Pro plyšinę lempą

Autoriaus nuotraukaEmilija Jusevičiūtė, LSMUL Kauno klinikų gydytoja oftalmologė, [email protected]

Tylioji liga, gresianti aklumu

 

Amžinė geltonosios dėmės degeneracija (AGDD) - tai įgyta, su amžiumi susijusi degeneracinė akių liga, kuri pažeidžia geriausią, centrinį matymą. Geltonoji dėmė kaip tik ir yra tinklainės vieta, atsakinga už jį. Liga yra lėtai progresuojanti, sukelianti neskausmingą vienos ar abiejų akių matymo pablogėjimą. Dažniausiai liga pažeidžia abi akis, tačiau gali skirtis ligos formos akyse ar pradžioje liga gali atsirasti vienoje akyje, o vėliau ir kitoje. 

AGDD yra dažniausia aklumo priežastis išsivysčiusiose šalyse, dažniausiai paliečianti vyresnius nei 60 metų žmones. Tikėtina, kad liga tik dažnės, senėjant mūsų populiacijai. Prognozuojama, kad 2020 metais šia liga pasaulyje sirgs 196 milijonai žmonių, o 2040 metais net 288 milijonai. Statistika neguodžianti. Straipsnyje - apie šią ligą daugiau. 

 

AGDD rizikos veiksniai 

Kaip ir kiekvienos ligos, taip pat ir AGDD atsiradimui įtakos turi tam tikri rizikos veiksniai. Pagrindinis slypi ligos pavadinime - tai amžius. Didėjant amžiui, didėja tikimybė susirgti AGDD. Ligos atsiradimui taip pat turi įtakos genetika. Tyrimuose aprašoma, kad liga dažniau pasireiškia tarp moterų nei tarp vyrų. Visi šie išvardinti rizikos veiksniai - nepakeičiami. Tačiau ligos atsiradimui taip pat turi įtakos ir pakeičiami rizikos faktoriai, kuriuos mes galime kontroliuoti. Tai rūkymas, nutukimas, mitybos įpročiai, arterinė hipertenzija, širdies ir kraujagyslių ligos. 

Pakeičiamų rizikos veiksnių galime išvengti - rūkyti reikėtų mesti "čia ir dabar", o geriausia - iš viso nepradėti rūkyti. Taip pat turėtumėte rūpintis savo mityba bei gydyti gretutines ligas. Taigi, nors amžiaus, genetikos ir lyties pakeisti negalime, tačiau galime žinoti savo "silpnąsias" vietas ir apie esamą ligą šeimoje informuoti savo gydytoją oftalmologą. 

Žinodami savo turimus rizikos faktorius, privalėtume atpažinti ir ligos simptomus, o jiems pasireiškus, nedelsdami kreiptis į savo akių gydytoją. 

 

Ligos formos, simptomai 

Skiriamos kelios ligos formos - tai "sausoji" ir "šlapioji" AGDD. "Sausoji" AGDD stebima 85-90 proc. pacientų, sergančių AGDD, o "šlapioji" forma - 10-15 proc. pacientų. 

"Sausosios" AGDD metu geltonojoje dėmėje atsiranda drūzų (tam tikrų medžiagų sankaupų), pažeidžiamas tinklainės pigmentinis epitelis. Vėliau, ligai progresuojant, atsiranda atrofinių pakitimų geltonojoje dėmėje. 

Sergant "šlapiąja", dar kitaip vadinama eksudacine, ligos forma, po tinklaine gaminasi naujos kraujagyslės, kurios nėra naudingos. Pro jų sieneles eksuduojasi (išsiskiria) skystis, kuris kaupiasi tinklainėje, taip pat gali atsirasti kraujosruvų tinklainėje. Visi šie procesai labai blogina matymo kokybę. Ligai progresuojant, formuojasi randiniai pakitimai, ir centrinis matymas pažeidžiamas negrįžtamai. 

"Sausoji" AGDD ligos pradžioje gali nesukelti jokių simptomų. Vėliau, ligai progresuojant, pacientai skundžiasi matymo pablogėjimu, sunkumu skaityti, vaizdo kreivinimu. Tačiau šios ligos formos sukeliami simptomai matymą blogina žymiai mažiau nei eksudacinė AGDD. 

Sergant "sausąja" AGDD būtina reguliariai tikrintis pas akių gydytoją, nes liga gali pereiti į "šlapiąją" formą. Sergant pastarąja, matymas blogėja ženkliau, simptomai ryškesni, matymo kokybė blogesnė. Kaip minėta, tai liga, gresianti ryškiu centrinio matymo pažeidimu. Jei žmogus neserga kitomis akių ligomis, periferinis matymas išlieka nepažeistas. 

 

Ligos diagnostika 

Šią ligą gali diagnozuoti Jūsų oftalmologas, atlikęs išsamų akių patikrinimą. Visų pirma, akių gydytojo kabinete Jums bus patikrintas regėjimo aštrumas, pamatuotas akių spaudimas. Išplėtus akių vyzdžius, gydytojas apžiūrės Jūsų akių dugnus, įvertins juose esamus pakitimus. Vėliau, diagnozės patikslinimui, gydytojas atliks optinės koherentinės tomografijos tyrimą, kurio pagalba galės tiksliau įvertinti tinklainės struktūrą, joje esančius pakitimus. Ligos diagnozei patikslinti gali būti atliekamas ir angiografijos tyrimas. Jei Jūsų poliklinikoje šių tyrimų neatlieka, gydytojas Jus nusiųs konsultacijai į kitą gydymo įstaigą. Atlikus apžiūrą, reikalingus tyrimus, gydytojas paskirs gydymą. 

Ligos diagnostikai taip pat naudojamas vadinamasis Amslerio tinklelis - tai horizantalių ir vertikalių linijų kvadrato figūra. Sergant AGDD, žiūrint į šį tinklelį, bus matomas linijų iškraipymas. Testą reikėtų atlikti kiekvienai akiai atskirai. Šį testą galima atlikti ir namuose. Jei specialaus tinklelio neturite (jį galite gauti pas savo akių gydytoją), galite naudoti paprastą languotą popieriaus lapą ar tiesiog žiūrėti į lygias linijas, pavyzdžiui, namuose esančias sienų plyteles. 

  Parašas po straipsniu

AGDD gydymas 

"Sausosios" AGDD specifinio gydymo nėra - čia svarbiausia profilaktika. Visų pirma - rizikos veiksnių pašalinimas. Jei rūkote, turėtumėte nedelsdami atsisakyti šio žalingo įpročio. Taip pat svarbu pilnavertė mityba, nutukimo mažinimas. Kaip minėta anksčiau, kai kurių rizikos veiksnių pašalinti negalime. Taigi, jei, pavyzdžiui, Jūsų šeimoje yra sergančių AGDD, turėtumėte nepamiršti profilaktiškai apsilankyti pas oftalmologą. Taip pat turėtumėte reguliariai tikrintis, jei esate vyresnio amžiaus. 

Tyrimais įrodyta, kad antioksidantai ir maisto papildai sumažina riziką susirgti AGDD ir jai progresuoti jau sergant. Savo mitybą turėtumėte praturtinti antioksidantų turinčiais produktais (jų rasite tamsiose žalialapėse daržovėse), taip pat vartoti papildus. Su amžiumi susijusių akių ligų tyrime 2 (AREDS2) rekomenduojama vitaminų paros norma: Liuteino 10 mg, Zeaksantino 2 mg, vitamino C 500 mg, vitamino E 400 IU, cinko 80 mg, vario 2 mg. Tačiau reikia nepamiršti, kad maisto papildai ir vitaminai yra tik profilaktika ligai vystytis, o ne vaistai ligai gydyti. 

Eksudacinė AGDD gydoma intravitrealinėmis injekcijomis (tai yra vaistų suleidimas į akies vidų, į stiklakūnį). Šis gydymas veiksmingiausias, kai taikomas ligos pradžioje, kuomet pažeidimas dar nėra apėmęs visos geltonosios dėmės srities. Ligai gydyti vartojami kraujagyslių endotelio augimo faktoriaus inhibitoriai. Šie vaistai yra suleidžiami į stiklakūnį ir jie veikia naujai augančias kraujagysles, slopina jų augimą. Rekomenduojamas gydymas trimis kasmėnesinėmis injekcijomis, vėliau tęsiant gydymą ilgėjančiais intervalais tarp injekcijų. Gydymo režimas parenkamas individualiai. 

Ligos gydymui svarbus ne tik taikomas medikamentinis gydymas, tačiau ir paciento gretutinės ligos, organizmo atsakas. Pacientai turėtų bendradarbiauti su gydytoju gydymo procese, vykdyti ligos profilaktiką, mažinti rizikos veiksnius. 

Taigi, jeigu esate rizikos grupėje išsivysti AGDD - nedelsdami užsiregistruokite pas savo akių gydytoją planinei konsultacijai. Jeigu Jums jau diagnozuota AGDD, vadovaukitės akių gydytojo rekomendacijomis. 

 

Nuotrauka: Tinklainės centrinės srities (geltonosios dėmės) tyrimas atliekamas naudojant Amslerio tinklelį. Abi akys tiriamos atskirai, žiūrint iš 40 cm atstumo į tinklelio viduryje esantį tašką, pacientas turi pasakyti, ar tinklelyje nėra vietų, kurios iškraipytos ar nematomos / www.bemedapp.com paveikslėlis 

Vaizduojamas Amslerio tinklelis. Tai horizontalių ir vertikalių linijų kvadrato figūra. 

Pačiame kvadrato centre, ant susikertančių linijų, pažymėtas nedidelis juodas taškas. Sergantiems amžine geltonosios dėmės degeneracija, žiūrint į šį tinklelį atliekamas specialus akių tyrimas. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]