Regimi neregiai

Autoriaus nuotraukaLaima Slepkovaitė, muzikologė, radijo laidų vedėja, [email protected]

Jos ekscelencija princesė Christina


 

Parašas po straipsniuKarališkosios šeimos, nebeturinčios svarios įtakos politiniams sprendimams, nūdien Europoje gyvuoja tarsi etiketo, moralės ir darnių šeimų pavyzdžiai, savo gyvenimais reprezentuojantys idealiuosius modelius. Negalia karališkoje šeimoje – tai svarbus testas visuomenei ir proga griūti stereotipams. Nyderlandų princesės Christinos gimimas sukėlė nemenkus vertybinio kompaso svyravimus. 

Karalienė Juliana, besilaukdama ketvirtosios dukters, persirgo raudoniuke (skiepo tuo metu dar nebuvo). Christina gimė 1947 m., viena akimi akla, kita – pažeista įgimtos kataraktos. Buvo pasitelktos pažangiausios akių gydymo priemonės. Chirurginė intervencija buvo veiksminga. Niekas niekada negalėjo tiksliai numanyti, ką iš tiesų princesė mato ir ko ne. Ji visuomet atrodė labai užtikrinta. Tik išmokusi vaikščioti, tiesiog ignoruodavo nepastebėtas kliūtis, griuvinėjo ir kvatodama vėl stojosi. Suaugusi išmoko gracingai maskuoti savo regos ypatumus ir niekada nesupainiodavo druskinės su pipirine. Tačiau karalienės siekis buvo visiškas negalios eliminavimas, tad ji griebėsi ir nemedicininių resursų: į rūmus pakvietė „tikėjimo gydytoją“ Grytą Hofmaną (Greet Hofmans). Princesės akims, žinoma, jo dvasiniai ritualai nepadarė jokio poveikio, už tai Hofmano įtaka karalienei tapo didžiulė. Monarchų pora atsidūrė ties skyrybų riba, šeima susiskaldė į dvi stovyklas, sklandė gandai apie „olandų Rasputino“ apsireiškimą rūmuose, kurių vidines peripetijas žiniasklaidai buvo uždrausta eskaluoti. Skandalinga drama tapo vaizdžia iliustracija, kokios griaunamos jėgos turi stigma ir desperatiškas vengimas pripažinti fizinio netobulumo faktą, atveriantis nišą manipuliatoriams įsikišti. 

Christina savo motinos klaidos nekartojo. Neatitikimą karališkajam idealui ji priėmė kaip progą tapti savo gyvenimo kalve. Šešiolikos paliko rūmus ir ėmė nuomotis butą su drauge. Ji pati rinkosi studijas – iš pradžių baigė edukologiją Groningeno universitete, vėliau išvyko į Kanadą, kur Vincento d’Indy muzikos mokykloje studijavo klasikinio vokalo pedagogiką, mat muzika buvo jos aistra nuo mažumės. Baigusi mokslus, princesė apsistojo Niujorke, kur dėstė vokalą ir sutiko savo gyvenimo meilę. Kubietis Chorchė Giljermas (Jorge Guillermo) buvo socialinis darbuotojas – be statuso, pinigų ir kilmingumo, pritinkančių karališkajai šeimai. Visa tai buvo smulkmenos: visuomenė toleravo mišrias santuokas. Bet kad jis buvo Romos katalikas – tai buvo vis dar ganėtinai šiurkštus kanono pažeidimas. Todėl dar prieš sužadėtuves Christina tiesiog atsisakė savo teisių į sostą, į kurį niekada nebepretenduos nė vienas iš jos trijų vaikų ar jų vaikai ir vaikaičiai. 

Tiesa, jie gyveno išties prabangų gyvenimą, kurio reikšmingą dalį sudarė kelionės po pasaulio meno aukcionus. Kruopščiai planuojami ar spontaniški meno kūrinių įsigijimai – tai tapo jų bendra aistra, puoselėta diskretiškai ir nekritusi į visuomenės akis, kol 1996 metais jų santuoka skaudžiai subyrėjo. Skyrybų kulminacija tapo didžiulis meno vertybių aukcionas, atskleidęs gilų princesės vizualiųjų menų išmanymą. Šį pomėgį ji puoselėjo ir vėliau, 2019-aisiais pasaulį nustebino dar vienos vertingos jos sukauptos kolekcijos aukcionas. 

Tačiau princesės Christinos muzikalumas niekada nebuvo paslaptis. Ji retai koncertavo viešai, išleido vos keletą CD su miuziklų ir klasikos kūriniais, tačiau buvo aktyvi muzikos rėmėja. Ilgus metus ji palaikė jaunųjų muzikos talentų paramos fondą, 1989 metais Nyderlanduose pradėtas rengti muzikos konkursas, pavadintas jos vardu. Ji studijavo garso ir šokio terapiją, kurią taikė neregiams, rengdama užsiėmimus su „Visio“ paramos fondu. 

Princesė mirė 2019 metais, neįveikusi vėlai diagnozuoto kaulų vėžio. Po mirties ji prisimenama kaip dosni mecenatė, menų žinovė ir labai maloni, draugiška ir šilta asmenybė. Kai kuriuose nekrologuose buvo sakinys apie akių negalią, kai kuriuose – ne. Jos gyvenimas netapo atstovavimo neregiams arena. Jos gyvenimas buvo toks, kokio ji siekė, niekada neatsisakydama to, ko iš tiesų troško. 

 

Nuotrauka: Princesė Christina 

Nyderlandų princesės Christinos portretas. Garbaus amžiaus moteris vaizduojama nuo krūtinės iki viršugalvio, kūnu šiek tiek pasisukusi į kairę pusę, žvilgsniu žvelgianti tiesiai į skaitytoją. Jos plaukai šviesūs, kiek ilgesni nei iki pečių, palaidi, tačiau priekinės sruogos tvarkingai susegtos pakaušyje. Moters antakiai pakelti į viršų, viena akis kiek labiau primerkta nei kita, moteris švelniai šypsosi. Ausyse ji segi kabančius auskarus, ant kaklo pasikabinusi ovalo formos pakabuką su stora prabangia grandinėle. Moteris vilki šviesaus atspalvio palaidinę V formos iškirpte. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką