17 10 13  Paminėjo Regėjimo dieną

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) antrąjį spalio ketvirtadienį paskelbė Pasauline regėjimo diena. Šiemet tai spalio 12-oji.

Regėjimui skirtą dieną žmonės skatinami pasirūpinti savo akimis, apsilankyti pas gydytoją. PSO primena: regėjimo sutrikimų priežastys yra įvairios. Tai gali būti infekcinės ir neinfekcinės (pavyzdžiui, hipertoninė liga, aterosklerozė, cukrinis diabetas ir kt.) ligos, mechaniniai pažeidimai, paveldimumas, senėjimas ir kt. Jau nešiojantiems akinius pasitikrinti regą reikėtų bent kartą per metus, nes žmogui senstant keičiasi akių vidinės terpės, reikalingi skirtingo stiprumo akiniai.

Nuo 35-erių metų ir vyresniems, net ir gerai matantiems, gydytojai rekomenduoja pasitikrinti akis profilaktiškai bei pasimatuoti akių spaudimą, nes šio amžiaus žmonėms padidėja glaukomos ir kitų akių ligų grėsmė.

Regėjimo problema tampa ypač aktuali šiuolaikinėje visuomenėje, didžiąją laiko dalį praleidžiančioje prie kompiuterio ar išmaniojo telefono ekrano. Deja, Lietuvoje regėjimui skirta diena dar nesulaukia deramo dėmesio, todėl tiek medikams, tiek LASS su savo filialais rajonuose atsiveria plačios šviečiamosios veiklos galimybės.