Regimi neregiai

Autoriaus nuotraukaLaima Slepkovaitė, muzikologė, radijo laidų vedėja, [email protected]

Šarlotė Keli: jei vaikai meluoja, iškart tai suprantu iš balso


 

Parašas po straipsniu„Nudažiau savo kambario sienas! Viliuosi, ant sienų kliuvo daugiau dažų nei ant grindų, bet aš jums rodau jas ne tam, kad įtikinčiau, jog jos tobulos, o kad suprastumėte, kad mes, neregiai, galime tai daryti“, – pasakoja savo „YouTube“ kanalo žiūrovams britų vokalistė Šarlotė Keli (Charlotte Kelly), išgarsėjusi grupėje „Soul II Soul“ ir sėkmingai tęsianti solinę karjerą. Trijų vaikų mama, aktyvi filantropė ir negalios advokatė, dabar ji savo žinias papildo psichoterapijos studijomis, įgydama daugiau įrankių padėti aplinkiniams ir geriau suprasti save. 

Šarlotės potraukis muzikai tapo akivaizdus dar vaikystėje: tėvai turėjo įrašų parduotuvę, ji klausydavosi daugybės plokštelių ir svajojo, kad vieną dieną taps dainininke. Svajonė ėmė pildytis 1993 m., kai ji buvo šešiolikos: ji pasirašė pirmąjį kontraktą, išleido vienadainį ir netrukus susipažino su Jazzie B – prodiuseriu, kuris netrukus atvedė ją į „Soul II Soul“. Tai nebuvo tiesiog grupė. Tai buvo maža muzikinė sala, bendruomenė, kuri rinkdavosi studijoje kasdien: vyko kūryba, savo idėjas čia pat galėjai parodyti kitiems, gauti grįžtamąjį ryšį, įkvėpimo. Bendruomenės atmosfera užbūrė Šarlotę, o jaunatviškas naivumas suteikė drąsos bandyti nebandytus dalykus, ji nėrė beatodairiškai ir tarė „taip“ visiems, net ir keisčiausiems, pasiūlymams, nors ilgainiui teko įsisąmoninti, kodėl ši industrija vadinama „muzikos verslu“ ir reikia daryti kompromisus, mokytis pažinti publikos skonį ir ieškoti būdų ištransliuoti savo žinutes pagal galiojančias žanrų taisykles. Ir jai puikiai sekėsi: „Soul II Soul“ dainos „I Care“, „Time for Change“ ir kitos, kuriose pagrindinę vokalo partiją atliko Šarlotė, tapo populiarios, ji sukaupė pakankamą žinomumo kapitalą, kad 1998 m. pradėtų solinę karjerą, imtų kurti dainas ir prodiusuoti savo albumus. 

Visa tai buvo įmanoma, nes Šarlotės mama ir patėvis visuomet buvo šalia. Jos vyresnioji dukra jau suaugusi, jaunesnioji – paauglė, o sūnus – pradinukas, kurio berniukiška energija atveria jai dar nepažintą motinystės perspektyvą ir tampa iššūkiu sofų kolekcijai (minkšti baldai – Šarlotės silpnybė). „Vaikai išmokė mane būti moterimi ir suaugti. Pamenu tą skendimą kūdikio artume ir mintį: „Aš galiu tave pasupti, pamaitinti, o kas toliau?“ Jie atvėrė man suvokimą, kad gyvenimas yra daugiau nei tik muzika“, – pripažįsta dainininkė. Jei mama nemato, nereiškia, kad jiems stinga drausmės: ji viską girdi, o jeigu jie meluoja – ji atpažįsta tai iš balso, nepalikdama vilčių išdaigų krėtėjams. Vaikų tėvas neliko su šeima, ir tai buvo Šarlotės pasirinkimas. Ji ėmė studijuoti psichoterapiją iš dalies todėl, kad norėjo geriau suprasti smurto šeimose kilmę, padėti moterims ir vyrams, kurie tampa smurto aukomis arba smurtautojais. Ji tvirtina, kad žmonės nepasirenka skriausti savo artimųjų sąmoningai ir tiesiog negali liautis, kai kas nors jiems pasako, kad tai yra blogai. Pagalba reikalinga ir aukai, ir smurtautojui, kuris negali savarankiškai ištrūkti iš vaikystės traumų ir neteisingų išmoktų modelių. 

Atlikdama praktiką ji sutinka panašaus likimo žmonių. Sutinka muzikantų, kurie susiduria su sunkumais, o jai tenka tramdyti save, kad neįpultų į jų gelbėjimą savo pažintimis ir užtarimu, bet vietoje to padėtų susigaudyti savo išgyvenimuose. Ji noriai dirba su vaikais, dalyvauja labdaros ir įtraukties projektuose. Ji šviečia žmones apie negalią, duodama interviu ar per savo „YouTube“ kanalą, kur gali papasakoti ne tik apie sienų dažymą ar kaip neregiai kepa tortus. Jos gyvenimas nesisuka apie buvimą tamsoje: tamsa yra ir reginčiųjų gyvenimo dalis, o Šarlotė turi daugybę minčių apie įvairius buvimo žmogumi aspektus, kuria aktualias dainas, turi įspūdingą balsą ir galimybę veikti visuomenę, dalytis sukaupta patirtimi ir mėgautis kūrybos, šeimos, pažinimo ir aktyvaus bei įdomaus gyvenimo džiaugsmais. 

Paspaudę nuorodą paklausykite Š. Keli dainos „All Coming Back“. 

 

Nuotrauka: Š. Keli 

Šarlotės Keli nuotrauka vidutiniu planu. Moteris yra tamsesnio gymio ir pailgo veido. Jos šviesūs garbanoti, į dredus supinti, plaukai praskirti dešinėje, didžioji dalis krenta priešais kairįjį petį. Tamsios, apvedžiotos akys ilgomis, riestomis blakstienomis nukreiptos į objektyvą, putlios ryškiai padažytos lūpos kiek pravertos. Šarlotė dėvi tamsią odinę striukę su užtrauktuku dešinėje pusėje. Atrodo, kad ji yra scenos užkulisiuose arba koncertinėje palapinėje. Už jos užfiksuotas stalas su įvairiais gėrimais ir išėjimas, pro kurį skverbiasi ryški šviesa. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką