Redakcijos skiltis

 

 


 

Dar 2020-ųjų pabaigoje LASS respublikiniame centre dėliodami ateinančių metų planą išsikėlėme tikslą 2021-aisiais atsigręžti į silpnaregiams kylančius sunkumus. Apie tai, visų pirma, niekuomet iš esmės nekalbėjome. Tarsi savaime buvo aišku, kad neregių problemos yra daug kartų didesnės, todėl kalbėdami apie aplinkos prieinamumą akcentavome jas. Na, o silpnaregiai, kol dar šiek tiek mato, tai gal susitvarkys... Iš praktikos žinome, kad labai dažnai nesusitvarko. O juk kad aplinka būtų matomesnė tiems, kurių rega silpna, nereikia astronominių kaštų ar kardinalių infrastruktūros pokyčių. Dažniausiai užtenka lašo supratingumo kuriant dizainą ir jau didelė dalis silpnai matančių žmonių aplinkoje jausis kur kas saugiau. 

Apie tai – silpnaregystę – ir kalbėjomės šiemet Pasaulinės baltosios lazdelės proga Seime. Dėkoju bendruomenei, kad didesnė dalis mūsų filialų prisijungė prie šio kvietimo ir kalbėjo drauge. Kol mes bendravome su politikais ir ministerijos atstovais, filialų pirmininkai rengė susitikimus su miestų merais, rodydami jiems, kaip mato skirtingomis akių ligomis sergantys žmonės, kokiais principais reikėtų vadovautis, kuriant prieinamą aplinką. 

Labai džiugu, kad ši informacijos banga buvo stipri ir kad susitikimus su vietos valdžia organizavę filialai sulaukė palaikymo, užmezgė prasmingą dialogą. Vis dėlto, į tokius susitikimus nuėjo tik pusės filialų atstovai. Jei tokį atgarsį sukūrėme panaudodami vos pusę savo žmogiškųjų išteklių, kokie būtumėme matomi, jei visi susivienytumėme? Kita vertus, gal tai visas mūsų potencialas ir gal ši akcija parodė, kiek iš tiesų filialų reikia mūsų bendruomenėje? 

Kitas svarbus dalykas, sujaudinęs mane spalio 15-ąją, buvo vieno iš naujai įstojusių narių skambutis. Šis narys buvo girdėjęs apie LASS RC organizuotą diskusiją, pasveikino su švente ir paklausė, kur spalio 15-ąją švęs LASS nariai. Atsakiau, kad kiekviename filiale skirtingai, o vilniečiai rinksis Vilkpėdės socialinių paslaugų centre. Ir pagalvojau, kad mums reikėtų pasvarstyti, kaip šią svarbią mums dieną susijungti su visa bendruomene. Mielieji, su sprendžiamąją galią turinčiais tarnautojais susitinkame tam, kad mūsų gyvenimas būtų laisvesnis. Visuomenei kalbame todėl, kad norime informuoti, suteikti žinių apie gyvenimą su kitokiomis regos galimybėmis. Bet mūsų tikslas, žinoma, yra poreikiai kiekvieno iš to pusšešto tūkstančio narių, kuriuos LASS vienija. Dėkodama visiems, kviečiu jau šiandien pradėti kurti orią savo šventę, kurioje visi galėsime susitikti. Tikiu, sukelsime dar ne vieną bangą, kuri sušildytų svarbiu jausmu – mes esame ne vieni ir mes galime sukurti pasaulį, matomą ir mums patiems. 

 

Irma Jokštytė 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]