Šulinys, 2015 rugsėjis - spalis



Varžėsi šaudauno žaidėjai

Rugpjūčio 21-23 dienomis Druskininkuose vyko tarptautinis aklųjų stalo teniso (šaudauno) turnyras. Jame dalyvavo aklieji ir silpnaregiai iš 9 valstybių: 26 vyrai ir 9 moterys. "Išskirtinis turnyro bruožas yra tai, kad dalyviai jame bus reitinguojami. Rezultatus siūsime IBSA'ai (tarptautinė aklųjų sporto federacija), o ši suteiks atitinkamus reitingus.", - prieš turnyrą sakė Aklųjų sporto federacijos prezidentas Linas Balsys.

Lietuvai turnyre atstovavo penki sportininkai: Mindaugas Dvylaitis, Žygimantas Matusevičius, Paulius Ašmontas, Oksana Dobrovolskaja ir Erika Šnaraitė. Geriausiai sekėsi M. Dvylaičiui. Jis tapo turnyro nugalėtoju. Antrąją vietą užėmė Lenkijos atstovas Krystian Kisiel, trečiąją - prancūzas Pierre Bertrand. Mūsų žaidėjas Ž. Matusevičius pateko į geriausiųjų dešimtuką ir užėmė devintą vietą.

Tarp moterų geriausiai raketę valdė žaidėja iš Lenkijos

- Elzbieta Mielezarek, antrąją vietą - vokietė Antije Samoray, trečiąją - švedė Elvira sjoblom. Lietuvos atstovė O. Dobrovolskaja liko ketvirta.

Nors turnyras buvo individualus, jame fiksuoti ir komandiniai rezultatai. Pirmąją vietą užėmė Lenkijos, antrąją - Vokietijos, Trečiąją - Prancūzijos komandos.

Paklaustas apie Šaudauno ateitį, LASF prezidentas L. Balsys sakė: "Rugsėjo pabaigoje vykstame į Rygą, tarsimės dėl Šaudauno Baltijos taurės įsteigimo. Konkrečios detalės kol kas dar neaiškios, tačiau norime, kad tokia taurė būtų įsteigta, kad atskiri jos etapai vyktų visose trijose Baltijos valstybėse."



Prisiminėme Vaclovą Areimą

Rugsėjo 3 dieną Vilniaus ir Panevėžio aklieji prisiminė prieš kelerius metus į amžuinybę iškeliavusį literatą, ilgametį spaudos darbuotoją, nuoširdų bičiulį - Vaclovą Areimą.

Šių metų rugsėjo 3-ąją būtume šventę V. Areimos 80-ies metų sukaktį. Deja, jis pats šios sukakties nesulaukė. Kaip literatas V. Areima garsėjo šmaikščiu ir taikliu poetiniu žodžiu, pasakotojo talentu. Kaip žmogus - paprastumu, nuoširdumu, atvirumu šalia esančiam. Vilniečiai ir panevėžiečiai V. Areimos gimtadienį paminėjo Lietuvos aklųjų bibliotekoje surengdami jo atminimui skirtas popietes. Iš kompaktinės plokštelės skambėjo paties Vacio balsas, veikė jo knygų ir nuotraukų paroda. Prisiminimais dalijosi draugai ir buvę bendradarbiai, gyvai skaitoma skambėjo V. Areimos poezija ir pagal jo eiles sukurtos dainos. Panevėžyje buvo perskaitytas šio krašto literato Zenono Kavaliausko V. Areimai skirtas eilėraštis. V. Areimos gimtadienis literatūrinėmis popietėmis paminėtas ir kitose aklųjų bendruomenėse.

Leisk, Vacy, prisiliesti

Ne vien kėdė tuščia paliko,

Kai išėjai Tu užu Saulės-

Toks gedulas mane apniko,

Juoda tiesa ir be apgaulės.

 

Tartum šalna pakirto žiedą,

O man lig šiolei sopa širdį

Ir ašara skaudi nurieda...

Tau jos kritimo negirdėti.

 

Abu mes pokario vaikai,

Metus iš metų alkį kentėm.

Kaip išmąstyti tie laikai...

O vis tik liko tartum šventėm.

 

Vacy, Vacy. Kaune, Kaune,

Pačioj viršūnėj žalio kalno,

Tave išmokė ir mane

Žinias išglostyt iš po delno.

 

Panevėžys,

Zenonas Kavaliauskas



* * *

Rugsėjo 15 dieną LR seime atidaryta Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centre (VBSPC) veikiančių amatų būrelių paroda. VBSPC veikia keturi amatų būreliai tai - pynimo iš vytelių ir medžio dirbinių būreliai, vadovaujami tradicinių amatų meistro Eligijaus Rimkaus, keramikų būrelis, vadovaujamas menų magistrės Jurgitos Jasinskaitės bei rankdarbių klubas "Vaivos juosta", vadovaujamas tautodailininkės Linos Norkienės.

Kaip rašoma parodos pristatyme, nemažą ekspozicijos dalį sudaro taktilinės arba liečiamosios knygelės. Šie autoriniai L. Norkienės darbai, skirti kilniam tikslui - ugdyti meilę knygai bei lavinti neregius bei silpnaregius mažuosius skaitytojus.



* * *

Rugsėjo 24 dieną Naujasis teatras pakvietė į pirmąją šio sezono premjerą - šokio spektaklį pagal šiuolaikinĖs britų dramaturgės Caryl Churchill pjesę "Neprilygstamosios" (rež. Šviesa Šulc).

Pjesėje žiūrovas "susitinka" su būriu labai skirtingų įvairių epochų, luomų, socialinės padėties moterų - popieže Joana, japonų imperatoriaus meiluže ir budistų vienuole Nidzio, moteriško nuolankumo įsikūnijimu - Griselda ir dar keliomis kitomis. Bendras visų šių moterų bruožas - visos jos yra savaip neprilygstamosios. Spektaklyje vaidina trys regėjimonegalią turinčios aktorės. Vieną svarbiausių vaidmenų atlieka Laima Zemleckienė, taip pat vaidina Žydrūnė Dragūnaitytė ir Irma Jokštytė.

 

("Šulinio" info.)



Kelionė po Vilkmergės kraštą

Rugsėjo 25 dieną LASS Kauno miesto ir rajono filialų nariai išvyko į kelionę. Keliaudami pro Jonų miestą - Jonavą, mintimis "pasivaikščiojome" vieno įžymiausių ir produktyviausių šiuolaikinių žydų rašytojų - Lietuvos nacionalinės ir Izraelio rašytojų sąjungos premijų laureato, Grigorijaus Kanovičiaus vaikystės takais, aprašytais romane "Miestelio romansas". Šventosios ir Vilkmergėlės upių santakoje stūksantis Ukmergės piliakalnis mena visą garbingą miesto istoriją nuo kryžiuočių laikų. Ją bylojo garsus miesto žydelis.Jis visus pavaišino vaisiais, daržovėmis ir sumuštiniais.

Maloniai laiką leidome kunigaikščių Radvilų rezidencijoje - Taujėnų dvare. Tai vienas įspūdingiausių atgimusių dvarų, savo metus skaičiuojantis nuo XVI a. pabaigos. Čia mėgo lankytis ne tik Lietuvos prezidentas Antanas Smetona, svečiavosi ir Rusits jos caras Aleksandras I. Buvome pavaišinti dvaro kava su pyragėliu. Užulėnio kaimas nepažymėtas jokiame žemėlapyje, tačiau jo svarba Lietuvai - neišmatuojama, nes čia, samanotoje pirkelėje, gimė pirmasis nepriklausomos Lietuvos prezidentas Antanas Smetona. Aplankėme dvarą, kurį Lietuvos ūkininkai ir tarnautojai 1934- aisiais Prezidento 60 metų jubiliejaus proga dovanojo jam prie Lėno ežero.

Pažintį po Ukmergės kraštą vainikavo nuo XVI amžiaus iki mūsų laikų per karus, marą ir negandas išlikusi Renesanso epochos pilis ant Siesikų ežero kranto ir gardus viduramžiškas troškinys "Srėbalas". Po šios ilgos ir prasmingai praleistos dienos, kurią dar ilgai prisiminsime, grįžome į Kauną.

Roma Girnienė



Per jūrą į Švediją

VŠĮ Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centras kartu su kelionių agentūra "Kelionių laikas" šiemet jau antrą kartą tęsia pažintines keliones. rugsėjo 27 - 29 dienomis daugiau kaip 40 Vilkpėdės bendruomenės narių aplankė Rygą, Stokholmą, Jelgavą.

Pirmoji kelionės diena prasidėjo pažintimi su Latvijos sostine - Ryga, apžvalgine ekskursija po senamiestį. Svarbiausi aplankyti objektai: Domo katedra, paminklas garsiems Brėmeno muzikantams, Juodagalvių riterių rūmai, Rygos pilis.

Antroji diena prasidėjo keltu atplaukus į Švedijos sostinę - Stokholmą. Vilniečiams surengta apžvalginė ekskursija po Stokholmo senamiestį, Riterių bažnyčią, kur palaidoti Švedijos monarchai, Rotušę, Karališkuosius rūmus, Parlamentą. Vilniečiai aplankė ir garsųjį "Vazų" laivą -muziejų, kur eksponuojamas iš jūros dugno iškeltas XVIIa. karališkasis karo laivas, jūros dugne išgulėjęs daugiau nei 300 metų.

Kelionė baigėsi pažintimi su Jelgavos miestu: jos senamiesčiu, rūmais, bažnyčiomis. Iš Jelgavos kelias vedė atgal į namus. Keliauninkai dvi naktis praleido jūros kelte. Daugeliui jų, ypač visiškai nematantiems žmonėms, tai buvo unikali patirtis.

 

("Šulinio" info.)



Iš kauniečių gyvenimo

Spalio 15-ąją - Baltosios lazdelės dieną - kauniečiai paminėjo nuotaikingu koncertu "Dalinkimės daina". Koncertą dovanojo Kauno Juozo Gruodžio konservatorijos estrados ir džiazo skyriaus jaunieji vokalistai: Viltė, Vakarė, Paula ir Vytautas. Taip pat jų mokytoja, gerai žinoma ne tik Kaune, vokalo pedagogė Raimonda Navickienė. Koncerto metu skambėjo mažiau žinomos, smagios lietuvių ir užsienio autorių populiariosios muzikos ir džiazo melodijos. Klausytojų nuomone, atlikėjai dainavo gyvai, jie tiesiog gyveno muzika. Tai buvo profesionalu, subtilu, skoninga! Su J. Gruodžio konservatorija Kauno aklieji bendradarbiauja jau seniai. Daina ir muzika dalinasi vokalistai, akordeonininkai, liaudiškos muzikos atlikėjai.

Spalio 16 dieną VšĮ Kauno aklųjų ir silpnaregių centro liaudiškos muzikos kapela "Bičiuliai" Kauno Panemunės senelių namų gyventojams ir bendruomenei surengė koncertą, skirtą pagyvenusių žmonių mėnesiui. Visada jaukiai papuoštoje salėje muzikantai ir dainininkai jautėsi kaip namuose - buvo laukiami. Centro kolektyvų koncertai čia vyksta kasmet ir įvairiomis progomis, šį kartą organizatoriai ne tik paminėjo senjorams skirtą mėnesį, bet ir šventė senelių gimtadienius. Skambėjo sveikinimai, jautrūs posmai ir palinkėjimai.

Panašūs renginiai - tarsi gerumo pamokos, įsiklausymas į kitus, dėmesys garbaus amžiaus žmonėms. Tai liudija, kad "mes gerumu ir meile esam stiprūs, o gražūs esam, tiek, kiek duodam"

Spalio 20 dieną VšĮ Kauno aklųjų ir silpnaregių centro mėgėjų teatro "Aira" skaitovės viešėjo Juozo Grušo muziejuje. Pakviestos muziejaus direktorės Nijolės Majerienės, jos surengė humoro popietę muziejaus lankytojams. Niūrias rudens spalvas nuskaidrino nuotaikinga literatūrinė - muzikinė kompozicija "Kaip jį pritaikyti namų ūkyje", pagal satyriko Jurgio Gimberio humoreską. Skaitovės buvo ne vienos - renginyje svečiavosi ir pats autorius. Rašytojas perskaitė pluoštą savo humoreskų. J. Gimberio dalyvavimas vakaronėje padėjo sukurti dar jaukesnę ir nuotaikingesnę atmosferą.