Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaParengė Audronė Gendvilienė

Taktilinio vaizdavimo prietaisai


 

Parašas po straipsniuPasaulyje daug dėmesio skiriama ne tik brailio rašto, bet ir brailio grafikos (tiflografikos) technologijoms bei įrenginiams. Vieną tokių įrenginių – reljefinio kildinimo aparatą „Zyfuse Heater“ – prieš porą metų įsigijo ir LASS respublikinis centras. Juo gaminamos reljefinės iliustracijos brailio knygoms. Tačiau technologijos nestovi vietoje, skaitytojus supažindiname su dviem naujais tiflografikos įrenginiais, kurie gali tapti dar viena pagalbine priemone pažinti pasaulį. Šie prietaisai buvo pristatyti 2021 m. Norvegijoje surengtoje Taktilinio skaitymo konferencijoje. 

 

„Graphiti“ 

 

Ši technologija – tai proveržis tiflografikos srityje, pasiektas „įdarbinant“ judančius strypelius, kaip įprasta brailio eilutėse, tik šis prietaisas yra daug didesnis, panašus į nešiojamąjį kompiuterį. Unikaliausias šios technologijos bruožas yra galimybė keisti strypelių aukštį, o tai leidžia atvaizduoti topografinius žemėlapius ir kitus grafinius elementus, pavyzdžiui, spalvas ir atspalvius. Įvairaus aukščio strypelius lengvai apčiuopia neregio pirštai. JAV bendrovės „Orbit Research“ sukurta „Graphiti“ technologija neregiams užtikrina prieigą prie bet kokios grafinės informacijos. Judinami strypeliai išdėstyti 60 × 40 matricoje. Yra HDMI įvestis, skirta prisijungti prie bet kurio kompiuterio ar mobiliojo prietaiso. Jutiklinė sąsaja leidžia naudoti tradicines liečiamąsias komandas, pvz., slinkimo žemyn, keliais bakstelėjimais priartinti, didinti mastelį ir kt., taip pat ir „piešti“ šio prietaiso ekrane. Figūros piešiamos piršto galiuku. 

„Graphiti“ galima prijungti prie stacionarių ir planšetinių kompiuterių, išmaniųjų telefonų arba kalbančio kalkuliatoriaus per USB prievadą ar „Bluetooth ryšiu“. Atviroji prieiga leidžia kūrėjams kurti programėles, skirtas dirbti su „Graphiti“, o HDMI prievadas – prisijungti prie bet kurio įrenginio, turinčio vaizdo rodymo išvestį. 

Galima tarpusavyje sujungti kelis „Graphiti“ įrenginius, kad vartotojai galėtų sklandžiai bendrauti – tai, ką vienas vartotojas peržiūri ar nupiešia savo įrenginyje, iškart matoma kituose prijungtuose įrenginiuose. „Graphiti“ taip pat galima prijungti prie klasėje naudojamų išmaniųjų lentų – tai nematantiems ir silpnaregiams mokiniams suteikia galimybę realiuoju laiku matyti tą patį, ką mato jų bendraamžiai. Mokytojai iš savo kompiuterio ar planšetinio kompiuterio taip pat gali peržiūrėti mokinio taktilinio vaizdavimo prietaiso „Graphiti“ ekraną. Įrenginys dar turi brailio rašto mašinėlės „Perkins“ stiliaus 8 klavišų klaviatūrą duomenims įvesti, naršymui skirto žymeklio pagalvėlę, standartinį USB pagrindinį prievadą ir SD kortelės angą failams įkelti, kad būtų galima juos skaityti ir redaguoti atskiru režimu. 

 

Apie „Orbit Research“ 

 

Bendrovė „Orbit Research“ kuria ir gamina naujoviškus, įperkamus produktus, kurie akliesiems ar silpnaregiams suteikia galimybę būti savarankiškiems. Bendrovė siekia, kad jos pagalbinių technologijų produktų kainos nesikandžiotų. Tarp jų – „Orion“ moksliniai skaičiuotuvai, kalbantys banknotų atpažinimo įtaisai „iBill Talking Banknote Identifier“, brailio eilutė „Orbit Reader 20“. Daugiau informacijos www.orbitresearch.com. 

 

„Feelif“ 

 

Slovėnijoje įsikūrusi bendrovė sukūrė ne tik taktilinio vaizdavimo prietaisą, bet ir jam skirtą programinę įrangą. „Feelif Draw“ yra piešimo programa, suteikianti galimybę paliesti ir įsiklausyti į tai, ką vartotojas pats nupiešė „Feelif“ įrenginyje. Kadangi ši įranga universali, ji tinka nematantiems arba silpnai matantiems vaikams, jų tėvams ir mokytojams. Galimybė piešti praturtina ir praskaidrina kasdienybę! Su šia programa galima kurti ir skaitmeninius piešinius. „Feelif Draw“ programa suteikia neregiams galimybę išreikšti kūrybiškumą skaitmeniniame pasaulyje. Piešinius galima išsaugoti ir išsiųsti el. paštu iš „Feelif“ įrenginių. Neregio sukurtą meno kūrinį galima paversti standartiniu vaizdu, todėl piešiniu galės grožėtis regintys draugai savo išmaniuosiuose telefonuose ar planšetėse. 

Taktilinio piešimo programa naudoja įvairius vibracijos, garso ir spalvų derinius. Kiekvienai spalvai nustatyta atitinkama vibracija ir ryškus muzikos instrumento skambesys, kad būtų lengviau atskirti nubrėžtas linijas. Tokiu būdu jūs ne tik paliesite savo piešinius, bet ir išgirsite juos fortepijono, gitaros ar smuiko garsais. Vesdami pirštą išilgai piešinio, galėsite pakartotinai išgauti įvairius tonus, nes, liečiant piešinį, garsas harmoningai keičiasi. 

Kita programa, pavadinta „Feelif Learning Braille“, yra unikali priemonė, padedanti linksmai mokytis brailio rašto. Su ja galima žaisti brailio rašto žaidimus. Jie sukurti pagal užduotis, paprastai atliekamas mokyklose. Be to, žaidimai suderinti su įdomia daugiasensorine patirtimi, todėl mokytis tampa įdomu. Žaidimai skirti tiems, kurie nori greitai ir lengvai išmokti brailio rašto abėcėlės, patobulinti lytėjimo įgūdžius. 

 

(Tekstai pirmąkart paskelbti tinklaraštyje apie regos sutrikimus www.labiblioteka.lt). 

 

Autorės nuotrauka: Audronė Gendvilienė. Vidutinio amžiaus moteris matoma nuo pečių iki viršugalvio, pasisukusi tiesiai į skaitytoją. Jos plaukai tamsūs, tiesūs, iki pečių, žvilgsnis atviras, lūpos sučiauptos, veide kukli šypsena. Moteris vilki tamsų švarką, riši šviesų margą šalikėlį. 

Nuotrauka: Taktilinio vaizdavimo prietaisai praplečia neregių saviraiškos, laisvalaikio, mokymosi galimybes / gamintojų nuotr. 

Nuotraukoje pavaizduotas taktilinio vaizdavimo prietaisas „Feelif“. Tai taktilinė stačiakampio formos planšetė, kiek didesnė nei suaugusio žmogaus delnas. Jos skaitmeninis ekranas grublėtas, susideda iš daugybės mažų taškelių. Planšetės kraštai juodi, o šviesiame ekrane įjungtas šachmatų žaidimas, kurį žaidžiama ekraną liečiant abiejų rankų pirštais. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką