NAUJOS TECHNOLOGIJOS

Tadas MATUSEVIČIUS

DAUGIAU NEI BRAILIO EKRANAS


"Hims Braille Edge 40" apžvalga 

Kas yra "Braille Edge 40"? Nuo seno brailio įrenginiai buvo skirstomi į tris kategorijas: 

- brailio ekranai (Braille Display) - tai paprasčiausios brailio eilutės, prijungiamos USB ar "Bluetooth" jungtimis prie kompiuterio ar išmaniojo telefono ekrano informacijai skaityti, neturinčios jokių papildomų funkcijų. Dažniausiai jos turi ir brailio klaviatūrą. 

- brailio užrašinės (Braille Notetaker) - tai įrenginiai, skirti visų pirma besimokantiems ar šiaip labai aktyviems neregiams. Jie gali būti naudojami ne tik su ekrano skaitytuvais, prijungti prie kompiuterio ar telefono, bet ir savarankiškai. Turi atitinkamą operacinę sistemą, labiausiai reikalingų programų rinkinį, prieigą prie interneto, gali leisti garso failus, taip pat dažniausiai turi įmontuotą GPS imtuvą ir diktofoną. 

- Braille PDA (tikslaus vertimo nepavyko rasti - red. past.) - tai jau pilnaverčiai nešiojamieji kompiuteriai su įmontuota brailio eilute. 

Pastaraisiais metais ši brailio įrenginių "hierarchija" pradėjo griūti, vis daugiau gamintojų, tokių kaip "Hims", "Optelec", "Baum", "EuroBraille", pradėjo gaminti hibridinius brailio įrenginius, kurie nėra nei tradiciniai brailio ekranai, nei visavertės brailio užrašinės. Tai yra kažkas viduryje tarp jų, ką teisingiausia būtų vadinti išmaniuoju brailio ekranu. Lietuviškai brailio ekranus paprastai vadiname tiesiog brailio eilutėmis, tad šitaip darysime ir šioje apžvalgoje. Vienas pirmųjų tokio tipo įrenginių ir yra "Hims Braille Edge 40", pasirodęs rinkoje 2011 metais ir sulaukęs didelio pasisekimo tiek dėl savo našumo, funkcionalumo ir patikimumo, tiek dėl patrauklios kainos, dar ir šiandien jis yra vienas labiausiai perkamų ir geriausiai vertinamų pasaulyje tokio tipo įrenginių. Jis gali būti naudojamas ir kaip brailio eilutė su ekrano skaitymo programomis, ir kaip savarankiškas įrenginys su SD atminties kortele ir keliomis integruotomis programomis, naudingomis kiekvieną dieną. 

Dėžutė ir jos turinys. "Braille Edge" atkeliavo ilgoje, siauroje, keturkampėje dėžutėje be jokių ypatingų įmantrybių - įprastas įpakavimas, šone rankenėlė patogiai neštis. Atidarę dėžutę, viršuje randame pačią šios apžvalgos kaltininkę, įvyniotą į minkštą maišelį ir užklotą knygele brailio raštu, kurioje surašyta komandų santrauka. Išėmę kartono sluoksnį, patenkame į dėžutės gelmes, ten randame visus reikalingus priedus: dėklą, CD su tvarkyklėmis ir vartotojo vadovu, SD kortelę, AC įkroviklį, USB kabelį ir USB OTG adapterį. Nieko labai netikėta, bet ir nieko netrūksta. 

Brailio eilutė 'Hims Braille Edge 40'Dizainas ir surinkimo kokybė. Prieš mus solidžiai atrodantis, pailgas, plokščias, keturkampis įrenginys. Korpusas pagamintas iš tvirto, kieto plastiko, atrodo labai rimtas ir patikimas, dominuoja juoda ir balta spalva. Prietaisas yra vienas trumpiausių rinkoje tarp 40 langelių brailio eilučių - jo ilgis tik 31 cm, t.y. 6 cm trumpesnis už naująją "Focus Blue 40", ir vienu ar dviem centimetrais - už daugelį kitų panašių įrenginių. Tik "Papenmejer Braillex Live" gali pasigirti dar centimetru trumpesniu korpusu. Plotis yra 10,2 cm, atsižvelgiant į ilgį, labai proporcingų matmenų įrenginys. Aukštis gamintojo nurodytas 2,2 cm, bet kai gavau įrenginį į rankas, supratau, kad neįskaičiuotas kojelių ir brailio klaviatūros klavišų aukštis, todėl įrenginys realiai yra šiek tiek storesnis nei tikėjausi, tačiau ne toks storulis, kad būčiau juo nepatenkintas. Svoris kaip 40 langelių brailio eilutei, normalus - apie 780 gramų. Tiek sveria dauguma konkurentų, tik naujoji "Focus" ir "Baum Vario Ultra 40" gali pasigirti gerokai mažesniu svoriu, bet aš abejoju ar tai prideda tiems įrenginiams kokybės ir ilgaamžiškumo. Apskritai, įrenginys yra proporcingų matmenų, solidžios išvaizdos, gal net gražus, ir visai patogus nešiotis kompiuterio dėkle ar kuprinėje. 

Priedai. Priešingai nei "Focus", "Braille Edge" priedai nenuvylė. USB kabelis neilgas, kaip tik toks, kokio reikia normaliam naudojimui, minkštas, lankstus ir kokybiškas. OTG adapteris skirtas prijungti USB pelę - tiesiog kaip visi tokie adapteriai, niekuo neypatingas. AC įkroviklis nėra pats mažiausias, bet plokščio dizaino, turi keičiamą šakutę, tačiau gamintojas mums atsiuntė tik su viena EU standarto šakute, tai neaišku, kur reikėtų gauti kitas, jeigu keliautume į Angliją, Kiniją ar JAV. Turbūt paprasčiau būtų tiesiog nusipirkti reikalingą adapterį. 

Dėklas, komplektuojamas su "Braille Edge", neleidžia įrenginio naudoti kelyje, o tiktai jį transportuoti, nešioti ant peties. Tai lyg ir rankinė, nes jame yra daug laisvos vietos įsidėti kitiems daiktams: telefonui, piniginei, raktams. 

Tam yra atskiras skyrius ir kišenėlės, todėl daiktai neturės tiesioginio sąlyčio su jūsų įrenginiu. 

Komplektacijoje įdėta knygelė brailio raštu, kurioje surašytos "Braille Edge" komandos, deja, knygelė atspausdinta anglų trumparaščiu, kurį realiai moka tik patys anglai, todėl iš jos maža naudos. Tačiau nereikėtų dėl to nerimauti, nes paspaudę komandą "Help" pačiame įrenginyje, bet kurioje vietoje gausite su ta programa susijusių komandų sąrašą. 

Vartotojo vadovo reginčiųjų raštu pridėti gamintojas nematė reikalo, jo vietoje yra CD su dokumentacija TXT ir DOC formatais, bei USB tvarkyklėmis. Pridėta SD kortelė tik 2 GB talpos, kiek mažoka šiems terabaitinių laikmenų laikams, bet kažin ar tekstiniams dokumentams reikia daugiau atminties, o ir kainuoja ji ne taip brangiai, todėl bet kada galima nusipirkti kitą. Palaikomos iki 32 GB SD kortelės. 

"Executive Products" dėklas, skirtas "Braille Edge". Nors komplektuojamas dėklas nėra pritaikytas naudoti įrenginį kelionėse, tačiau "Hims" už 95 dolerius siūlo įsigyti atskirai "Executive Products" sukurtą dėklą, skirtą "Braille Edge 40". Vos išpakavęs šį dėklą supratau, kad ir "HumanWare Brailliant BI" serijai atskirai parduodami Deluxe dėklai yra tos pačios "Executive Products" kūrinys, ta pati oda, tas pats dizainas, tas pats tikslus ir kruopštus pasiuvimas, atitinka viskas: nuo kokybiškos odos iki dirželio. Dėklas atrodo labai solidus, gal net prabangus, paviršius pagamintas iš tvirtos, kokybiškos odos, vidus išklotas minkštu, švelniu pamušalu, įrenginys įsikiša į odinį įtvarą ir tvirtai prisisega užspaudžiamomis sagomis, oda glaudžiai priglunda prie korpuso - nieko panašaus į beformę, sumaigytą "Focus" "dešrą". 

Dėklo dangtelio išorėje yra užtrauktuku užsegama kišenė, į ją galite įsidėti smulkius, plokščius daiktus, pavyzdžiui, neįgalumo pažymėjimą ar e. bilietą. Dėklas jums suteikia galimybę naudoti savo "Braille Edge" bet kokioje situacijoje saugiai ir patogiai, nesvarbu, ar sėdite traukinyje ir norite skaityti knygą, ar sausakimšame autobuse reikia pasitikrinti GPS duomenis, ar gatvėje staiga prireikė peržiūrėti savo dienotvarkę. Kur bebūtumėte, ką beveiktumėte, jūsų draugė "Braille Edge" visur bus ranka pasiekiama, tereikia pasukti dirželį ant peties, atidaryti magnetukais uždaromą odinį dangtelį, nuleisti jį žemyn ir galite skaityti ar rašyti. 

Valdymo išdėstymas. Priekinėje dalyje "Braille Edge" turi tik įjungimo/išjungimo mygtuką, jis yra dešinėje pusėje, apvestas iškiliu rėmeliu, kad atsitiktinai nebūtų lengvai paspaudžiamas. Kairėje įrenginio pusėje yra USB/Bluetooth režimų jungiklis ir spyruoklinis SD kortelės lizdas. Dešinėje pusėje yra miniUSB OTG lizdas, ir atskiras lizdas AC adapteriui prijungti. 

Galinėje dalyje, kairėje pusėje, nedideliame įdubime, yra mažas "Reset" mygtukas, o dešinėje pusėje, gilioje skylutėje, "Hard Reset" mygtukas, kurį galima paspausti tik kokiu nors smailiu daiktu. 

Visas valdymas "įkurdintas" įrenginio viršuje. Arčiausiai priekio yra 40 langelių brailio eilutė, abiejuose jos galuose po du teksto slinkties mygtukus, virš brailio eilutės 40 žymeklio maršruto mygtukų, o virš jų 8 taškų brailio klaviatūra. Tarpo klavišas po klaviatūra, įrenginio centre, tarp 1 ir 4 taškų. Abipus tarpo yra po keturis funkcinius mygtukus, kuriuos aptarsiu vėliau. Viršuje, tarp 1 ir 4 taškų klavišų, yra mažas monogarsiakalbis, dešiniajame, viršutiniame kampe - du LED indikatoriai: vienas jų indikuoja baterijos įkrovimo laipsnį, kitas rodo, ar įjungtas "Bluetooth" ryšys. Galiausiai, abiejuose viršutiniuose įrenginio kampuose yra keturi apskritimu išdėstyti naršymo mygtukai, kurie atstoja standartinės klaviatūros rodykles. 

Brailio eilutė. Taškai yra neaštrūs, neplėšo pirštų galiukų ir nedirgina nervų kaip naujosios "Focus" ir šiek tiek "Brailliant", tačiau jie yra puikiai juntami, labai panašūs į tikrą, gerai įspaustą brailio raštą ant popieriaus. Eilutės paviršius keistai šiurkštokas, ne kaip brailio, o veikiau kaip piešimo popieriaus. Tai iš pradžių truputį sutrikdė, tačiau labai greitai pripratau, o netrukus supratau, kad tai greičiau privalumas nei trūkumas. "Focus" eilutės paviršius slidus ir linkęs riebaluotis, sunkiai slysta drėgni ar sušalę pirštai, o šiurkštoku "Braille Edge" eilutės paviršiumi pirštai slysta itin lengvai. 

"Perkins" brailio klaviatūra. Viena labiausiai mane pradžiuginusių "Braille Edge" savybių - tai puiki brailio klaviatūra. Ji gal nėra pati tyliausia brailio klaviatūra ir negalėtų varžytis su "Baum Vario Ultra", bet tikrai yra viena iš tylesnių, tylesnė už visas stalines QWERTY klaviatūras, kokias turėjau. Be to, ji itin stabili, reaguoja jautriai, paspaudimo gylis ir pasipriešinimas yra labai tinkamas. Iš pradžių atrodė kiek nepatogu, kad tarpo klavišas yra tiesiai po klaviatūra, buvau pratęs, kad jis būtų įrenginio priešakyje, tačiau labai greitai prie to pripratau. Nors šiaip man rašyti įprasta QWERTY klaviatūra visada yra daug greičiau ir brailio klaviatūros nemėgstu, nuo šiol daug noriau ja rašysiu, jeigu prisireiks. 

Valdymas. Viena iš svarbiausių priežasčių, dėl kurių pasirinkau "Braille Edge" asmeniniam naudojimui, tai išsamus ir patogus valdymas. Virš žymeklio maršruto mygtukų, abipus tarpo klavišo, yra po keturis nedidelius funkcinius mygtukus, kurių paskirtis - atkartoti standartinės "Windows" klaviatūros valdymo klavišus: Escape, Tab, Shift, Alt, Control, Insert, Windows ir Aplication. 

Be to, yra net dvi apskritimu išdėstytos naršymo mygtukų grupės, kairėje ir dešinėje pusėje, maksimaliai patogu! 

Taigi, šie papildomi klavišai, naudojant NVDA ekrano skaitytuvą, man leido susikurti itin išsamų kompiuterio valdymo komandų rinkinį, ir pagrįstą ne kokiomis nors painiomis brailio taškų kombinacijomis, o ta pačia patirtimi kaip ir standartinėje "Windows" sistemos klaviatūroje, todėl dabar galiu pilnai valdyti kompiuterį, atlikti visas užduotis naudodamas vien brailio įrenginį. 

Abipus brailio eilutės esantys teksto slinkties mygtukai taip pat pasirodė besantys labai tylūs ir daug patogesni nei "Focus" ar "Brailliant" nykščio klavišai įrenginio priekyje: tiesiog slenki pirštais per eilutę ir, pasiekęs jos pabaigą, spusteli ten pat esantį mygtuką, kad paslinktum tekstą toliau. 

Ergonomika. Dar vienas labai pradžiuginęs dalykas paėmus "Braille Edge" į rankas, tai puiki ergonomika: mygtukai gerai apčiuopiami, malonūs liesti, tinkamo dydžio, spaudosi labai tyliai, nieko panašaus į "Focus", kur kiekvienas mygtukas groja sava nata... Mygtukų paspaudimas negilus, bet gerai juntamas, kiek giliau pasispaudžia teksto slinkties mygtukai. 

Sąsajos. "Braille Edge" įdiegtos USB OTG 2.0 ir "Bluetooth 2.0" sąsajos. Tikriausiai jūs jau šypsotės ir neabejoju, kad tą šypseną sukėlė būtent "Bluetooth" versijos skaičiukas. Taip, įrenginys gana seniai paleistas į rinką ir dėl senos "Bluetooth" versijos aš labiausiai nerimavau. Tačiau kaip nustebau, kai tas "Bluetooth 2.0" parodė tokius ryšio stabilumo rezultatus, kurie nenusileidžia net naujajai "Focus" su "Bluetooth 3.0" versija. Prisijungiu per "Bluetooth" prie kompiuterio ir nešuosi į virtuvę, skiria mūrinė siena ir maždaug 8 metrų atstumas, tačiau "Braille Edge" tai ne kliūtis: be jokio pastebimo vėlavimo ar trūkinėjimo naršau internete ir skaitau "Facebook" komentarus ar "Delfi" naujienas. 

Tiesa, nežinau ar tai normalu, bet toks geras ryšys yra tik šviesoje. Kai naktį pabandžiau skaityti tamsoje maždaug šešių metrų nuo kompiuterio atstumu, ryšys nutrūko, teko įsijungti naktinę lemputę ir tada galėjau sėkmingai skaityti. 

Kiek liūdnoka, kad "Braille Edge" palaiko tik vieną "Bluetooth" kanalą, tačiau jis turi fizinį jungiklį persijungti tarp USB ir "Bluetooth" sąsajų, vadinasi, aš vis dar galiu turėti per USB prijungtą kompiuterį bei per "Bluetooth" prijungtą telefoną ir persijungti tarp jų labai paprastu būdu - tiesiog perjungdamas jungiklį. Pats prisijungimas per "Bluetooth" taip pat yra sklandus ir labai greitas. Labai gerai, kad tos pačios USB tvarkyklės tinka visiems "Hims" įrenginiams. Tai užtikrina, kad reikalui esant, jos bus atnaujinamos tol, kol bus "Hims" brailio produktų rinkoje ir nereikia bijoti, kad "Braille Edge" vieną dieną taps nesuderinama su naujausia "Windows" sistemos versija. 

Kiek nepatogu, kad nėra galimybės per USB kabelį pasiekti SD kortelę ir tvarkyti jos turinį iš kompiuterio, tenka nuolat išiminėti, kad įkeltum ar iškeltum failus. 

"Bluetooth" ryšiu esu itin patenkintas, o per USB jungtį - svarbu, kad veikia, daug "prisirišęs" prie laido nesėdžiu. 

Baterija. "Braille Edge" turi integruotą ličio polimerų bateriją. Baterijos veikimo laikas yra apie 20 valandų nepertraukiamo darbo. Tai tikrai realus veikimo laikas ir tai labai neblogas rezultatas žinant, kad baterijos talpa tik 2400 mAh. Labai patogu, kad yra atskiras lizdas AC adapteriui, nes tai reiškia, kad galima vienu metu eilutę ir sparčiai krauti, ir naudoti per USB, arba USB iš viso nenaudoti. Įkrovimo laikas su AC adapteriu nėra įspūdingas, pilna įkrova trunka apie 4,5 valandos, tačiau tai visai priimtina, kai po to prietaisas gali dirbti 20 valandų. 

Nėra galimybės nustatyti, ar visada naudoti įkrovimą iš USB, tai gali atsiliepti nešiojamo kompiuterio baterijai. Prijungus "Braille Edge" prie kompiuterio per USB, įrenginys visada bus kraunamas, tačiau šiuo būdu įkrovimas vyksta labai lėtai, reikia daugiau nei 10 valandų, tai, manau, kompiuterio baterijos pernelyg "nenusunkia" daugiau nei įprastai naudojant USB įrenginį. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]