Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaAndžėjus Ravanas, [email protected]

Tikras pagalbininkas – išmanusis telefonas


 

Parašas po straipsniuTikriausiai kiekvienas jūsų girdėjo, kad išmanusis telefonas gali iš esmės pakeisti neregio arba silpnaregio gyvenimą, atverti naujas galimybes, suteikti patogumą ir panašiai. Tai absoliuti tiesa, tačiau dažnai tie, kurie šitaip kalba, nedetalizuoja, kaip tas išmanusis įrenginys gali pagelbėti žmogui kasdienybėje. Juk tiems, kurie naudojasi šiais prietaisais, jų funkcionalumas atrodo akivaizdus ir savaime suprantamas, o pradedančiajam ar išmaniųjų nesiryžtantiems pabandyti žmonėms, kurie dažniausiai naudojasi mygtukiniais telefonais arba nenaudoja jokių, tos neįvardytos naujos išmaniojo telefono galimybės taip ir lieka abstrakčiais sakiniais. Maža to, net ir dažnas pradžiamokslis tokio prietaiso naudotojas nežino, ką iš tikro gali jo telefonas, ir būna maloniai nustebintas, atradęs naujas jo funkcijas. Šiame straipsnyje norime glaustai aprašyti, ką galima nuveikti išmaniuoju telefonu ir iliustruoti tai kasdienybėje kylančių iššūkių pavyzdžiais. 

Pradėkime nuo buities. Įsivaizduokite, kad prisipirkote įvairaus maisto, šaldytų produktų, prieskonių, skirtingos arbatos. Susidėjote viską į lentynas ir šaldiklį, bet kaip atskirti ir atrasti jums reikalingą maisto prekę ar priemonę tam tikru metu? Žinoma, galima susidėti prekes atitinkama tvarka ir pasistengti atsiminti, kas kur padėta, galima paprašyti reginčio draugo ar kaimyno pagalbos, o galima pasinaudoti išmaniuoju. Su juo lengvai perskaitysite ne tik kokios rūšies mėsa yra vakuumuotoje pakuotėje, bet ir sužinosite prekės galiojimą ir sudėtį. Kitas atvejis: jums staiga prireikė perskaityti, kas parašyta tam tikrame dokumente, na, tarkim, atsirado poreikis padiktuoti sutarties numerį ar pasitikslinti savo asmens kodą. Išmanusis telefonas labai lengvai išspręs šitą problemą. Taip pat telefonas gali pagelbėti, jeigu norite sužinoti, ar iš jūsų namų išėję svečiai nepamiršo užgesinti šviesos arba jeigu norėsite patikrinti, ar teisingą grynųjų pinigų sumą jums grąžino ją pasiskolinęs kaimynas. Ir svarbu suprasti vieną pagrindinį dalyką – visi šie veiksmai atliekami labai paprastai, o minėtos funkcijos veikia kuo puikiausiai. Taip, pradžioje reikės laiko, kad įvaldytumėte tam tikras programėles, tačiau verta pasistengti! Kai įgusite, negalvokite, kad norėdami perskaityti tekstą turėsite slankioti išmanųjį telefoną virš pakuotės į visas puses 15 minučių. Ne, išsiaiškinti, koks produktas ir jo sudėtis, užtruks vos 10 sekundžių, kaip ir susitvarkyti su kitais jau paminėtais iššūkiais. Ilgainiui šis veiksmas taps toks pat paprastas, kaip apsiauti batą. Galima pripažinti, kad anksčiau šios išmaniojo funkcijos veikė lėčiau ir tikrai ne taip tiksliai, tačiau technologijos tobulėja ir dabar tereikia pasirinkti tinkamą telefoną ir įsirašyti reikalingą programėlę. Smagu ir tai, kad anksčiau kiekvienai konkrečiai funkcijai reikėjo naudoti skirtingas aplikacijas, o dabar su didžiąja dauguma aprašytų iššūkių susidoroti padės vos viena – „Lockout“ „Android“ operacinei sistemai ir „Seeing AI“ „iOS“ įrenginiams. 

Kitas svarbus momentas – prieiga prie informacijos ir bendravimas. Neregys ar silpnaregis asmuo, kuris nesinaudoja nei išmaniuoju telefonu, nei kompiuteriu, turi labai ribotas galimybes gauti aktualią informaciją. Galima įsijungti televizorių ir pažiūrėti žinių laidas tam tikru laiku, pasikalbėti su giminėmis arba pažįstamais, pasiklausyti radijo. Naudojant išmanųjį telefoną informacijos sklaidos ribos tiesiog išnyksta, visiškai. Visų pirma, jūs akimirksniu sužinote visas naujienas, kurios jus domina, apie kiekvieną naują straipsnį būsite informuotas vos po sekundės nuo jo paskelbimo ir tuomet suprasite, kaip pagal sklaidos laiką atsilieka radijas ir televizijos kanalai. Galite atsirinkti tik tas naujienas, kurios jums yra įdomios, pvz., apie sodininkystę, kulinarinius receptus ar naujausias žinias apie kosmosą, vėlgi, reikia tik įvaldyti atitinkamas nesudėtingas programėles, kurios atlieps jūsų poreikius. 

Dabar apie bendravimą. Įvaldžius išmanųjį telefoną atsiranda papildomų galimybių pigiau kalbėtis visame pasaulyje. Per įvairias internetines bendravimo platformas galėsite skambinti į bet kurią pasaulio dalį, kur yra internetas, ir už tai mokėsite tik jums nustatytą mėnesinį mokestį. Galėsite laisvai bendrauti su giminaičiais užsienyje, jeigu tokių turite, o jei mokate užsienio kalbą, tuomet labai lengvai rasite naujų pažįstamų. Gal jums įdomu, kaip gyvena neregiai ar apskritai neįgalieji kitose valstybėse, visi jie buriasi į bendravimo grupes tokiose platformose kaip „WhatsApp“ arba „Telegram“ ar socialiniame tinkle „Facebook“. O ir lietuviškų negalią turinčių asmenų grupių socialiniuose tinkluose pakanka ir visos jos laukia naujų narių. Taip, reikės laiko, kad įvaldytumėte kiekvieną bendravimo programėlę, tačiau tai laikas, kuris užtikrina jums naujas galimybes, o ir mokslai tikrai nėra tokie sudėtingi. Sunkiausia žengti pirmąjį žingsnį ir pradėti, o paskui ateina apčiuopiamas rezultatas, kurį pajusite atlikę tai, ko anksčiau padaryti negalėjote. 

Neslėpsime, dar didesnį privalumą išmanusis telefonas teikia didmiesčio gyventojams. Deja, mūsų šalies infrastruktūra dar labai skirtinga ir ne visuose miestuose ir net ne daugumoje jų galime mėgautis išmaniųjų technologijų privalumais, tačiau jeigu gyvenate Vilniuje, Kaune ar kitame didmiestyje ir nesinaudojate išmaniuoju telefonu, jūs daug prarandate. O gal naudojatės ir nežinote savo telefono galimybių? Gyvendami viename didžiųjų miestų jūs galite: patogiai per programėlę išsikviesti taksi ir turėti tiesioginį ryšį su vairuotoju, o ne per dispečerį, realiuoju laiku matyti viešojo transporto tvarkaraščius, užsisakyti jums patinkančio karšto maisto iš gausybės restoranų, apsipirkti maisto prekių produktų ir gauti juos maždaug per valandą, įsigyti dovanų čekių, elektronikos, įvairių skanėstų, drabužių, kosmetikos priemonių, namų apyvokos prekių, įrankių, gyvūnų maisto ir aksesuarų ir dar daug visko neišeinant iš namų. Ir viską gauti per trumpą laiką. Bet didžiausias privalumas, kalbant apie apsipirkimą per programėles, kad jūs turite prieigą prie visos informacijos apie prekę: iš ko ji pagaminta, kokie matmenys, sudėtis, dydis. Jūs tampate visaverčiu pirkėju ir liekate savo komforto zonoje, nes nebereikia blaškytis po parduotuvę ir klausinėti žmonių jums reikalingos informacijos arba prašyti kieno nors pagalbos, lydint jūs į reikalingą vietą. 

Tai tik dalis to, ką gausite įvaldę išmanųjį telefoną. Galima dar daug rašyti apie elektroninės bankininkystės valdymą, elektroninį dokumentų pasirašymą, apie saugumą žinant, kad su išmaniuoju telefonu jūs nepasiklysite einant. Svarbu suprasti du pagrindinius dalykus: 1. Išmaniojo telefono funkcijos yra sukurtos ne tam, kad pasimaivytume ir pasirodytume pranašesni prieš kitus. Ir jos ne žaisliukas savaitei, kai neturi ką veikti, jos iš tikro kardinaliai keičia neregio ar silpnaregio asmens gyvenimą. Išmanusis įrenginys šiuo metu – pati universaliausia ir pranašiausia techninės pagalbos priemonė pasaulyje. 2. Vienas sunkiausių žingsnių gyvenimo pokyčių link, tai pradėti naudotis išmaniuoju telefonu, nes tai labai natūralu, kad naujovės mus gąsdina. Tačiau pajutus pirmą apčiuopiamą rezultatą vargu ar kada benorėsite padėti išmanųjį atgal į stalčių. Kuo daugiau praktikuositės ir kuo daugiau išnaudosite šio prietaiso galimybes, tuo lengviau bus įvaldyti naujas funkcijas. Tad jeigu dar svarstote, ar technologinis progresas jums tikrai reikalingas, gal straipsnyje aprašytos situacijos padės apsispręsti. Jeigu turite klausimų ar dvejonių, visuomet galite kreiptis į mane el. paštu [email protected] arba tel. 8 604 47467. 

 

Nuotrauka: Neregiai, įvaldę išmaniojo telefono galimybes, daugeliu atvejų pasilengvina savo kasdienybę / www.pexabay.com nuotr. 

Ant šviesaus stalo vienas šalia kito guli du telefonai – kairėje pusėje seno modelio ir dizaino mygtukinis telefonas, o dešinėje – išmanusis telefonas. Abu juodos spalvos, lygiai tokio pat ilgio, tačiau išmanusis telefonas gerokai platesnis. Mygtukinis telefonas turi labai mažą ekraną ir daugybę mygtukų, o išmaniojo telefono ekranas dengia visą telefono plotį, jame nesimato nei vieno mygtuko. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką