Šulinys, 2017 sausis



2017-ieji įsibėgėja visu smarkumu ir visus, kuriuos norėjome, jau, matyt, pasveikinome ir palinkėjome visko, kas geriausia ir gražiausia. Tačiau gerų žodžių niekada nebūna per daug, todėl pirmasis šiais metais "Šulinys" savo skaitytojus taip pat sveikina su prasidėjusiais Ugninio gaidžio metais ir linki būti tokiems linksmiems, optimistiškiems, koks yra ankstyvą vasaros rytą kaime garsiai pragydusio gaidžio vokalas... Ar girdėjote ką nors gražesnio, įspūdingesnio ir tobulesnio? Šiais metais ir mes tikimės būti vandeningesni, o jeigu dar būtume pagirdomi ir jūsų kūrybos versmėmis, neišdžiūtume per visus metus. Na, bet pakanka šitų "giliamintiškų" išvedžiojimų. Pirmąjį šių metų "Šulinio" numerį skiriame knygoms.

* * *

VšĮ "Brailio spauda" praėjusiais metais vykdė du Lietuvos kultūros tarybos finansuotus projektus ir brailio raštu išleido 19 pavadinimų knygų. Tarp ju - lietuvių ir užsienio autorių kūriniai, knygos vaikams, jaunimui ir suaugusiems skaitytojams. Žinoma, toks skaitytojų skirstymas tik sąlygiškas, nes neįmanoma nubrėžti ribos, kur baigiasi vaiko, paauglio ir prasideda suaugusiojo pasaulis.

Skaitytojus supažindimame su kai kuriomis iš VšĮ "Brailio spauda" išleistų knygų.

Federico Andahazi "Anatomas".

Knygos anotacijoje rašoma, kad "jos centre - renesanso epochos mokslininkas, siekiantis įminti gyvybės ir mirties paslaptį, peržengti ribą, už kurios baigiasi žmogiškasis pažinimas. Knygoje įtaigiai atskleidžiama pati epocha, joje gyvenusių žmonių titaniškos pastangos pranokti save pačius." Viskas taip ir kartu kiek kitaip! "Anatomas" tikriausiai papiktins ar net užrūstins skaitytojus, kurie mano, kad yra amoralu smulkiai anatomiškai aprašinėti vyro ir moters lytinius skirtumus, seksualinį pasitenkinimą ir pan. tabu. Tačiau knyga veikiausiai sudomins tuos, kurie domisi mokslo, žmogaus minties istorija ar net jos klystkeliais, nebijo leistis į nežinomybę nesvarbu ar tai būtų kelionė su Kolumbu į Ameriką ar su jo sekėju - po žmogaus anatomijos ir jo jausmų bei geismų labirintus.

Kevin Brooks "Dienoraštis iš bunkerio."

Šlaistydamasis Liverpulio gatvėje apie stotį, Lainas pasisiūlo pagelbėti aklam vyrui - įkelti į furgonėl lagaminą. Šešiolikmetis atsibunda bjauriai jausdamasis, pro rūką prisimena tik prie burnos ir nosies prispaustą migdomaisiais sudrėkintą skudurą. Jis požeminiame bunkeryje, o liftas - vienintelis būdas į jį patekti. Bunkerį valdo nepažįstamasis. Jis nuleidžia dar penkis žmones, ir nė vienas jų nenutuokia, kodėl jie čia, kas juos uždarė ir ar kada beištrūks į laisvę. Priešingai nei daugelyje knygų, "Bunkeryje" vaizduojamas aklasis yra monstras, nesuprantama iracionali blogio jėga.,

Urs Faes "Ombra".

Knygoje vaizduojama XV amžiaus Italija: jos menas, menininkai, visuomeninis gyvenimas. Sodrus, daugiasluoksnis, prisodrintas istorijos ir kultūros aliuzijų knygos stilistinis audinys. XV a. Italijos renesanso dvasia perteikiama šiuolaikiniam moderniam romanui būdingomis išraiškos ir kompozicijos priemonėmis. "Ombra" itališkai - šešėlis. Knygoje daug Italijos saulės ir daug šešėlių.

Heinrich Maria Denneborg "Katinas Kasperas".

Kai kada susidaro įspūdis, kad visi mieli žavūs katinai būtinai turi būti "Kasparai" ar "Kasperai". Galir visokie Kasparavičiai ir Kasparaičiai yra kilę iš katinų?..

Kūrinio anotacija skelbia: "Nuotaikinga knyga apie linksmo katino linksmus nuotykius. Mažiesiems ji padės įžengti į knygų pasaulį, o vyresnieji skaitydami patirs daug teigiamų emocijų."

Eglė Gudonytė "Karta nuo Sibiro".

Tai iš autentiškų prisiminimų išausta po kovo 11-osios išaugusios ir susiformavusios santykinai laisvos kartos refleksija apie sovietinę tremtį, jos vaizdinį dabartinių dvidešimtmečių ir trisdešimtmečių sąmonėje. .

Yasmina Khadra "Kabulo kregždės".

Sugriautame, pragariško karščio kamuojamame Kabule gyvenimo prasmės ieško du vyrai ir dvi moterys: išsilavinęs, bet nuskurdęs pirklio sūnus, neturinti teisės dirbti advokatė, kalėjimo prižiūrėtojas, priverstas stebėti viešas egzekucijas, ir nepagydoma liga serganti jo žmona. Jie, kaip ir visa afganų tauta, traumuoti karo ir talibų sėjamos beprotystės. Tačiau net ten, kur tvyro visuotinis pamišimas, meilė nepasiduoda ir stengiasi daryti stebuklus. Bet ar stebuklų gali būti šalyje, kur "linksmybės tokios pat žiaurios, kaip linčas"?

Gayle Tzenmach Lemmon "Siuvėja iš Chair Chanos".

Tai antroji "Brailio spaudos" išleista knyga apie Afganistaną. "Siuvėja iš Chair Chanos" - tai istorija apie nepaprastai veiklią moterį, kuri, net ir valdant talibams, sugebėjo apie save sutelkti ištisą bendruomenę.

Franijo Terhart "Gladiatoriaus sūnus".

Ši knyga - tai ir detektyvinis pasakojimas, ir antikinės istorijos fragmentas. Autorius skaitytoją nukelia į senovės Romą po Cezario laimėto Galų karo. Jaunasis skaitytojas susipažįsta su istorinėmis asmenybėmis, romėnų gyvenimu I šimtmetyje pr. Kr. Knyga gali tapti puikiu įvadu į antikos pasaulį, paskata jį labiau pažinti.

Andrea Schlėter "4 lygis - vaikų miestas".

Nuotykingas ir nuotaikingas pasakojimas apie paauglius, kompiuterinius žaidimus ir tikrove virtusią virtualiąją realybę. Tai viena iš pasakojimo perskaitymo strategijų. Antroji - knyga nors labai iš tolo, tačiau primena garsųjį V. Goldingo "Musių valdovą". Kaipir pastarasis V. Goldingo kūrinys, ji primena ir perspėja apie žmoguje glūdinčias destruktyvias jėgas, apie tai, kad reikia labai nedaug, jog žmogaus viduje slypintys gaivalai išsiveržtų į išorę.

 

Poezijos gurmanams "Brailio spauda" išleido S. Gedos poezijos rinktinę "Sokratas kalbasi su vėju".