TIFLOLOGIJA


Dr. Valentinas Vytautas TOLOČKA

ŠIMTAMETĖ LATVIŲ KNYGA


Šiemet Latvijos akliesiems svarbus jubiliejus: sukako šimtas metų, kai pasirodė pirmoji latviška Brailio raštu ranka perrašyta knyga - latvių literatūros klasiko Augusto Deglavo (1862 - 1923) apsakymas iš liaudies gyvenimo "Paskutinioji teismo diena". Apsakymą sudarė dvi knygos, išliko tik pirmoji. Ji saugoma Latvijos aklųjų bibliotekos tiflologinės literatūros skyriuje. Perrašiusio knygą žmogaus pavardė tituliniame lape nenurodyta. Ji iki šiol nežinoma. Tačiau latviai tiksliai žino, jog knygą perrašė moteris. Svarbiausia, yra pažymėta perrašymo data - 1899 metai.
     Rygos aklųjų institute nuo jo įsteigimo 1872 m. iki 1922 m. visos disciplinos buvo dėstomos vokiečių kalba. XIX amžiaus devintame dešimtmetyje čia vis labiau įsigali Brailio raštas. Tačiau tuo raštu dar nebuvo nei vadovėlių, nei knygų skaitymui, todėl instituto direktorius O. Notnagelis 1889 metų balandį organizavo knygų vokiečių kalba perrašymą ranka. Perrašomas buvo tik vienas egzempliorius. Taip buvo pradėta formuoti instituto biblioteka.
     Institutas pamažu plėtė savo veiklą, populiarėjo, mokytis į jį atvykdavo vis daugiau ir daugiau latvių neregių jaunuolių.
     XIX a. antroje pusėje suklestėjo latvių literatūra. Matyt, institute atsirado reikalas pasiskaitymui turėti ir latvių kalba Brailio raštu knygų.
     Anais laikais knygos ir periodiniai leidiniai latvių kalba buvo spausdinami gotiškais rašmenimis, taikoma vokiška ortografija, pavyzdžiui, ilgieji balsiai buvo rašomi su h raide. Latviškam Brailio rašto tekstui taikytas vokiškas raidynas, o dažni latvių kalboje esantys dvibalsiai au ir ei buvo rašomi vienu ženklu - kaip vokiškame Brailio rašto trumparaštyje. Latvių kalbos minkštiesiems priebalsiams k, l, n žymėti buvo sugalvoti savi ženklai, taip pat buvo savos c, s, š, ž raidės. Tokiomis raidėmis knygos buvo perrašinėjamos iki 1922 metų, kada atsirado Rygos aklųjų instituto direktoriaus P. Eichės ir mokytojo A. Rutkio sudaryta nauja latvių kalbos Brailio abėcėlė. Pamirštus senosios knygos Brailio rašmenis pirmoji iššifravo Latvijos aklųjų bibliotekos direktorė Tamara Melberga 1998 m.
     Šios knygos pasirodymas prieš šimtą metų buvo labai reikšmingas įvykis ne tik latviams, bet ir visam Pabaltijui, kadangi šiame regione išleista pirmoji Brailio raštu knyga tautine kalba. Primename, kad pirmosios lietuviškos ranka perrašytos knygos pasirodė Kauno aklųjų institute 1928 metais.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]