Viršelio istorija

 

Apie pagalbos ranką


 

Diplomuotos teisininkės kaunietės Oksanos Dobrovolskajos žygis iki paralimpinių varžybų galėjo nustebinti tik tuos, kurie Oksanos nepažįsta. Tokijuje diską švystelėjusi 29,5 metro paralimpinių žaidynių debiutantė prisipažino įgijusi daug patirties siekti ateities rezultatų. O greta jų kasdienybėje – ir baseinas, ir gitara, ir svajonė išmokti Lotynų Amerikos šokių poromis ar nukeliauti į Australiją. O dar nelengvos treniruotės, dažnos varžybos, veikla LASS – kartais pritrūksta laiko pabūti namie. „Viskas yra įmanoma“, – Oksana mintyse dažnai kartoja šią frazę. 

Ją prisiminė neseniai, kai daug negalvojusi atvėrė savo namų duris nuo karo bėgusiai neregei ukrainietei Natalijai. Susitikus dėl tokių neįprastų priežasčių nebūtinai pasiseka susidraugauti. Prireikė laiko ir nuolat besišypsančiai Oksanai, ir iš įprasto gyvenimo išrautai viešniai, kol pajuto galinčios ilgai kalbėtis, kartu sportuoti, mokytis maršrutų ar gaminti valgį. Visgi svarbiausia – ryžtis ištiesti pagalbos ranką. Kartais mums visiems jos taip reikia. 

Viršelyje – O. Dobrovolskaja (marga suknele) ir N. Garkava / Romualdo Požerskio nuotr. 

  

Apvali viršelio nuotrauka. Joje – dvi jaunos merginos, Oksana ir Natalija, bėgančios ar sparčiu žingsniu einančios žaliuojančiame Kauno Santakos parke saulėtą vasaros dieną. Abi matomos nuo klubų iki viršugalvio, pasisukusios kairiuoju profiliu. Dešinėje nuotraukos pusėje – ukrainietė Natalija. Ji liekno kūno sudėjimo, tamsių garbanotų, vėjo plaikstomų plaukų, nesiekiančių pečių. Mergina užsidėjusi akinius ryškiais raudonais rėmeliais, žvelgia pirmyn, šiek tiek prikandusi lūpą. Jos rankos sulenktos per alkūnes ir įsitempusios bėgant. Natalija vilki šviesiai rožinius marškinėlius trumpomis rankovėmis ir tamsias kelnes. Jai iš dešinės visai šalia bėga ar sparčiai eina Oksana, matoma pačiame nuotraukos centre. Ji kiek aukštesnė, šviesių ilgų plaukų, kuriuos taip pat plaiksto vėjas. Mergina žvelgia pirmyn, švelniai šypsosi, atrodo pasitikinti savimi. Ji vilki margą suknelę ilgomis rankovėmis. Nuotrauka spinduliuoja energija. 

 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji – stačiakampė. Didesnė amplitudė leidžia pamatyti didesnę dalį merginas supančio žaliuojančių Kauno Santakos parko medžių. 

 

PROTANOPIJA. Tą patį vaizdą matome ne tokį spalvotą kaip realų. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta ir įgauna rudą atspalvį. 

 

GLAUKOMA. Nuotraukoje nesimato merginų apatinės kūno dalies nuo juosmens iki klubų, taip pat blanksta jų viršugalviai. 

 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Šiame pavyzdyje visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nesimato merginų apatinės kūno dalies nuo juosmens iki klubų bei dalies Natalijos rankos, likusioje nuotraukos dalyje vaizdą taip pat protarpiais uždengia nedidelės tamsios dėmės. 

 

KATARAKTA. Šiuo atveju visas matomas vaizdas toks pat kaip realiame vaizde, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Pavyzdyje nuotrauka matoma realiu pločiu ir spalvomis, tačiau nemažai apatinės nuotraukos dalies yra aptemdyta. Šiuo atveju apatinėje nuotraukos dalyje nesimato apatinės merginų dalies nuo klubų iki krūtinės. Likusioji nuotraukos dalis ryški. 

 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Šiame pavyzdyje nematome paties nuotraukos centro – merginų kūno dalies nuo krūtinės iki veido vidurio. 

 

PIGMENTINIS RETINITAS. Nuotraukoje matomas tik pats centras, kuris yra ovalo formos – jame galima įžiūrėti tik Oksanos kūno dalį nuo krūtinės iki smakro. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką