Šulinys, 2017 birželis



Kauniečiai rinkosi Žąsliuose

Birželio 14 dieną Kauno aklųjų ir silpnaregių centro meno mėgėjai išsiruošė pasikieminėti į Žąslius. Tą dieną žmonės patyrė įvairių įspūdžių: nuvažiavę ir įsikūrę Žąslių kultūros centre buvome pakviesti susipažinti su miestelio istorija, aplankyti gražią bažnyčią, pasigėrėti trimis ežerais ir pabūti amžiną atilsį kardinolo Vincento Sladkevičiaus tėviškėje.

Birželio 14-oji Lietuvai yra liūdna diena todėl, po visų ekskursijų mes važiavome į Žąslių geležinkelio stotį ir ant bėgių padėjome gėlių, uždegėme žvakutes tremtiniams atminti. Dar vėliau skambėjo giesmės ir dainos, kurias papildė kunigo Ričardo Mikutavičiaus eilės ir vis pradundantys traukiniai. Šis sustojimas prie traukinio bėgių ne vieną žmogų privertė ir ašarą nubraukti. Dar vėliau mes grįžome į Žąslių kultūros centrą. Išklausėme trumpus prisiminimus apie tremtį ir prasidėjo meno mėgėjų koncertas. Skambėjo dainos, eilės, skirtos tėvynei, žmogui. Koncerto moto pasirinkti Kazio Bradūno žodžiai:

 

Aš neregiu ieškau tavęs

Į priekį ištiesiąs pirštus,

Bet liečiu tik žvaigždynų kraštus...

 

Žiūrovus džiugino šie meno kolektyvai: vyrų vokalinis ansamblis ir kapela "Bičiuliai" (vad. vytautas Brušnius), folkloro ansamblis "Kanapija" (vad. Daiva Morkūnienė), moterų vokalinis ansamblis "Credo" (vad. Ona Matusevičiūtė) ir mėgėjų teatro "Aira" skaitovės (vad. Zita Klibavičienė). Labai gražią darbų parodą surengė pynimo būrelis "Prakalbintas žilvitis" (vad. Virgilijus Šlipaitis) ir molio studija (vad. Boris Chudinskij). Kartu į šventę atvyko jaunimo grupė "206 savanoriai" (vad. Saulius Kavaliauskas), moterų klubas "Vizija".

Po koncerto, trukusio daugiau nei valandą, Žąslių kultūros centro darbuotojai mums atsidėkojo gražiais žodžiais ir valgomosiomis dovanomis - šakočiais. O tada prasidėjo linksmoji renginio dalis. Visi nuvažiavome prie ežero, esančio netoli Kaišiadorių, ir įsikūrėme jaukioje pavėsinėje. Savo renginyje mes sulaukėme ir viešnių iš Vilniaus, LASS respublikinio centro - Linos Puodžiūnienės ir Ramunės Balčikonienės. Viešnios pasidžiaugė gražiai praėjusiu renginiu, pasakė daug šiltų ir nuoširdžių žodžių meno mėgėjams, apdovanojo knygomis, padėkomis ir saldainiais. Nelikome skolingi ir mes, kauniečiai. Vilnietėms padovanojome duonos kepalą, kurį uždirbome edukacinėje programoje. O duona simbolizuoja labai gražų palinkėjimą: kad nei mums nei vilniečiams duonos nepritrūktų. šventė Žąsliuose sukūrė gražią nuotaiką ir įskiepijo viltį. Renginį rėmė LASS respublikinis centras. Ir kaip sako Kristijonas Donelaitis: "Kad prisivargę daug džiaugsmingai vėl pasidžiaugę".

 

Zita Klibavičienė



Kelionė pas molio meistrą

Birželio 15 dieną grupė vilniečių neregių lankėsi silpnaregio keramiko tautodailininko Gintaro Kniežos sodyboje Varėnos rajone.

Sodybos šeimininkas svečius supažindino su savo amatu - senovinių plytų, čerpių iš molio gamyba, pristatė ir paaiškino pačią gamybos iš molio technologiją, aprodė instrumentus bei prietaisus. Daugelis jų - senoviniai, naudoti prieš 100, 200 ar 300 metų. Norintys galėjo pakilnoti plytas, kokias meistrai naudodavo Lietuvoje prieš 500-600 metų, pakilnoti ir apžiūrėti įvairiausiais ornamentais išpuoštą koklį. Tokie ar labai panašūs kokliai buvo naudojami restauruojant LDK Valdovų rūmus. Dalį jų savo rankomis nulipdė ir G. Knieža. Sodybos šeimininkas svečiams suteikė retą progą pajusti ne tik molio, iš kurio daromos plytos, drėgmę, kitas fizines savybes, bet ir krosnies, kurioje išdžiovintos plytos yra degamos, kaitrą, ugnies kvapą, pastovėti prie atviros jos pakuros.

G. Knieža yra vienas įdomiausių keramikų Lietuvoje. Visos jo plytos, čerpės ar kiti molio dirbiniai gaminami rankomis, pagal senąsias Lietuvos molio meistrų technologijas.

 

("Šulinio" inf.)



* * *

LASS respublikinis centras primena: vyksta registracija į mokomąją stovyklą regėjimo negalią turintiems tėvams, auginantiems vaikus iki 12 metų. Stovykla vyks rugpjūčio 26-30 d. "Zelvos" poilsiavietėje. Kiekvieną dieną su neregiais tėvais dirbs du tiflopedagogai, po 4 val. kasdien. Jiems talkins dvi auklėtojos ir savanoris. Jie užsiims su vaikais tuo metu, kai tėvai dalyvaus paskaitose ar kituose renginiuose. Taip pat bus organizuojami dalyvių susitikimai su LASS specialistais ir vadovais. Norintys dalyvauti iki liepos 20 d. turi užpildyti dalyvio anketą. Ją galima rasti LASS interneto svetainėje www.lass.lt.



* * *

Birželio 23-25 dieną Lietuvos aklųjų sporto federacija (LASF) Kaune surengė Tarptautinį šaudauno turnyrą.

Turnyre dalyvavo aklieji ir silpnaregiai šaudauno žaidėjai iš daugelio Europos valstybių - Baltarusijos, Čekijos, Italijos, Prancūzijos, Rusijos, Slovakijos, Suomijos, Šveicarijos, Latvijos, Lietuvos. Geriausiai iš Lietuvos sportininkų žaidė Oksana Dobrovolskaja. Tarp moterų ji užėmė antrąją vietą. Mindaugas Dvylaitis iškovojo trečiąją vietą tarp vyrų. Turnyro nugalėtoju tapo suomis Teemu Raihonen, o nugalėtoja - Latvijos atstovė Liene Fibiga.

 

("Šulinio" inf.)