Regimi neregiai

Autoriaus nuotraukaLaima Slepkovaitė, muzikologė, radijo laidų vedėja, [email protected]

Kantri panteono soste. Ronis Milsapas


 

Parašas po straipsniuKartą į Rėjaus Čarlzo (Ray Charles) koncertą atvyko jaunuolis. Kai pasirodymas buvo baigtas, muzikanto asistentas atvedė jį į užkulisius, ir svečias turėjo progą pasikalbėti su maestro. "Ką gi, pagrok man ką nors", - paprašė garsenybė. Vaikinas sėdo prie fortepijono ir atliko porą dainų. Tuomet Rėjus pasakė: "Atrodo, kad tavo širdis išties linksta prie muzikos. Ir jeigu tavo širdis taip smarkiai traukia link muzikos, turi jai paklusti." Po kelerių metų jie susitiko vienoje scenoje. Berniuko vardas buvo Ronis Milsapas (Ronnie Milsap). 

Muzika nuo mažens buvo jo aistra, gyvenimo džiaugsmas ir užuovėja. Įgimtą regos negalią artimieji laikė bausme už nuodėmes. Jį augino seneliai, patys gyvenę nepritekliuje, o kai vaikui suėjo penkeri, nuvežė jį į neregių mokyklą-internatą. Jau po poros metų mokytojai ėmė pastebėti muzikinius gebėjimus, tad jam buvo skirtos klasikinės muzikos pamokos. Vėliau paaiškėjo, kad tas talentas yra tikra problema: paauglio dinginėjimai vietose, kur baltieji nesilankydavo, ar jo pamiršimai ruošti bendrųjų dalykų pamokas, paskendus garsuose prie fortepijono, mokytojų nedžiugino. 

Baigęs mokyklą, jis gavo visą stipendiją teisės studijoms "Young Harris" koledže, bet mokėsi ten neilgai. Lygia greta jis jau buvo pradėjęs koncertuoti, prisijungė prie miesto jaunimo grupės "The Dimensions". Muzikinis kelias atrodė labai natūralus ir teisingas, tad jis pasekė Rėjaus Čarlzo patarimu, atsisakė stipendijos ir nutarė įsiklausyti į savo pašaukimą. Jis pažinojo vietinį radijo laidų vedėją Petą Hiugesą (Pat Hughes), kuris, įtraukdamas Ronio dainas į grojaraščius, padėjo jam pelnyti pirmąjį pasisekimo ženklą - jo pirmojo vienadainio populiarumą Atlantoje, kurį pavyko parduoti 15 tūkstančių kopijų. Didžiausias to meto laimėjimas buvo pažintis su Džoise Ryvs (Joyce Reeves), kuri po metų virto santuoka, tvirta iki šiol. 

Septintojo dešimtmečio viduryje jis ėmė įrašinėti reguliariai, ir nors "Scepter Records" vienadainiai neatnešė jam šlovės, už tai Ronis sulaukė progų dirbti su savo dievaičiais kaip Styvis Vonderis (Stevie Wonder) ir Rėjus Čarlzas, kuris vieną dainą netgi pasiskolino iš jo - "Let's Go Get Stoned". Originalioji R. Milsapo versija turėjo vidutinį pasisekimą, o štai R. Čarlzo įrašytoji išplito milijoniniu tiražu. 

Bet neilgai trukus jis jau pats gebėjo pasiekti tokias auditorijas. Susipažinęs su Čarliu Praidu (Charley Pride) (kitu garsiu solistu), jis paklausė patarimo išmėginti save kantri žanre bei priėmė kvietimą dirbti su Č. Praido vadybininku Džeku D. Džonsonu (Jack D. Johnson). Nauja muzika, naujas kontraktas su RCA, ir jau pirmasis vienadainis pasiekė populiariausių dainų dešimtuką, o po to pasipylė tiesiog lietus tikrų hitų, besipuikavusių pirmose pozicijose vienas po kito. Vėliau jis vėl keitė stilių ir dainavo tarpinio žanro dainas - kantri su popelementais ar kažką artimesnio rokui, išlikdamas aukštumose ir tapdamas pirmuoju kantri atlikėju, kurio muzika transliuota per MTV. 

"Aš esu dainininkas, ne kokio nors stiliaus atstovas, - aiškino jis. - Mano kvėpavimas yra teisingas, tartis - aiški. Dėl to aš galiu atlikti bet kokią muziką. Yra žmonių, kurių techniniai gebėjimai yra tiek neišvystyti, kad jie gali atlikti tik savo dainas tam tikru savitu būdu. Gali būti, kad jų hitai bus prisimenami ilgiau nei mano. O aš, tikriausiai, galėsiu dirbti ilgiau negu jie, nes aš galiu dainuoti bet ką, ko reikalauja laikmetis ir tendencijos." 

Tas pamąstymas buvo pranašiškas. 40 kartų užėmęs aukščiausią klausomiausių dainų poziciją, pelnęs šešis "Grammy" R. Milsapas nebėra hitų generatorius, palaikantis kantri muziką popscenos akiratyje, bet jis yra nuoširdus muzikantas, tebeturintis galimybę dalytis savo menu su klausytojais ir tebedegantis kūrybos aistra. 2014 m. jis įtrauktas į kantri asmenybių panteoną, tai yra aukštas įvertinimas. Bet nebūtina būti šio žanro gerbėju, norint pajusti R. Milsapo dainas - jos skirtos kiekvienam. 

 

Paklausykite R. Milsapo atlikimo, paspaudę nuorodą. 

 

Nuotrauka: R. Milsapas 

Vidutinio amžiaus vyras nuotraukoje vaizduojamas nuo krūtinės iki viršugalvio, šiek tiek pasisukęs dešiniuoju profiliu. Jis galvą kiek pakėlęs aukštyn, plačiai išsižiojęs nuoširdžiai juokiasi. Vyro plaukai tamsūs, žilstelėję, akis dengia prabangūs akiniai tamsintais stiklais. Muzikanto šypsena - lyg nulieta. Vyras vilki tamsų švarką, po kuriuo apsirengęs tamsią palaidinę V formos kaklu. Vyras nuotraukoje atrodo labai laimingas. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką