Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaUgnė Žilytė, [email protected]

Projekto „Mobilait“ vaisiai ir ne tik

 

Praeitais metais Lietuvos aklųjų biblioteka (LAB) pradėjo vykdyti „Mobilait“ projektą. Visas projekto pavadinimas: „Mokymosi galimybių atvėrimas žmonėms, negalintiems skaityti įprasto teksto, per Lietuvos bibliotekų tinklą“. Projektu siekiama padidinti leidinių, skirtų studijoms ir savišvietai, prieinamumą. Taip pat pagal šį projektą iki 2021 metų pabaigos turi būti atnaujinta elektroninių leidinių valdymo informacinė sistema ELVIS: ji veiks sparčiau ir taps patogesnė vartotojams. Siekiant pagerinti leidinių, skirtų studijoms ir savišvietai prieinamumą, ši virtuali biblioteka bus papildyta 100 garsinių leidinių, 400 leidinių PDF formatu ir 100 leidinių DAISY formatu. Priminsime, kad DAISY formatas – tai formatas, leidžiantis vienu metu klausyti įgarsinto teksto ir matyti leidinį ekrane tekstiniu pavidalu. Šiuo metu virtualioje bibliotekoje ELVIS galima rasti daugiau nei 60 garsinių leidinių ir apie pusantro šimto PDF leidinių, gimusių „Mobilait“ projekto metu. Projektas vykdomas bendradarbiaujant su kelių Lietuvos aukštųjų mokyklų bibliotekomis, todėl didžioji dauguma pagal jį išleidžiamų knygų yra mokslinė literatūra ir aukštųjų mokyklų vadovėliai. 

Kodėl pasirinkta didžiąją knygų dalį išleisti PDF formatu? Studentai, rašydami mokslinius darbus, dažnai turi cituoti autorius ir literatūros šaltinius. Cituojant autorių reikia nurodyti ne tik jo vardą, pavardę, knygos išleidimo metus, tačiau taip pat svarbu pateikti puslapių numerius, kad būtų galima patikrinti, kurioje knygos vietoje yra cituojama vieta. PDF formatas tam labai tinka, nes skaitant PDF knygas su „Adobe Reader“ programa galima lengvai naviguoti per puslapius su „ctrl +Page Up“ ir „ctrl +Page Down“ klavišų kombinacijomis. Taip pat PDF knygas galima paversti garsiniais failais naudojant programą „Balabolka“. PDF formato leidinius galima skaityti ir įprastomis interneto naršyklėmis „Google Chrome“, „Microsoft Edge“ – kam kuri programa patogesnė. Šias knygas galima skaityti ir išmaniuosiuose telefonuose naudojant PDF skaitytuvo funkciją turinčias programėles. Tokią funkciją turi ir kelios neregiams skirtos programėlės, pavyzdžiui, „Android“ operacinėje sistemoje „Sullivan+“ ir „iOS“ operacinėje sistemoje „Voice Dream“. Visus ELVIS vartotojus kviečiame jungtis į vartotojų grupę „Garsinės ELVIS knygos“, esančią „Facebook“ socialiniame tinkle. Šioje grupėje rasite išsamią instrukciją apie PDF knygų skaitymo galimybes. Instrukciją taip pat galima gauti ir mūsų bibliotekoje, todėl išsamiau jos neaprašinėsime. 

Praeitais metais Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka vykdė infrastruktūros atnaujinimo viešosiose bibliotekose projektą, iš kurio lėšų LAB gavo šešias brailio eilutes, 3D spausdintuvą, šešis kaitrinius spausdintuvus, du brailio spausdintuvus, leidinių brailio raštu laminavimo ir įrišimo įrenginius. LAB padaliniuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje skaitytojai netrukus galės dirbti ne tik naudodamiesi kompiuteriu ir garso sintezatoriumi, bet ir brailio eilute, turės galimybę visą kompiuterio ekrane esančią informaciją perskaityti brailio raštu. Taip pat, prisijungę prie savo virtualios elektroninės bibliotekos ELVIS paskyros, vartotojai galės į bibliotekos kompiuterį atsisiųsti knygas PDF formatu ir brailio eilute jas skaityti brailio raštu. Naudotis bailio eilute nėra sunku, todėl skaitmenines knygas brailio raštu galės išmokti skaityti kiekvienas šį raštą mokantis bibliotekos vartotojas. Apie brailio eilutes pastaraisiais metais „Mūsų žodyje“ buvo nemažai rašyta, vis daugiau jų įsigyja ir privatūs vartotojai. LAB turimos eilutės – „Humanware“ kompanijos, jų valdymas nesudėtingas, taškai aiškūs, lengvai apčiuopiami. 

Turėdama 3D ir kaitrinius spausdintuvus, LAB turės galimybę pagaminti daugiau liečiamųjų maketų bei paruošti daugiau vizualinės informacijos, prieinamos neregiams, pavyzdžiui, su kaitriniais spausdintuvais bus galima pagaminti įvairių taktilinių žemėlapių, grafikų, schemų ir kitų vizualinių priemonių. Gauti spausdintuvai leis pagerinti grožinės literatūros brailio leidinių kokybę. 

LAB ne tik gerina informacijos prieinamumą regėjimo negalią turintiems žmonėms, tačiau taip pat organizuoja daug įvairių renginių. Liepos pradžioje prie LAB pastato Vilniuje ant pievutės atsidarė vasaros skaitykla. Ši skaitykla veikia kiekvieną dieną nuo 13 iki 17 valandos. Pievutėje lankytojų laukia sėdmaišiai, ant kurių sėdėdami jie gali skaityti knygas gryname ore arba klausytis garsinių skaitymų. Vasaros skaitykla veiks iki rugpjūčio pabaigos. Rudenį planuojama LAB organizuoti nuotolinius šešių užsiėmimų trukmės vokiečių kalbos kursus. Tikimės, kad šiuos kursus norės lankyti vartotojai iš visos Lietuvos. Primename, kad LAB Vilniuje visus metus vyksta kompiuterinio raštingumo bei naudojimosi išmaniaisiais telefonais pamokos ir konsultacijos. Esame pasiruošę kiekvieną dieną suteikti jums naujų IT srities žinių. 

LAB veiklų netrūksta, todėl visų labai laukiame. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo logotipas