Viršelio istorija

 

Apie naudingą pasitikrinimą


 

Ištrūkti iš kasdienės rutinos – daugeliui visai malonus ir naujų jėgų suteikiantis dalykas. Net jei tai būtų labai darbinga kelių dienų rutina. Tuo Prahoje (Čekija) šio mėnesio pradžioje įsitikino kelios mūsų organizacijos darbuotojos – Irma Jokštytė, Lina Puodžiūnė, Grita Strankauskienė ir Daina Vitkauskienė. Nėra čia ko slėpti, po intensyvių „Erasmus+“ gerosios praktikos mainų socialinėje paslaugų srityje kursų, vakarop, aišku, teko ir su karališkąja Praha pasisveikinti, ir nuo jos kalvų į pavasarėjančius senamiesčio stogus pažvelgti, ir čekiško alaus paskanauti. Vis dėlto moteriškas stažuotojų tandemas kaip susitaręs tvirtina – gera pažinti kolegas, suprasti komandos jėgą. 

Ir dar visai naudinga svetur pasitikrinti. Tikrai ne prasčiau, o kai kuriose vietose gerokai pažangiau sutvarkyta Lietuvos socialinės paramos sistema. Ir nevyriausybinė mūsų organizacija stipri. Taip matyti iš šalies. 

 

Viršelyje – (iš kairės) I. Jokštytė, D. Vitkauskienė, L. Puodžiūnė, G. Strankauskienė / Miglės Maniušytės nuotr. 

Apvali viršelio nuotrauka. Joje – keturios linksmai nusiteikusios moterys, besimėgaujančios kelione užsienyje. Keliauninkės – viename iš Europos miestų senamiesčių, pozuoja aikštėje prie didingos katedros. Dvi moterys stovi priekyje, turbūt kiek pritūpusios, kitos dvi – joms už nugarų. Visos plačiai nuoširdžiai šypsosi, pozuoja skaitytojui. Moterų veidus apšvietusi ryški saulė, viena iš moterų užsimerkusi, dvi užsidėjusios akinius. Kompanija vilki plonas pavasarines striukes, riši spalvotus šalikėlius. Moterys spinduliuoja energija ir džiaugsmu. Joms už nugarų, antrame nuotraukos plane, matoma aukšta didinga tamsiai pilkų plytų katedra aukštais tamsiais bokštais bei kiti puošnūs senamiesčio pastatai. 

 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji – stačiakampė. Didesnė amplitudė leidžia pamatyti didesnę dalį senamiesčio, kuriame pozuoja moterų kompanija. Dabar matosi akmeniniu grindiniu klota senamiesčio aikštė, esanti prie katedros, kurioje – daugybė nedidelių medinių prekybos kioskelių ir kavinių. Be to, matoma didesnė dalis spalvotų senamiesčio pastatų. 

 

PROTANOPIJA. Tą patį vaizdą matome ne tokį spalvotą kaip realų. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta ir įgauna rudą atspalvį. 

 

GLAUKOMA. Nuotraukoje išblanksta kairėje pusėje stovinčios moters dešinysis petys ir dalis senamiesčio pastatų. 

 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Šiame pavyzdyje visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nesimato kairėje pusėje pozuojančios moters kūno dalies iki kaklo, trijų moterų akių ar net pusės veido, likusioje nuotraukos dalyje vaizdą taip pat protarpiais uždengia nedidelės tamsios dėmės. 

 

KATARAKTA. Šiuo atveju visas matomas vaizdas toks pat kaip realiame vaizde, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Šios nuotraukos apatinėje dalyje nesimato priekyje stovinčių moterų kūno dalių iki kaklo. Likusioji nuotraukos dalis ryški. 

 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Nematome paties nuotraukos centro – visiškai nesimato visų keturių moterų veidų ir dalies katedros, esančios joms už nugarų. 

 

PIGMENTINIS RETINITAS. Šiame pavyzdyje matomas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos – jame galima įžiūrėti vienos moters veidą, kitų dviejų moterų veidus nuo nosies iki viršugalvio ir ketvirtosios keliauninkės viršugalvį. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką