Skaitmeninis asistentas

Ričardas Nika

Diabeto kontrolė sensoriniais davikliais


 

Parašas po straipsniuŠių laikų rykštė – cukrinis diabetas, kuriuo kasdien suserga tūkstančiai žmonių. Daugelis neišvengia komplikacijų, jos verčia gyvenimą keisti iš esmės arba paskęsti vaistų gausybėje. Medicinos mokslas diabetu sergantiems žmonėms nuolat pasiūlo ką nors nauja. Gaila, kad valstybė savo piliečiams kol kas negali sau leisti geriausio gydymo būdo – išmanių, tikslesnių ir saugesnių technologijų. Šiandien norėčiau pakalbėti apie vieną mokslo pasiekimą, kuris jau netrukus išstums diagnostines juosteles ir suteiks diabetu sergantiems žmonėms žymiai efektyvesnį ligos kontrolės būdą. Visa tai prieinama ir mums, turintiems regos negalią. Tai – sensoriniai davikliai, leidžiantys išvengti 6–8 cukraus kiekio tikrinimų diagnostinėmis juostelėmis per parą. 

Sensorinis daviklis – išmanusis įrenginys, todėl jį naudojant reikia ir išmaniojo prietaiso, turinčio NFC arba „Bluetooth“ technologiją. Sensorinis daviklis susiejamas su išmaniuoju prietaisu ir cukraus kiekio parodymai prieinami kiaurą parą, nors ir dešimtis ar šimtus kartų. Taip pat galima naudoti siųstuvus, kurie siųs duomenis į jūsų išmanųjį įrenginį kas kelias minutes. Daugelis sensorinių daviklių veikia keletą savaičių, po to panaudotą tiesiog pakeičiant nauju. Tokių daviklių naudojimas nėra pigus: kainos svyruoja nuo 100 iki 300 eurų per mėnesį. Kadangi Lietuva kol kas finansiškai nėra pajėgi pritraukti oficialių gamintojų, sensorius tenka siųstis iš užsienio. Dabar Lietuvoje plačiausiai naudojami „Libre“ sensoriai, kurie gali nepertraukiamai veikti keturiolika dienų. Naudoti gana paprasta: sensorius įšaunamas į pasirinktą kūno vietą: paprastai renkamasi ranka peties srityje, bet galima ir pilvo srityje, kirkšnyje – kiekvienas prisitaiko pagal savo gyvenimo būdą ir poreikius. Sensorinis daviklis įsišauna labai negiliai į poodį ir tvirtai prilimpa, bent jau keletui savaičių. Cukraus kiekio duomenys imami iš kraujo plazmos, todėl parodymai šiek tiek atsilieka nuo gliukozės aparato parodymų. Su išmaniuoju įrenginiu sensorius taip pat susisieja labai paprastai, tiesiog į įrenginį įdiegus programėlę. Programėlės naudojimas labai aiškus – tiesiog pridedame įrenginį šalia sensorinio daviklio, ir parodymai atsiranda ekrane, belieka tik keletą kartų pirštu per jį perbraukti ir kalbos sintezatorius perskaito rezultatus. 

Jūsų sensorius gali duomenis siųsti ir pastoviais intervalais į išmanųjį įrenginį, o esant hipoglikemijos ar hiperglikemijos pavojui apie tai jums praneštų garsiniu signalu. Aišku, kuo daugiau funkcionalumo, tuo didesnė kaina. Konkrečiai vieno „Libra“ sensoriaus kaina yra 50 eurų, mėnesiui reikalingi 2 sensoriai – taigi iš viso 100 eurų. Sensoriai yra vienkartiniai, parduodami atskirais vienetais. Pakuotėje esantis įšovimo įrenginys taip pat vienkartinis. Naudojant „Libra“ sensorius, siųstuvas, nuolat siunčiantis jų duomenis į išmanųjį įrenginį, perkamas atskirai. Įsigyjant sudėtingesnius, daugiau kainuojančius sensorinius daviklius, siųstuvas yra integruotas į pačią technologiją. Kadangi Lietuvoje neturime oficialios sensorinių daviklių atstovybės, tai diegiant programėlę su kai kuriais sensoriais (pvz., „Libre“), reikia pakeisti savo virtualią geolokaciją, trumpiau – VPN. Paprastai kalbant, punktą „Lietuva“ reikia pakeisti į kurią nors didesnę šalį ar miestą, kuriame yra „Libra“ atstovybė. 

Pradėjus naudoti sensorių, gyvenimas įgauna kitą kokybę. Diabetu sergančiam žmogui su regos negalia nebereikia atlikti nemalonios procedūros su diagnostinėmis juostelėmis. Matuojantis cukraus kiekį kraujyje savarankiškai, ne visada procedūrą pavyksta atlikti iš pirmo dūrio į pirštą ir tada pirštai kenčia dvigubai daugiau nei žmogui be regos negalios. Atkrenta ne tik nemaloni procedūra, bet ir diabeto kontrolė pasidaro žymiai lengvesnė. Cukraus kiekį galima pasitikrinti bet kada, nors ir dirbant sode ar ruošiant maistą – akimirksniu. Nereikia galvoti, ar rankos pakankamai švarios, sausos, ar neapkibusios kokiu nors maistu. Patogu, greita, tikslu. 

Kaip minėjau, sensoriniai davikliai kol kas gana brangūs, bet sveikata ir patogumas – neįkainojama, todėl jei turite galimybę, siūlau išbandyti ir leisti jūsų pirštams paatostogauti. Gera diabeto kontrolė pailgins jūsų gyvenimą, dar labiau palengvins ligos valdymą. 

Kasdien technologijos darosi vis prieinamesnės, Lietuvoje taip pat viskas juda į priekį. Galbūt jau šiais metais bus patvirtintas įstatymas dėl insulino pompų ir jų dalių kompensavimo žmonėms, vyresniems nei 24 metų amžiaus. Pagaliau atsirado galimybių valstybės mastu ir buvo įvertinta, kad gera diabeto kontrolė ir sveikesnė visuomenė yra visokeriopai naudingiau, nei diabetu sergančių pacientų komplikacijų gydymas. 

 

Nuotrauka: Sensorinis daviklis leidžia daug efektyviau ir patogiau kontroliuoti diabetą / www.pinterest.com nuotr. 

Vaiko, gulinčio lovoje, nuotrauka. Vaikas matomas nuo liemens iki kaklo, gulintis ant nugaros, tačiau labiau atsirėmęs ant dešinės kūno pusės. Kairę ranką jis sulenkęs ant pilvo, po krūtine, o dešinę kiek iškėlęs į viršų. Delne jis laiko išmanųjį telefoną primenantį prietaisą, skirtą NFC ar „Bluetooth“ technologija perduoti cukraus kiekio parodymus iš sensorinio daviklio. Šis išmanusis prietaisas juodas, ekranas liečiamas ir jame matomas skaičius 6,2, nurodantis cukraus kiekio kraujyje lygį. Vaiko kairėje rankoje, žemiau peties, įstatytas šviesus, apvalus, maždaug penkių centimetrų skersmens sensorinis daviklis. Vaikas vilki šviesius marškinėlius be rankovių, guli ant šviesaus gėlėto lovos užtiesalo. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką