Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaAndžėjus Ravanas, [email protected]

Įsidiegti LIEPĄ paprasčiau


 

Parašas po straipsniuNeseniai „Android“ įrenginiams skirtoje programėlių parduotuvėje „Google Play“ atsirado lietuviškas balso sintezatorius LIEPA. Produktas dar visai „šviežias“, tad nieko nuostabaus, kad turi šiokių tokių trūkumų, nes jo kūrimas ir testavimas – labai sudėtingas techninis darbas. Vis dėlto jau dabar sintezatoriumi galima visavertiškai naudotis, o gera žinia ta, kad, pasak kūrėjų, visi nesklandumai greitu metu bus pašalinti. Dr. Pijus Kasparaitis šiuo metu užsiima naujų sintezavimo metodų įsisavinimu. „Gaila, kad HTK/HTS (statistinė parametrinė) šnekos sintezė neregiams nepatiko. Dabar yra išbandomi neuroniniais tinklais pagrįsti metodai, rezultatai neblogi, judame į priekį“, – pasakoja mokslininkas. Be abejo, mums labai svarbu, kad turime galimybę teikti pastabas. Vienas iš LIEPOS kūrėjų Gediminas Navickas sako: „Esame labai dėkingi jūsų bendruomenei už aktyvų įsitraukimą į sintezatoriaus vertinimą. Kviečiame ir toliau skleisti žinią tarp bendruomenės narių padedant žmonėms valdyti savo telefonus naudojant lietuvių kalbą. Sulaukiame vertingų pastabų, tikimės ir toliau jų sulaukti ir stengsimės pagal galimybes į jas atsižvelgti. Visada jautėme jūsų palaikymą, ačiū už įkvėpimą jau padarytiems ir ateities darbams.“ 

Jeigu jūs, kaip ir aš, nekantraujate išbandyti lietuvišką balso sintezatorių jau dabar, nelaukdami pataisymų, žemiau pateikiu instrukciją, kaip teisingai įsidiegti LIEPĄ ir su kokiomis problemomis galite susidurti. Tiesa, ši instrukcija skirta žmonėms, jau naudojantiems ekrano skaitymo programą „TalkBack“, tačiau tuos pačius veiksmus gali atlikti ir regintis vartotojas, nenaudojantis aukščiau minimos funkcijos. Taigi keliaujame žingsnis po žingsnio. 

1. Telefono kalbos nustatymuose pasirenkame lietuvių kalbą. Tai svarbu, nes priešingu atveju vėliau susidursite su problema, kad telefonas tiesiog nustos kalbėti. 

2. Iš „Google Play“ parduotuvės parsisiunčiame programą „LIEPA sintezatorius“. 

3. Atsidarome parsisiųstą programą ir paspaudžiame ant punkto „Atidaryti balsų langą“. 

4. Atsidariusiame lange „Balsai“ ekrano skaitymo programa perskaitys 4 vardus „Regina Aistė Edvardas Vladas“, o žemiau rasite keturis neįvardytus mygtukus, paspauskite kiekvieną jų iš eilės. Tokiu būdu įsidiegsite keturis lietuviško sintezatoriaus balsus. Pastebėjimas: paspaudę ant kiekvieno iš šių keturių mygtukų, negausite jokio tekstinio ar garsinio grįžtamojo ryšio, kad pasirinktas balsas yra įdiegtas. Norėdami įsitikinti, ar viskas pavyko, galite antrą kartą spustelėti ant kurio nors pasirinkimo. Jeigu programa pateiks tokį perspėjimą: „Ar norite pašalinti balsą?“, vadinasi viską atlikote teisingai, tuomet rinkitės „Ne“ ir keliaukite prie kito žingsnio. 

5. Įsidiegę balsus grįžkite į pagrindinį programos langą ir paspauskite punktą „Atidaryti nustatymų langą“. 

6. Atsidariusiame lange raskite punktą „Pageidaujamas variklis“. Pagal gamyklinius nustatymus tai bus „Google“ teksto į kalbą variklis“ ir spustelėkite ant jo. 

7. Šiame lange išsiskleis turimų sintezatorių sąrašas. Mūsų aptariamu atveju jų bus du, bet gali būti ir daugiau – trys ar keturi. Uždėkite varnelę ant pasirinkimo „Sintezatorius LIEPA TTS“. Jeigu viską atlikote teisingai, po šio veiksmo telefonas turėtų prabilti lietuviškai. Tuomet grįžkite atgal į prieš tai buvusį langą. 

8. Nustatymų lange radę punktą „Kalba“, pasirinkite pagal skambesį jums labiausiai patinkantį balsą – Reginą, Aistę, Edvardą arba Vladą. Pastebėjimas: pasirinkus vieną iš keturių balsų jis automatiškai nepasikeis, tai dar vienas nedidelis sintezatoriaus nesklandumas. Norėdami išgirsti savo pasirinkimą turite išjungti ir vėl įjungti ekrano skaitymo programą „TalkBack“. 

9. Šioje skiltyje taip pat galite nusistatyti jums tinkamą tarimo greitį ir keisti balso tembrą. 

Štai taip pakankamai nesudėtingai galite prakalbinti savo telefoną lietuviškai. Jeigu esate regintis, galite padėti sukonfigūruoti lietuvių kalbos sintezatorių regos negalią turinčiam žmogui. Šiuo straipsniu ir įsidiegimo instrukcija norime paskatinti naudotis LIEPOS produktu, ypač tuos, kurie dar nedrįsta paimti išmaniojo telefono į rankas. Įsigykite įrenginį, nusistatykite lietuvių kalbą ir naudokitės, juolab kad pasinaudojus techninių pagalbos priemonių neįgaliesiems centro teikiama „judriojo (mobiliojo) ryšio telefono (kalbančio) įsigijimo išlaidų kompensacija“, įrenginys jums, galima sakyti, nieko nekainuos, o pasisekus įvaldyti telefoną liečiamu ekranu, atversite sau daugybę naujų galimybių. 

Ši konkreti instrukcija skirta vartotojams, jau turintiems ekrano skaitymo programos pagrindus, bet jeigu jūs neturite reikiamų įgūdžių arba norite pagelbėti turinčiam regos negalią ir nežinote, nuo ko pradėti arba kokį įrenginį išsirinkti, kreipkitės telefonu 861769773 arba elektroniniu paštu [email protected]. Su malonumu atsakysiu į klausimus. Svarbiausia, nebijokite, bandykite ir pasilengvinkite kasdienybę išmaniai! 

 

Balso sintezatoriaus LIEPA programėlės nuotrauka. Pilkame fone vaizduojama programėlės momentinė ekrano nuotrauka – viršuje matomas užrašas „LIEPA Sintezatorius“ (išankstinė prieiga), žemiau jo, mažesniu šriftu parašyta „Šnekanti LIEPA“. Prie užrašo, iš kairės pusės, vaizduojamas logotipas – keturkampyje užapvalintais kampais sklendžiantis medžio lapas. Žemiau programėlės pavadinimo matomas užrašas „Daugiau nei 100 atsisiuntimų“ ir reitingo ženkliukas „Pegi 3“, reiškiantis, kad ši programėlė skirta naudoti žmonėms nuo trejų metų amžiaus. Po šiuo ženklu, beveik per visą nuotraukos plotį, matomas stačiakampio formos mygtukas su užrašu „Įdiegti“. Žemiau jo pateikiamas komentaras mažesniu šriftu – „Ši programa kuriama. Būkite vieni pirmųjų išbandę ir pateikę atsiliepimų“. Apačioje komentaro vienoje eilėje vaizduojamos trys momentinės ekrano kopijos, kuriose galima pamatyti, kaip atrodo kiti programėlės puslapiai. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką