Viršelio istorija

 

Apie kitokį pasivaikščiojimą


 

Šįkart istorija yra visai ne apie viršelio centre didžiuliame tuščiaviduriame kelme įsitaisiusią Irmą Jokštytę, kuri visuomet prisijungia prie įvairių tyrinėjimų. Šįkart istorija apie pasivaikščiojimą mišku, kuris priverčia įsivaizduoti, mintyse piešti paveikslus, girdėti garsus, užuosti kvapus ar netgi ragauti galvoje sukurtus skonius. Tai užuomina apie skirtingą pasaulio stebėjimo ir patyrimo galimybę, praturtinančią mūsų įprastas nuostatas. „Pojūčių teatro“ režisierė Karolina Žernytė vedžioja neregiams ir silpnaregiams klaidžiu mišku, suteikdama progą stabtelėti. 

„Mes vaikščiosime lėtai ir atsargiai, įsižiūrėdami į smulkmenas, įsiklausydami į krebždesius, liesdami subtilius medžių žievių raštus. Mes išklysime iš takelio, kad suprastume, kaip staigiai miške keičiasi vaizdai. Čia jauni ploni medeliai, kurių kamienus gali apglėbti delnu, čia tvarkingai, vienodais atstumais atsodinti spygliuočiai, kurie tokie tankūs, kad po jais net neauga žolė – jie tarsi susikabinę daugybe savo šakelių, kvepia kaip šimtas Kalėdų vienoje vietoje ir nepraleidžia šviesos... Ar sutinki kartu pasivaikščioti miške?“ 

 

Viršelyje Irma Jokštytė / Julijos Tuleikytės nuotr. 

Apvali viršelio nuotrauka. Joje – Irma Jokštytė pavasarėjančiame parke ar miške. Jauna mergina pozuoja įlindusi į seno, nupjauto ąžuolo tuščiavidurį kamieną, todėl nuotraukoje matoma nuo liemens iki viršugalvio, šiek tiek pasisukusi kairiuoju šonu. Seno, rusvai žalsvos spalvos, apsamanojusio medžio kamieno skersmuo – maždaug apie metrą, todėl liekna mergina laisvai telpa įsisprausti tuščiaviduriame jo viduje, į kurį galima įlįsti iš vienos kamieno pusės. Ąžuolas nupjautas įstrižai, aukščiausios dalies aukštis siekia apie pusantro metro. Irma tarsi šmaikštaudama pozuoja kamieno viduje, abi rankas sukryžiavusi priešais save ir grakščiai padėjusi ant medžio kamieno vidinės dalies krašto. Irmos žvilgsnis nukreiptas tiesiai į skaitytoją, ji šypsosi, atrodo linksma ir pasitempusi. Jos plaukai šviesūs, banguoti ir ilgi, laisvai krenta ant pečių, o apšviesti švelnių saulės spindulių atrodo lyg auksiniai. Irma vilki ploną juodą odinę striukę, ant kaklo ryši raudoną šalikėlį su oranžinės ir žalios spalvos akcentais. Nuotraukoje galima įžiūrėti ir ryškiomis mėlyna ir rožine spalvomis lakuotus merginos nagus. Aplinkui Irmą matomi pliki lapuočių medžiai ir ant žemės gulintys sausi, rusvą atspalvį įgavę, lapai. Medžių viršūnes švelniai glosto vakaro saulės šviesa.  

REALUS VAIZDAS. Viršelio nuotrauka matoma didesne amplitude, dabar ji – stačiakampė. Didesnė amplitudė leidžia pamatyti didesnę dalį nuotraukoje matomo ąžuolo kamieno bei daug platesnį parko vaizdą, kuriame be Irmos nesimato jokių kitų žmonių. 

PROTANOPIJA. Tą patį vaizdą matome ne tokį spalvotą, kaip realų. Jis neatrodo visiškai juodai baltas, 

tačiau gana stipriai išblanksta ir įgauna rudą atspalvį. 

GLAUKOMA. Kairėje nuotraukos pusėje nesimato didelės dalies parko, o vaizdas nuo merginos pečių iki paties nuotraukos viršaus po truputį blanksta. 

DIABETINĖ RETINOPATIJA. Šiame pavyzdyje visiškai aptemdytas nuotraukos kairysis apatinis kampas, dėl to nesimato dalies parko žemės, padengtos nukritusiais medžių lapais, o likusioje nuotraukos dalyje vaizdą protarpiais uždengia nedidelės tamsios dėmės. 

KATARAKTA. Šiuo atveju visas matomas vaizdas toks pat, kaip realiame vaizde, tik visiškai susiliejęs, dėl to smulkesnės detalės nėra įžiūrimos. 

TINKLAINĖS ATŠOKA. Pavyzdyje nuotrauka matoma realiu pločiu ir spalvomis, tačiau nemažai apatinės nuotraukos dalies yra aptemdyta. Šiuo atveju, apatinėje nuotraukos dalyje nesimato dalies parko žemės, padengtos nukritusiais medžių lapais ir apatinės medžio kamieno, kuriame pozuoja mergina, dalies. Likusioji nuotraukos dalis ryški. 

AMŽINĖ GELTONOSIOS DĖMĖS DEGENERACIJA. Šiuo atveju nematome paties nuotraukos centro – dalies viršutinės nupjauto kamieno dalies, merginos rankų nuo alkūnių iki pirštų galiukų bei nedidelės dalies parko. 

PIGMENTINIS RETINITAS. Šiame pavyzdyje matomas tik pats nuotraukos centras, kuris yra ovalo formos – jame galima įžiūrėti tik dalį parko, medžio kamieno ir raudono merginos šalikėlio kraštą. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką