šunų vedlių fondas padeda kompensuoti skubios veterinarinės pagalbos šuniui vedliui išlaidas. 

• Kyla prieinamumo ir diskriminacijos problemų. Nepaisant Kanadoje galiojančių įstatymų, ginančių asmenų, turinčių šunis vedlius, teises, pasitaiko diskriminacijos atvejų. „Liūtų“ klubo šunų vedlių fondo atstovai visada padeda, jei su šunimi vedliu neleidžiama kur nors patekti. Išnagrinėję įstatymus, šunų vedlių turėtojams pasiūlo įvairių galimybių. 

 

Nuotrauka. Kiekvienoje valstybėje galioja kiek kitokia šunų vedlių rengimo, jų įsigijimo ar išlaikymo išlaidų kompensavimo tvarka / www.pexels.com nuotr. 

Nuotraukoje iš dešinės užfiksuota prie apvalaus medinio staliuko ant pintos kėdės sėdinti tamsesnio gymio moteris ir šalia jos tupintis auksaspalvis retriveris. Moteris dėvi šviesius, laisvus, kiek raukšlėtus marškinius ir kampuotus tamsintus akinius. Jos tamsūs garbanoti plaukai sukelti ant pakaušio, o veidas atrodo susikaupęs. Moteris kairės rankos pirštais liečia ant staliuko padėtos knygos puslapį, o dešinę ranką yra nuleidusi prie šuns vedlio, kuriam uždėtos tamsios petnešos. Šviesaus, pusilgio kailio šuo pakreipęs galvą susirūpinusiu žvilgsniu žiūri į šoną. Pro moters kairėje esantį langą skverbiasi šviesa, kuria mėgaujasi ant palangės ir staliuko žaliuojantys smulkūs augalai. Atrodo, kad skaitytoja yra pasinėrusi į įdomią knygą jaukiame kampelyje su šalia būdraujančiu pagalbininku. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]