Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaAndžėjus Ravanas, [email protected]

Skaitmeninis knygų grotuvas pradedantiesiems


 

Rubrikoje „Skaitmeninis asistentas“ dažnai kalbame apie naujausias technologijas, išmaniuosius įrenginius, modernius išradimus ir panašias aktualijas. Žinoma, tai labai įdomios temos, tačiau skaitmeninė erdvė, iš kurio kampo bežiūrėtumėme, visų pirma skirta palengvinti žmonių gyvenimą, o ir toli gražu ne visiems įdomios moderniausios technologinės naujovės. Jeigu vieni tik ir laukia, kada pasirodys straipsnis apie kokį nors itin protingą, funkcijų pilną prietaisą, kiti gal mieliau praleistų valandėlę su knyga. Tačiau jeigu kalbame apie regos negalią turinčius asmenis, užkietėję knygų skaitytojai, nesidomintys technologijomis, susiduria su savotišku paradoksu. Reginčiųjų rašto knygos jiems neprieinamos dėl regos sutrikimo, brailio leidinių tiražas sąlyginai nedidelis, o ypač žmonėms iš mažesnio miesto ar miestelio atspausdintos knygos neretai dar reikia palūkėti. Be to, nematantis žmogus gali apskritai nemokėti brailio rašto. Be abejo, yra garsinės knygos, bet jos tiesiogiai susijusios su technologijomis – naują mėgstamo autoriaus romaną reikia parsisiųsti iš virtualios bibliotekos ELVIS arba klausytis naudojant išmanųjį telefoną. Tačiau Lietuvos audiosensorinė biblioteka (LAB), atrodo, rado puikų sprendimą tiems, kurie labai mėgsta skaityti, bet nelabai mėgsta technologijas. 

LAB registruotiems vartotojams neatlygintinai skolina garsinių leidinių grotuvus (kompaktinių plokštelių ir MP3) ir įrašo pageidaujamus leidinius į įvairias laikmenas bei įrenginius tiesiogiai iš virtualios bibliotekos ELVIS. Todėl kiekvienas skaitytojas gali tiesiog susidaryti norimų perskaityti knygų sąrašą, o bibliotekos darbuotojai pasirūpins tiek norimais leidiniais, tiek prietaisu jiems klausytis. Ir nors LAB skolina ir kompaktinių plokštelių grotuvus, straipsnyje norime apžvelgti skaitmeninį knygų grotuvą. Jis labai kompaktiškas, nereikalauja iš naudotojo praktiškai jokių technologinių žinių, o ir knygų į tokį įrenginį galima sutalpinti žymiai daugiau nei į kompaktinę plokštelę. Iš karto pasakysime, kad tikrai nerekomenduojame šio prietaiso tiems, kurie jau moka naudotis „Victor Reader“, nes aprašomas skaitmeninis knygų grotuvas skirtas pradedantiesiems, su labai minimaliomis funkcijomis, nekalbantis, be abejo, nė iš tolo neprilygstantis modernesniems prietaisams. Visgi sulaukiame žinių iš filialų, kad tiems, kurie minimaliai draugauja su technologijomis, šitas skaitmeninis knygų grotuvėlis labai praverčia. 

 

Prietaiso išvaizda 

 

Paėmus grotuvą į rankas jis nostalgiškai primena prieš 15–20 metų populiarius nešiojamuosius juostinių kasečių „plejeriukus“, tačiau jokios kasetės į prietaisą nededamos. Viršutinėje grotuvo dalyje rasite labai gerai apčiuopiamą slankiklį, skirtą prietaisui įjungti, ištraukiamą anteną ir dešiniajame viršutiniame kampe – garso reguliavimo ratuką. Ant dešinės briaunos, čiuopiant iš viršaus į apačią, išsidėstę: „Micro USB“ jungtis, skirta prietaisui įkrauti, apvali žibintuvėlio lemputė, „USB A“ jungtis laikmenai ir standartinis 3,5 mm ausinių lizdas. Grotuvo priekyje didžiąją ploto dalį kairėje pusėje užima garsiakalbis, o iš dešinės viršutinėje dalyje nedidelis ekraniukas ir iš karto po juo – valdymo mygtukų blokas. Ant apatinės prietaiso briaunos, iš dešinės pusės, rasite 2 „Micro SD“ kortelių lizdus, kurios naudojamos kaip laikmenos knygoms įkelti. Įrenginio nugarinėje dalyje rasite pritvirtintą virvutę patogiam nešiojimui ir dangtelį, po kuriuo įdėti maitinimo elementai. Ant kairės grotuvo briaunos jokių jungčių ar mygtukų nėra. 

 

Grotuvo valdymo instrukcija 

 

Nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad įrenginį valdyti sudėtinga, mat jis turi net 16 mygtukų, tačiau tai toli gražu nėra tiesa. Pradėti reikėtų nuo laikmenos įdėjimo į grotuvą. Kaip ir minėjome anksčiau, tai gali būti „Micro SD“ tipo atminties kortelė arba USB laikmena (laikmenomis vadiname įtaisą, pavyzdžiui, mažą, maždaug nykščio nago dydžio, kortelę duomenims laikyti). Kadangi į prietaisą vienu metu dedamos dvi kortelės ir jis turi USB laikmenos jungtį, vienu metu galima naudoti 3 skirtingus šaltinius. Tačiau šia procedūra veikiausiai pasirūpins knygas jums įrašęs bibliotekos darbuotojas, tad pereikime prie smagiausio žingsnio – knygų skaitymo pradžios. 

Kad pasinertumėte į mėgstamo romano, apysakos ar kitokio žanro knygą, tereikia perjungti viršutinėje dalyje esantį slankiklį į kairę pusę ir po kelių akimirkų pasigirs įrašyta knyga. Daugiau galima nieko ir nedaryti, na, nebent dešiniajame prietaisėlio kampe esančiu garso reguliavimo ratuku nusistatyti komfortišką garso lygį. Kai knygos skaityti nebenorėsite, tiesiog išjunkite grotuvą tuo pačiu slankikliu, kuriuo ir įjungėte. O kai norėsite pratęsti pradėtą knygą po valandos, kitą dieną ar po savaitės, vėl įjungus grotuvą knygos įrašas prasidės beveik toje pačioje vietoje, kur ir baigėte skaityti, tiksliau – nuo skaitytos vietos sugrįš 10 sekundžių, kad primintų paskutinius girdėtus sakinius. Tai pats paprasčiausias būdas naudotis LAB skolinamu prietaisu, tačiau jis turi ir daugiau valdymo galimybių. Apžvelkime, kokias funkcijas atlieka įrenginio priekyje esantys mygtukai. 

Mygtukai išsidėstę 4 eilutėse, kiekvienoje po 4. Jeigu čiuoptume nuo pirmos eilutės, tos, kuri arčiausiai ekrano, pats kairiausias kampinis mygtukas yra „Atgal“. Jis skirtas perjungti į ankstesnį knygos skirsnį. O jei šį mygtuką paspausite ir laikysite, jis prasuka įrašą atgal. Tad jeigu išgirdote įdomią pavardę arba praleidote kokį nors knygos faktą, palaikykite šį mygtuką kelias sekundes ir išklausykite tą pačią vietą dar kartą. Pirmos eilutės antras mygtukas – „Groti“ – skirtas sustabdyti arba vėl atnaujinti knygos grojimą. Tos pačios eilutės 3 mygtukas „Pirmyn“, analogiškai kaip ir mygtukas „Atgal“, perjungia knygos skirsnį, o mygtuką paspaudus ir palaikius, prasuka įrašą į priekį. Paskutinis 1 eilutės mygtukas skirtas laikmenos pasirinkimui arba radijo grotuvo įjungimui. Spaudžiant šį mygtuką galite pereiti nuo knygų iš atminties kortelės prie USB atmintuke esančio romano arba įjungti prietaise integruotą radijo „FM“ grotuvą. Norint pasirinkti reikalingą laikmeną, tiesiog spaudinėkite minėtą mygtuką ir klausykite, kurią knygą groja prietaisas. Pravartu žinoti, kad už radijo režimo yra vadinamasis AUX režimas, kuris leidžia grotuvą naudoti kaip išorinę kolonėlę, prie grotuvo prijungus garso šaltinį, pavyzdžiui, telefoną įprastu telefono laidu. 

Antroje eilutėje pirmas mygtukas iš kairės „1“ skirtas pereiti prie anksčiau klausytos, o šalia esantis mygtukas „2“ – prie kitos knygos. Tad jeigu jūsų laikmenoje yra ne viena, o, tarkim, 10 knygų, per jas galite vaikščioti šiais mygtukais: paspauskite ir kelias akimirkas palaikykite vieną jų. Jei aplankalo keitimo mygtukus spustelėsite trumpai, grotuvėlis nušoks į pirmą arba antrą pirmos knygos skirsnį. 

Trečias mygtukas antroje eilutėje skirtas pagreitinti knygą. Jis veikia rato principu ir turi 5 greičio režimus, vadinasi, kai pasirinksite greičiausią režimą ir tada dar kartą paspausite mygtuką, vėl grįšite prie įprasto skaitymo. Jei greičio keitimą mygtuką spustelsite ilgiau (apie 2 sek.) grotuvas vėl ir vėl gros tą patį failą, o spustelėjus dar kartelį ilgiau – kartos aplankalą, spustelėjus dar kartą grįš į pradinę padėtį – kai pabaigs groti visus aplankalus (knygas), pradės vėl nuo pradžių. 

Paskutinis 2 eilutės mygtukas skirtas įjungti ir išjungti grotuvo šone įmontuotą žibintuvėlį. Tai visos pagrindinės prietaiso funkcijos. Turbūt jums kilo klausimas, kam reikalingi dar 8 mygtukai? 

Grotuvas turi dar vieną funkciją, kuri gan keistai veikia, bet jeigu esate entuziastas, galite ją išbandyti. Prietaiso mygtukai turi keistai išsidėsčiusį skaičių bloką nuo „1“ iki „0“, skaičių „1“ ir „2“, skirtus knygų perjungimui mes jau paminėjome, o visas skaičių blokas yra išsidėstęs taip: antroje eilutėje pirmi du skaičiai iš kairės „1“ ir 2, trečioje eilutėje iš kairės į dešinę skaičiai „3, 4, 5 ir 6“, o ketvirtoje eilutėje tuo pačiu principu „7, 8, 9 ir 0“. Jie skirti greitam patekimui į reikalingą skirsnį. Tarkime, jūs norite perskaityti 9 skirsnyje esančią knygos dalį ir tai galite padaryti įjungus grotuvą ir paspaudę skaičių „9“ arba greitai paspaudę „1“ ir „4“, jei norite skaityti 14-ą skirsnį. Tačiau turėkite omenyje, kad ši funkcija veikia tik tuo atveju, jeigu laikmenoje turite tik vieną knygą arba jeigu skaitote pirmąją pagal sąrašą laikmenos knygą. Nes grotuvas yra suprogramuotas taip, kad naudojantis skaičiais jis paleidžia skirsnius ne pagal knygas, o išrikiuoja iš eilės pagal takelių kiekį. Vadinasi, jeigu jūsų laikmenoje pirmoji knyga yra „Haris Poteris“, turinti 35 skirsnius, o antroji – „Artimi“, turinti 20 skirsnių, skaitydami „Artimi“ ir paspaudę „9“, pereisite ne prie 9 dabartinės knygos dalies, o prie 9 prieš tai esančio „Hario Poterio“ skirsnio. O jeigu paspausite „31“, pereisite prie pirmos „Artimi“ dalies, kadangi „Haris Poteris“ jų turi „30“. 

 

Išbandykite 

 

LAB siūloma paslauga – tai puikus būdas skaityti be jokių rūpesčių. Dėl to, kad grotuve telpa net 3 laikmenos, o į vieną laikmeną galima įrašyti kelias dešimtis knygų, galite apsirūpinti skaitymo atsargomis. Be to, dėl standartinių ir plačiai naudojamų laikmenų knygą jums gali padėti parsisiųsti ir artimas draugas ar giminaitis. Teikiama paslauga galima naudotis: LAB centre Vilniuje, LAB Ukmergės, Panevėžio, Šiaulių, Kauno, Klaipėdos padaliniuose, LAB paslaugų punktuose, kai kuriuose LASS filialuose, Alytaus miesto viešosios bibliotekos informacijos ir laisvalaikio centre bei Rokiškio rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje. Daugiau informacijos jums suteiks LAB skaitmeninių paslaugų ir leidybos skyrius, tel. +370 66780541, el. paštas [email protected]


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką