Nuomonės

Autoriaus nuotraukaSigitas Sinkevičius, LASS narys

Artėja vasara, bet ar neslidinėsime po suvažiavimo?


 

Viskas pasaulyje kinta. Kinta politiniai požiūriai, kainos, net galingo Gedimino kalno šlaitai... Kinta ir gyvenimas, o gal ir likimas. Kažkada, jau sakau kažkada, vairavau automobilį, grožėjausi saulėlydžiu už jūros krašto, žvaigždėtu dangumi... Ir pakito... LASS nariu tapau 2010 metais. Nusilpo rega. Susipažinęs su keliais likimo draugais, vėl pradėjau įgauti pasitikėjimą savimi ir mėgautis gyvenimo grožiu: domėtis nauja masažuotojo profesija, bendruomene, rengiamais LASS projektais, vėliau ir organizacijos veikla. 

Sakoma, kad kuo giliau į mišką, tuo storesni partiza..., t. y. medžių daugiau... Ir man kyla daug klausimų LASS sistemoje, veikloje. Kuo labiau domiuosi, tuo labiau neaišku... Pavyzdžiui, kiek klausiausi metinių ataskaitų, nesusidėlioja skaičiai, matyti, kad ataskaitos rašomos kaip šablonas, ar kad būtų sunkiau jas suvokti. Pavyzdžiui: paskaičiavus, kiek yra nuomojamų patalpų naudingo, nuomojamo ploto ir vidutines nuomos kainas, aš suskaičiuoju maždaug milijoną eurų per metus pajamų. Gal ir klystu, nes neturiu tikros informacijos. Aišku, aš suvokiu, kad ne visa informacija skelbiama viešai ir kad kainuoja išlaikyti organizaciją. Bet aiškumas ir tikra skaičių analizė labai pagerintų mūsų įsivaizdavimą ir galimybes. Kiek pajamų ir išlaidų ten bebūtų, nesuprantu, kodėl biudžetą, atrodytų, atmestinai, skirsto LASS taryba. Teko stebėti vieną posėdį ir klausytis kelių posėdžių garso įrašų. Ne kartą girdėjau: pirmininko žodis, kad reikėtų skirti „n“ sumą tam dalykui, anas prašo tokios sumos... „Kas už?..“ Neteko išgirsti, kad biudžete yra tokia ir tokia tiksli suma ir kaip ją skirstysime... Arba paklausus, pavyzdžiui, kokia suma liko pardavus tą ar kitą objektą, atsakymas: „Jeigu gerai pamenu, ten liko maždaug...“ 

Niekaip negaliu suprasti skuboto nekilnojamojo turto pardavimo reikalų. Nesigilinsiu, kas ir už kiek parduota – jau parduota ir atgal negrąžinsime. Bet dar pasisekė prisidėti prie Naugarduko g. 91 esančio pastato pardavimo stabdymo. Vadinasi, viskas gal ir įmanoma, jei aiškinsimės ir veiksime. Tebesu tikras, kad šis pastatas – višta, dedanti auksinius kiaušinius... Jeigu ne auksinius, tai jau tikrai sidabrinius. Tarybos posėdžio metu, kurį stebėjau asmeniškai, tarybos narys pasiūlė alternatyvą dėl Naugarduko g. pastato: LASS respublikinį centrą perkelti į šį pastatą, o Labdarių gatvėje esančius pastatus išnuomoti ar vystyti verslą. Dalyvavęs nekilnojamojo turto ekspertas iškart pasakė, kad tai būtų pelningas projektas. Bet... viskas nurimo ir nutilo. Kodėl nesiaiškinamos tokio pasiūlymo stiprybės ir grėsmės? O gal aiškinamasi, tik mes to nežinome? Juk šis klausimas rūpi daugeliui, o nežinia stiprina įtarimus. Taip pat negaliu suprasti, kodėl buvo didinami vadovų atlyginimų koeficientai prieš pat Vyriausybei pakeliant bazines sumas. Ar neatsiranda LASS taryboje žmonių, kurie palygintų organizacijoje esančias algas ir nepritartų, užginčytų tokius sprendimus? Manau, kad kai kuriuos strategiškai svarbius klausimus turėtų spręsti net suvažiavimas, o ne Taryba. Juk esant skubiam reikalui galima organizuoti ir neplaninį suvažiavimą. Pasakysite, brangu? Nebūtina rinktis Valdovų rūmuose, LASS turi ir savas sales. 

Čia tik maža dalis rūpimų klausimų. Rūpimų, nes ir aš esu šios bendruomenės dalis. Gal dar per trumpai, nes sutinku daug LASS narių, numojusių į tuos reikalus ranka, nes pabodo bandyti aiškintis... Maža, nes visiems surašyti reikės pusės žurnalo numerio, jums pabos skaityti, o ir redaktorės kantrybė neatlaikys. 

Šį kartą esu išrinktas delegatu į LASS suvažiavimą, kuris jau ne už kalnų. Labai įdomu, kaip ir kas bus. Ar delegatai bus aktyvūs, turintys savo nuomonę, ar tendencingi. Ar svarstys keliamų pasiūlymų naudingumą, prasmingumą. Ar bus balsuojama sąmoningai apmąsčius, ar tik išgirdus „Kas už?“, kels ranką nesusimąstę, toliau besikalbėdami su senokai sutiktu draugu... Juk bus rinkiminis suvažiavimas. Ar kandidatai išsamiai pristatys savas programas? Ar dėl jų bus progos diskutuoti? Ar bus pasirinkti kompetentingi, aktyvūs komandos nariai, renkama Taryba? 

Raginu bendruomenės narius kuo daugiau diskutuoti, viešinti nuomones, perteikti jas Jūsų išrinktiems delegatams. O pastaruosius raginu atsakingumo priimant ir balsuojant visais klausimais, o ne tik tais, kurie kažkuriam asmeniškai aktualūs ar naudingi. Stenkitės, o dar geriau – būkite susikaupę rimtiems sprendimams! Kad netektų slidinėti artimiausius ketverius metus. 

 

Autoriaus nuotrauka: Sigitas Sinkevičius. Vidutinio amžiaus vyras matomas nuo pečių iki viršugalvio. Jo plaukai šviesūs, trumpi, vyras užsidėjęs akinius tamsiais stiklais, sučiaupęs lūpas, santūriai šypsosi, atrodo pasitempęs. Jis vilki šviesius marškinius su nedidele apykakle ir tamsų švarką. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]