Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaVilmantas Balčikonis, [email protected]

Kaip silpnaregiams prisitaikyti kompiuterio aplinką


 

Parašas po straipsniuEsu silpnaregis. Kompiuteriu naudojuosi nuo paauglystės, jo ypač prireikė mokantis, studijuojant, dirbant. Dirbant greta gerai matančiųjų knieti jiems nenusileisti – norisi visas užduotis atlikti taip pat greitai, o kartais ir dar greičiau už juos. Visuomet buvo smalsu pasidomėti, kokiomis klaviatūros komandomis galiu atlikti užduotį greičiau, efektyviau. Ilgainiui atradau būdų, kaip būnant silpnaregiu prisitaikyti kompiuterį taip, kad galėčiau efektyviai dirbti. Besidomintys kompiuteriais šiuos sprendimus žinos, o kitiems tai gali būti netikėti atradimai, kurie palengvins kasdienybę, juk su kompiuteriu tenka dirbti bene kiekvienam. 

Pirmas dalykas, kurį rekomenduočiau pasidaryti ne tik silpnaregiams, bet ir visiems dirbantiems kompiuteriu, yra pasiryškinti pelės žymeklį. Dažnai susiduriame su situacija, kai parašius tekstą klaviatūra, čiumpame kompiuterio pelę ir akimis ieškome, kurgi ta žymeklio rodyklytė pasislėpusi. Tenka įtempti regėjimą ir atidžiai peržiūrėti visą ekraną, kol aptinkame mažą baltą rodyklę ant balto fono. Atsidarius „Windows“ parametrus („Settings“) pasirenkame nustatymų grupę „Lengva prieiga neįgaliesiems“ („Ease of Access“). „Windows“ parametrus lengvai galima atsidaryti laikant paspaudus „Windows“ klavišą ir spustelint raidę I. Meniu sąraše pasirenkame „Pelės žymiklis“ („Mouse pointer“). Atsidariusiuose nustatymuose galime nusistatyti pelės žymiklio dydį ir spalvą. Man patogiausia didelė ryškiai geltona arba oranžinė rodyklė. 

Jeigu dirbant kompiuteriu darosi sunku įžiūrėti programų meniu užrašus: pvz., „Word“ programoje viršuje esančius meniu punktus „Įterpimas“, „Peržiūra“ ir ten pateikiamus mygtukus, galima juos padaryti didesnius. „Windows“ nustatymuose yra galimybė pasididinti programų meniu rodomą tekstą. Tereikia vėl atsidaryti „Windows“ parametrus („Settings“), nueiti į skiltį „Lengva prieiga neįgaliesiems“ („Ease of Access“) ir kairėje pusėje pateiktame meniu pasirinkti „Monitorius“ („Display“). Tuomet dešinėje ekrano pusėje prie antraštės „Viską padidinkite“ („Make everything bigger“) esančiame laukelyje pasirenkame 125 arba 150 proc. Taip nustatysime padidintą tekstą visose programose. Norėčiau perspėti, jeigu Jūsų kompiuterio ekranas yra nedidelis, rekomenduoju tekstą didinti iki 125 proc. arba visai nedidinti. Kitu atveju programų meniu esantis tekstas ir mygtukai netilps į ekraną ir jūs prarasite daug informacijos. 

Mano galva, silpnaregiams geriausias pagalbinis įrankis dirbant su kompiuteriu yra kiekviename „Windows“ kompiuteryje automatiškai įdiegtas „Didinamasis stiklas“ („Magnifier“). Ši programa leidžia išdidinti bet kokį vaizdą, esantį po pelės žymekliu. Tokį didintuvą galima iškviesti klavišų kombinacija – laikyti paspaudus „Windows“ klavišą ir trumpai klaviatūroje spustelėti pliuso ženklą. Išjungti didinimą galima laikant paspaudus „Windows“ klavišą spragtelėti ESC („Escape“) mygtuką. Keisti didintuvo parametrus galima laikant paspaudus ir neatleidžiant „Windows“ klavišo ir tuo pačiu metu spragsint pliuso (didės) arba minuso (mažės) ženklą. 

„Didinamasis stiklas“ gali veikti keliais režimais: a) aplink pelės žymeklį didinamas vaizdas taip, kaip po ekraną stumdant nedidelį didinamąjį stiklą; b) padidintas vaizdas rodomas ekrano viršutiniame ketvirtyje, o normalus vaizdas likusiame ekrane; c) išdidintas vaizdas išplečiamas per visą ekraną. Visiems silpnaregiams rekomenduoju išmokti didinamojo stiklo įjungimo ir išjungimo karštuosius klavišus. Keisti šiuos režimus galima įsijungus „Didinamąjį stiklą“, laikant paspaudus CTRL ir ALT mygtukus ir spragtelint M raidę. Tuomet esant poreikiui galime greitai įsijungti didinimą, o jeigu padidintame ekrane pasimetėme, nebesuprantame, kurioje ekrano vietoje esame, galime greitai atsisakyti didinimo ir susiorientuoti, kas dedasi visame ekrane. Ilgainiui dirbant su kompiuteriu pradedame jį pažinti, mintinai žinome, kurioje ekrano vietoje yra programėlė, kurioje vietoje yra vienas ar kitas mygtukas. Dažnai didinimo ir neprireikia. Bet kai iššoka langas su netikėtu pranešimu smulkiu tekstu, kai dirbame nepažįstamoje programoje, kai ieškome mums nežinomos programos funkcijos, tuomet galime įsijungti „Didinamąjį stiklą“, kuris tikrai palengvins darbą. 

Kai kuriems silpnaregiams lengviau įžiūrėti elementus ekrane, kai pakeičiamas kontrastas – fonas juodas, o raidės baltos. Tokią spalvų inversiją galima įsijungti atsidarius „Windows“ parametrus („Settings“), spaudžiant „Lengva prieiga neįgaliesiems“ („Ease of Access“) ir kairiajame meniu pasirinkus „Didelis kontrastingumas“ („High contrast“) bei dešinėje pusėje paspaudus „Įjungti didelį kontrastingumą“ („Use high contrast“). Klavišų kombinacija įjungti ir išjungti didelį kontrastingumą yra ALT + SHIFT + PRINT SCREAN. 

Silpnaregiai mato labai įvairiai: vieniems aktualus kontrastas, kitiems šrifto dydis, tretiems apšvietimas. Šiame straipsnyje pateikti keli nedideli nustatymai ir patarimai, kuriuos raginu išbandyti. Jeigu matote, kad mano siūloma funkcija Jums tinkama – išmokite karštuosius klavišus, kad ją įjungtumėte akimirksniu, nežiūrėdami į ekraną ir nevargindami akių. 

 

Nuotrauka: Yra daug nesudėtingų, bet efektyvių būdų, kaip silpnaregiui prisitaikyti kompiuterį dirbti / redakcijos archyvo nuotr. 

Nuotraukoje iš nugaros pasisukusi kairiuoju profiliu matoma moteris vidutinio ilgio plaukais, sėdinti prie darbo stalo ir žiūrinti į priešais save esantį kompiuterio ekraną. Matyti tik moters kairioji galvos pusė ir dalis kairės rankos, kurios alkūnę moteris greičiausiai uždėjusi ant stalo, o plaštaka pasirėmusi smakrą. Ekrane atidarytame dokumento viršuje matosi dalis nuotraukos, žemiau – kolonomis sulygiuotas tekstas. Tarp nuotraukos ir teksto matoma didelė, masyvi kelių centimetrų juoda rodyklė, kuri yra padidintas pelės žymeklis. Ant darbo stalo matosi dalis klaviatūros, pelės laidas, o kambario tolumoje – spinta ir spintelė su ant jos išrikiuotų knygų eile. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką