Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaAndžėjus Ravanas, [email protected]

Renkamės išmanųjį


 

Parašas po straipsniuDažnai iš mūsų bendruomenės narių sulaukiu klausimo: „Kokį telefoną patarsite įsigyti?“ Atsakyti į jį kartais labai sudėtinga, ypač jeigu mes kalbame apie turinčius „Android“ operacinę sistemą. Mat pastaruoju metu gamintojai išleidžia ypač daug naujų telefono modelių ir kiekvienas jų pasižymi tiek savais pliusais, tiek ir tam tikrais minusais, o juk norisi, kad žmogus, nusipirkęs rekomenduotą įrenginį, galėtų sklandžiai ir kuo ilgiau juo naudotis. Visgi atidžiai paanalizavus rinką, galima rasti aukso viduriuką, kuris atitiktų gerą kainos ir techninių specifikacijų santykį. Straipsnyje aptarsime 10 telefonų modelių, kuriuos prekyboje galima rasti 2021 metais. 

Analizuojant įrenginius dėmesys bus kreipiamas į techninius parametrus, kainą, operacinės sistemos versiją ir į tokį kriterijų, kuris pagal stereotipinę nuomonę neregiui atrodytų visai neaktualus – į tai, iš kokių medžiagų pagamintas telefonas. Žinoma, tai skonio reikalas: vieniems visiškai nesvarbu, ar jo įrenginys turi plastikinį, ar stiklinį korpusą, tačiau kitiems tai turi gan didelę reikšmę. 

 

„Apple“ „iPhone“ telefonai 

 

Apie „Apple“ gamybos telefonus tarsi nėra prasmės daug kalbėti, nes galima nueiti į parduotuvę ir išsirinkti bet kurį prekyboje esantį telefoną, parsinešti namo ir būti tikram, kad jis tarnaus mažiausiai dvejus metus, greičiu ir veikimo sklandumu nenusileisdamas „Android“ įrenginiams. Tačiau kadangi kalbame apie geriausią pasirinkimą, šiandien aptarsime tris „iPhone“ modelius, remdamiesi skirtingais kriterijais. Tik prieš tai priminsiu, kad „Apple“ telefonuose nėra nei sisteminės lietuvių kalbos, nei lietuviško balso sintezatoriaus, todėl jeigu jums tai būtina sąlyga, galite praleisti šių telefonų apžvalgą ir pereiti prie „Android“. 

 

Pigiausias „iPhone“ 

 

Jeigu norite nusipirkti „iPhone“, bet jūsų biudžetas yra ribotas, kone geriausias pasirinkimas šiuo metu – „iPhone XR“. Tai 2018 metais išleistas telefonas, turintis puikias technines charakteristikas, modernų šiuolaikišką dizainą ir lyginant su kitais modeliais, ilgai laikančią bateriją. Šis modelis gaus operacinės sistemos atnaujinimus dar porą metų, todėl sumokėję maždaug 440 eurų turėsite šiuolaikišką, patikimą „Apple“ produktą. 

 

Kompaktiškas „iPhone“ 

 

Kai kuriems žmonėms nepatinka šiuolaikiniai išmanieji telefonai, kurie sunkiai telpa į kelnių kišenę. Dažnam norisi kompaktiško įrenginio. Šiuo atveju geriausias pasirinkimas iš „Apple“ produktų – „iPhone 13 mini“. Tai 2021 metais išleistas „Premium“ klasės kompaktiškas telefonas, kuris bus aktualus maždaug 5 metus. Telefono ekrano įstrižainė – 5,4 colių, o tai itin nedaug, lyginant su šiuolaikiniais telefonais. „Apple“ turi ir dar kelis kompaktiškus įrenginius, pavyzdžiui, „iPhone SE 2020“ bei „iPhone 12 mini“, bet jie turi vieną didelį minusą – labai trumpai veikiančią bateriją. Nors „iPhone 13 mini“ šiuo atžvilgiu neparodo itin gerų rezultatų ir tikrai turėsite jį krauti kiekvieną vakarą, tačiau anksčiau minėtų modelių baterijos rodikliai dar prastesni. Tad jeigu norite nedidelių gabaritų įrenginio, „iPhone 13 mini“ – pats geriausias pasirinkimas, kuris jums kainuos maždaug 820 eurų. 

 

Geriausios baterijos „iPhone“ 

 

Jeigu esate iš tų žmonių, kurie nori kuo rečiau krauti telefoną, jūsų pasirinkimas – „Apple“ „iPhone 13 Pro Max“. Tai itin didelių gabaritų įrenginys, bet ir jo baterija ilgiausiai laikanti ne tik tarp „Apple“ telefonų, bet ir tarp visų šiuo metu išleistų „Android“ įrenginių. Tai pats prabangiausias ir moderniausias iš stiklo ir plieno pagamintas „Apple“ telefonas, kurio baterijos jums drąsiai užteks dviem dienoms. Tiesa, šis privalumas turi savo kainą, nes už įrenginį jums teks atiduoti maždaug 1300 eurų. 

 

„Android“ telefonai. Pigiausias 

 

Kalbant apie „Android“ operacinę sistemą naudojančius įrenginius, rinkoje galima rasti pasiūlymų už 100 eurų, o kartais ir dar pigiau. Gal tokia nedidelė kaina už išmanųjį telefoną atrodys viliojančiai, tačiau jokiais būdais nerekomenduoju pirkti tokio pigaus įrenginio, nes jis bus nenaudotinas, ypač jeigu kalbame apie ekrano skaitymo programą. Tinkamiausias pasirinkimas, turint ribotą biudžetą naujam telefonui, – „Xiaomi Poco X3“. Tai 2020 metais išleistas įrenginys, turintis aliuminio rėmelį ir plastikinę nugarėlę. Telefonas nepasižymi šiuolaikišku dizainu ar prabangia išvaizda, tačiau už savo maždaug 240 eurų kainą turi labai neblogas technines charakteristikas, kurios leis gan komfortiškai naudotis visomis išmaniosiomis funkcijomis, net ir su ekrano skaitymo programomis. 

 

Geriausias iki 500 eurų 

 

Jeigu norite greito ir šiuolaikiško įrenginio, tačiau nenorite permokėti už funkcionalumą, kuriuo praktiškai nepasinaudosite, pavyzdžiui, labai gerą ekraną ar moderniausias kameras, iš kurių neregys negaus jokios praktinės naudos, galite rinktis tarp šių dviejų modelių: „OnePlus Nord 2“ ir „Xiaomi Poco F3“. Abiejų telefonų nugarėlės stiklinės, tačiau rėmeliai pagaminti iš plastiko, abu telefonai turi greitus procesorius, kurių galimybių užteks keleriems metams. Nors šie du modeliai yra labai panašūs tarpusavyje, bet turi ir skirtumų. „Poco F3“ turi pirštų atspaudų skaitytuvą, integruotą į įjungimo mygtuką, todėl neregiams jis yra patogesnis nei „OnePlus“, kurio pirštų atspaudų skaitytuvas integruotas po ekranu. Tačiau „Poco F3“ vartotojai skundžiasi artumo jutiklio problemomis – jis ne visuomet suveikia, tad kartais, pridėję įrenginį prie ausies, galite skruostu įjungti mikrofoną arba išjungti garsiakalbį. Bet su šia problema susiduria tikrai ne visi vartotojai, tad koks įrenginys paklius jums, sėkmės dalykas. Blogiausiu atveju jį bus galima grąžinti į parduotuvę. Kita vertus, „OnePlus“ įdiegta „Android“ modifikacija „OxygenOS“, ji stabilesnė ir ja patogiau naudotis su ekrano skaitymo programa, tad kurį iš minėtų telefonų rinktis, vienareikšmiško atsakymo nėra, abu įrenginiai verti dėmesio. „OnePlus“ kaina – maždaug 400 eurų, o „Xiaomi“ – apie 350 eurų. 

 

„Android“ flagmanai už prieinamą kainą 

 

Flagmanu Lietuvos specialistai vadina telefonus, kuriuose įdiegtos pažangiausios technologijos ir kurie pagaminti iš aukščiausios klasės medžiagų. Jeigu norite ir galite sau leisti įsigyti flagmaną, siūlau rinktis iš šių 4 modelių: „Samsung Galaxy S21“, „Samsung Galaxy S21 Plus“, „OnePlus 9“ ir „Google Pixel 6“. Visi šie telefonai turi greičiausius rinkoje procesorius, greito krovimo funkciją, apsaugą nuo vandens ir dulkių pagal „IP68“ standartą. Tai reiškia, kad įrenginį galima nardinti į vandenį iki 1,5 metro 30 minučių, turi gerus ekranus ir kameras, taip pat visi (išskyrus „Samsung Galaxy S21“) pagaminti iš stiklo ir aliuminio. Tačiau šie telefonai turi ir tam tikrų svarstytinų niuansų, pavyzdžiui, „Samsung Galaxy S21“ nugarėlė pagaminta iš plastiko, tad flagmanu ji galima vadinti tik iš dalies. „OnePlus 9“ procesorius turi polinkį labai kaisti, jeigu intensyviai naudojamas telefonas, o kai jo temperatūra pakyla iki tam tikro lygio, apsaugant procesorių jo galingumas programiškai apribojamas. Tačiau ši problema nelabai aktuali neregiams, nes vargu ar prireiks taip apkrauti procesorių: dažniausiai tai nutinka žaidžiant daug resursų reikalaujančius, regintiesiems skirtus žaidimus. „Google Pixel 6“ – dar labai naujas įrenginys, todėl periodiškai internete pasirodo informacija apie vienokią ar kitokią problemą, pavyzdžiui, sulėtėjusį greitąjį krovimą. Dažniausiai problemos išsprendžiamos programiškai ir išnyksta gavus operacinės sistemos atnaujinimą, bet perkant šį telefoną turėkite omenyje, kad galite patirti laikinų nepatogumų. 

Apytikslės telefonų kainos: „Samsung Galaxy S21“ – 800 eurų; „Samsung Galaxy S21 Plus“ – 920 eurų; „OnePlus 9“ – 700 eurų; „Google Pixel 6“ – 850 eurų. 

 

Gal anas dar tinkamesnis? 

 

Visi aprašyti išmanieji telefonai verti dėmesio ir savo kainos, tad galite svarstyti rinktis vieną iš šių modelių. Žinoma, kad geriausiai suprastumėte, patinka jums telefonas ar ne, verta pačiupinėti, išbandyti įrenginį gyvai, nuvykus į parduotuvę. Aišku, yra ir daugiau „Android“ įrenginių, tokių kaip „Samsung Galaxy S21 Ultra“, „OnePlus 9 Pro“ ar „Google Pixel 6 Pro“, kuriuos galima pirkti daug nedvejojant, bet subjektyvia mano nuomone, jie nesuteikia jokių papildomų privalumų neregiui ar silpnaregiui, o kainuoja žymiai brangiau. Taip pat rinkoje neseniai atsirado perlenkiami telefonai, tokie kaip „Samsung Z“ serija ar „Xiaomi Mi Mix“ serija, tačiau šių įrenginių prieinamumas su ekrano skaitymo programomis reikalauja išsamesnio testavimo, tad komentaruose galite parašyti, ar reikėtų išsamesnės sulenkiamų telefonų apžvalgos. Jei „Mūsų žodį“ skaitote popieriniu formatu, visuomet laukiu jūsų pasiūlymų ir pastebėjimų elektroniniu paštu [email protected]

 

Nuotrauka: Išsirinkti tinkamiausią sau išmanųjį iš gausios pasiūlos – nelengvas uždavinys / www.pexels.com nuotr. 

Jauno vaikino nuotrauka. Jis matomas nuo krūtinės iki kaktos vidurio, pasisukęs dešiniuoju profiliu. Jo plaukai vešlūs, tamsūs, vaikinas užsidėjęs akinius tamsintais stiklais, šypsosi. Jis vilki tamsų megztinį. Kairėje rankoje vaikinas laiko išmanųjį telefoną, iškeltą jo lūpų aukštyje, panašu, kad vaikinas kažką sako į telefono garsiakalbį. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką