Regimi neregiai

Autoriaus nuotraukaLaima Slepkovaitė, muzikologė, radijo laidų vedėja, [email protected]

Projektas „Superžvaigždė“


 

Parašas po straipsniuŠi istorija – apie Kelviną Taną. Jis yra įžymus Singapūro popmuzikos atlikėjas, pelnęs šešis „Žvaigždės“ apdovanojimus (Singapūro „Grammy“), daugelio mėgstamas ir nuolat žiniasklaidos dėmesio sulaukiantis dainininkas (netgi jo sužadėtuvės prieš pusmetį tapo laikraščių komentuojamu įvykiu). 

Jis gimė su Leberio amauroze – taigi, neregys, kuriam nuo mažens muzika tapo vienu didžiausių malonumų jo gyvenime. Jis klausėsi įrašų, pramoko groti fortepijonu ir gitara. Baigęs neregių mokyklą, jaunuolis pasirinko masažuotojo profesiją, taip pat progomis dainuodavo kavinėse. Bet kai tik galėdavo, jis pasiimdavo gitarą ir išeidavo dainuoti tiesiog gatvėse. 

Nežinomo dainiaus sustodavo pasiklausyti daugybė žmonių – įvairių, skirtingų etninių grupių, socialinio statuso... Vieni stabtelėdavo, atsitiktinai užklupti jausmingo dainavimo, kiti ateidavo specialiai, numanydami, kad galės jo pasiklausyti. Kai kurie prisėsdavo ant šaligatvių ir klausydavosi ištisas valandas... Mat kartais jis taip koncertuodavo nuo ryto iki vakaro... 

2005 metais Singapūre pirmą kartą buvo rengiamas projektas „Superžvaigždė“ – televizinis dainininkų konkursas, kuriame Kelvinas Tanas greitai tapo favoritu. Kelias į pergalę buvo labai įtemptas ir lydimas įžeidžių viešų abejonių, ar iš tiesų žiūrovai pamėgę dalyvio balsą, ar skiria jam taškus, norėdami atlikti labdaringą gestą neregiui. Galiausiai, finale jis turėjo labai stiprią konkurentę – Kelly Poon. Ji gavo nedidelę žiuri palankumo persvarą, jis gavo nedidelę žiūrovų balsų persvarą... Abu išleido po singlą, kurio pardavimų apimtys turėjo lemti nugalėtoją, ir vėlgi per plauką, vos keliais šimtais parduotų kopijų Kelvinas Tanas aplenkė varžovę. K. Poon karjera, beje, taip pat puikiai susiklostė po šios dvikovos, o Tanas gavo tai, ką ir žadėjo projekto pavadinimas, – jis tapo superžvaigždė. 

Jam pasiūlė kontraktą leidybinė kompanija „Play Music“ (dabar „Warner Music“ dalis), debiutinis albumas virto platininiu, pelnė iškart tris apdovanojimus ir ilgam užsibuvo apklausų viršūnėse. Kelvinas Tanas tapo ne šiaip superžvaigždė, jis tapo sensacija! Tačiau ne visos durys jam atsivėrė. Jis buvo kviečiamas į televizijos laidas – teisėjauti, komentuoti muziką, bet kai kurie prodiuseriai atsisakydavo jį kviesti, pabūgdami, kad vedėjų juokeliai gali jį įskaudinti. Kita kebli situacija iškilo, kai jis dalyvavo konkurse „Nepamiršk dainos žodžių“. Buvo nuogąstauta, kad nematydamas monitoriaus dalyvis atsidurs prastesnėje padėtyje nei kiti... Jis išbandė save ir aktoriaus amplua. Jam puikiai sekėsi, profesionalai gyrė jo bandymus, tačiau netrukus jis tai metė, kadangi jautėsi apribotas, mat vienintelis jam prieinamas vaidmuo būdavo „aklo vyruko“. Įžengus į sceną naujai ryškiai žvaigždei, šou pasaulis nebuvo pasiruošęs prisitaikyti ir pasikeisti. 

Pats Kelvinas nesikeičia. Lepinamas šlovės, jis toliau važinėja visuomeniniu transportu, gyvena bute su savo tėvais ir seserimi, susitinka su tais pačiais draugais, kurie jį supo, kol dar nebuvo garsus ir sėkmingas, ir labai mėgsta su jais žaisti boulingą, buvo netgi laimėjęs su savo komanda neregių boulingo rungtynes. 

Kai Kelvinas Tanas tapo superžvaigžde, galimybės atsivėrė ne tik jam. Ir Singapūrui atsivėrė galimybė tapti labiau prieinamu ir patogiu kiekvienam savo piliečiui. O mums – proga išgirsti balsą, kuris galėtų likti tolimos šalies paslaptimi, atsiveriančia tik besiryžtantiems ją aplankyti keliautojams, išgirstantiems gatvėje paslaptingą dainių su gitara... 

Paklausykite K. Tano atliekamos dainos paspaudę nuorodą

 

Nuotrauka: K. Tanas 

Kelvino Tano portretas. Jaunas liekno sudėjimo vyras vaizduojamas nuo krūtinės iki viršugalvio, pasisukęs tiesiai į skaitytoją. Jis – azijietiškų bruožų, akys siauros, veidą puošia plati šypsena, vyras atrodo ramus ir pasitikintis savimi. Jo plaukai tamsūs, trumpi, vyras vilki tamsų languotą švarką, po kuriuo apsivilkęs baltus marškinėlius. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką