Viršelio istorija

 

Apie atsidėkojantį laiką


 

Ar tikite, kad nebūna atsitiktinių pažinčių, aukščiau nesuplanuotų susitikimų? Jei ir netikite, kartais labai sunku pasakyti, kaip ir kodėl gyvenime sukrenta bičiulystės ir draugystės, kas nulemia, kad tinkamu metu atsiduriate būtent vienoje ar kitoje vietoje su skirtingais žmonėmis. Viena aišku – kartu su jais išgyvenus nesumeluotas akimirkas, užsimezga draugystė, atnešanti daug prasmės ir atgaivos. Tuomet lengviau ir šviesiau kasdienybėje. 

Zinaidos Rakauskienės ir Janinos Samušienės gyvenime jau kelis dešimtmečius netrūksta jungiančių akimirkų: per bendrą LASS Kelmės rajono filialo veiklą, per liaudies dainų melodijas, puoselėjamą senųjų liaudies papročių magiją, bendrus džiaugsmus folkloro ansamblyje „Ramočia“, kuris šiemet švenčia 35 metų įkūrimo sukaktį. Svarbu pamatyti, kad bendrystėje turi tiek daug. Kartu praleistas laikas visuomet atsidėkoja. 

Viršelyje Z. Rakauskienė (kairėje) ir J. Samušienė / G. Čingaitės-Kiznienės nuotr. 

 

Viršelio nuotrauka. Joje – dvi vidutinio amžiaus, kiek stambesnio sudėjimo moterys, vilkinčios lietuvių liaudies tautinius drabužius. Abi matomos nuo kelių iki viršugalvio. Kairėje pusėje pozuojanti moteris pasisukusi kairiuoju profiliu, kairę ranką iškėlusi aukštyn ir nukreipusi pirmyn moja skaitytojui. Moteris šelmiškai šypsosi kiek prisimerkusi plačia šypsena ir atrodo smagiai nusiteikusi, žvilgsnis nukreiptas į skaitytoją. Ant galvos ji užsidėjusi platų spalvingų laukinių gėlių vainiką, dešinėje rankoje prispaudusi prie savęs laiko maždaug dvidešimties centimetrų skersmens puodynę, papuoštą gėlių lapais ir žiedais. Ji vilki baltus marškinius ilgomis pūstomis rankovėmis, sukištus į margą dryžuotą sijoną, ant kurio užrišta pastelinių spalvų prijuostė. Ant marškinių ji apsivilkusi tamsiai violetinės spalvos prasegtą liemenę. Moters riešus puošia tamsiai violetinės ir rožinės spalvų riešinės, per kairįjį petį pakabintas nedidelis juodas odinis rankinukas, o ant kaklo kabo gintariniai karoliai. Dešinėje nuotraukos pusėje pozuojanti moteris atsisukusi į skaitytoją, tačiau žvilgsnį nuleidusi žemyn, lyg kažko ieškotų, prasižiojusi irgi švelniai šypsosi. Kairėje iki krūtinės pakeltoje rankoje suėmusi dviem pirštais ji laiko du nuskintus neilgus laukų žolynus. Moteris rudų plaukų, taip pat ant galvos užsidėjusi pintą laukinių gėlių vainiką. Ji vilki baltus marškinius ilgomis pūstomis rankovėmis, margintus raudonais raštais ties riešais ir kaklu, ant kurių apsivilkusi susegtą tamsiai raudonos spalvos liemenę. Nuo liemens krenta pūstas margas sijonas, priekyje perrištas ryškiai raudonos ir baltos spalvų juostuota prijuoste. Per kairįjį petį kabo šviesus nedidelis rankinukas, kaklą puošia pynę primenantis geltonos ir juodos spalvų vėrinys, o riešus – žalios ir raudonos spalvų riešinės. Moterims už nugaros matomas aukštų žaliuojančių medžių pavėsis ir pro medžių lapus besiskverbiantys vasaros saulės spinduliai. Kai kurie medžiai papuošti ryškių spalvų raiščiais. 

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji – stačiakampė. Didesnė amplitudė leidžia pamatyti didesnę dalį moteris supančių žaliuojančių medžių. 

PROTANOPIJA. Tą patį vaizdą matome ne tokį spalvotą, kaip realų. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, tačiau gana stipriai išblanksta ir įgauna rudą atspalvį. 

GLAUKOMA. Kairėje nuotraukos pusėje nesimato moters apatinės kūno dalies iki liemens, taip pat dešinės rankos, o abiejų moterų gėlių vainikai taip pat blanksta. 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Šiame pavyzdyje visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nesimato kairėje pusėje pozuojančios moters apatinės kūno dalies iki liemens, o likusioje nuotraukos dalyje vaizdą protarpiais uždengia nedidelės tamsios dėmės. 

KATARAKTA. Šiuo atveju, visas matomas vaizdas toks pat kaip realiame vaizde, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Apatinėje nuotraukos dalyje nesimato moterų apatinių kūno dalių iki liemens. Likusioji nuotraukos dalis ryški. 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Nematome paties nuotraukos centro – kairėje pusėje pozuojančios moters kairiosios rankos, dalies liemens, krūtinės ir veido iki akių, taip pat dešinėje pusėje pozuojančios moters dešinės rankos ir peties. 

PIGMENTINIS RETINITAS. Šiame pavyzdyje matomas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos – jame galima įžiūrėti kairėje pusėje pozuojančios moters kairės rankos dalį nuo pečių iki delno, taip pat dešinėje pusėje pozuojančios moters dešinį petį. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką