Skaitmeninis asistentas
Autoriaus nuotrauka
Autoriaus nuotrauka
Specifinės neregiams sukurtos išmaniosios programėlės
Andžėjus Ravanas, Ričardas Nika

Tikriausiai sunkiai įsivaizduotume šiuolaikinį pasaulį be išmaniųjų technologijų. Kompiuteris ir išmanusis telefonas daugeliui tapo tokie pat įprasti kasdienybės atributai kaip megztinis ar batai. Neretai regintiesiems atrodo, kad neregys savo prietaise gali atlikti tik kelias nesudėtingas funkcijas, gauti visai nedidelę dalį tų privalumų, kuriais jie patys naudojasi kasdien. Tačiau toks supratimas yra visiškai klaidingas. Regos negalią turintis asmuo, nepriklausomai nuo to, ar jo regėjimas labai nusilpęs, ar jis visiškai nieko nemato, gali naudotis lygiai tais pačiais išmaniųjų technologijų privalumais kaip ir bet kuris regintis žmogus. Skirtumas tik toks, kad gerai matantis asmuo informaciją gauna į ekraną arba monitorių, o neregys – balso sintezatoriumi į prietaiso garsiakalbius arba ausines. Tačiau toks nestandartinis informacijos gavimo būdas visiškai neriboja įrenginio technologinių galimybių. 

Nieko nematantis asmuo laisvai gali skambinti, rašyti žinutes, naršyti internete, bendrauti visuose socialiniuose tinkluose, skaityti knygas, naudotis bankų, pavežėjo ir maisto pristatymo programėlėmis, susimokėti mokesčius, prisijungti prie visų įmanomų savitarnos portalų, studijuoti universitete, ruošti ir skaityti prezentacijas, keliauti naudojant žemėlapius ir viešojo transporto programėles, žaisti žaidimus, dirbti, pats programuoti tinklalapius ir mobiliąsias programėles... 

Be visų standartinių programėlių, kurias naudoja tiek neregiai, tiek regintys žmonės, „App Store“ ir „Google Play“ parduotuvėse galime rasti ir skirtų vien neregiams, nes jos dėl programinių algoritmų, įrenginio aparatinių charakteristikų ir ištobulintų kamerų gali padėti asmenims įveikti kasdienius iššūkius, kylančius dėl regos negalios. Priminsime kelias iš jų. 

 

„Be My Eyes“ 

Pagrindinė „Be My Eyes“ (liet. „Būk mano akimis“) idėja – sukurti bendruomenę, kurioje matantys žmonės savo laisvu laiku gali padėti neregiams, kai neregys kasdienėje veikloje susiduria su tam tikromis užduotimis, pavyzdžiui, reikia perskaityti informaciją ant produktų etiketės, padėti išsirenkant drabužius ar netikėtai paklydus rasti kelią arba pastatą. Taip pasitelkiant telefono kamerą yra perduodamas vaizdas realiu laiku matančiam žmogui, kuris, matydamas neregio transliuojamą vaizdą, gali atsakyti į jo klausimus, suteikti informacijos apie aplinką ir padėti išspręsti iškilusias problemas. Šis pavyzdys parodo, kaip gali būti panaudotos technologijos ir taip įtraukta visuomenė. Dar viena, 2023 metais atsiradusi, šios programėlės funkcija, – nuotraukų aprašymas padedant dirbtiniam intelektui. Neregys gali nufotografuoti jį dominantį vaizdą arba įkelti nuotrauką iš socialinių tinklų ir gauti labai išsamų aprašymą, kas pavaizduota. Jeigu gautos informacijos nepakanka, galima parašyti dirbtiniam intelektui klausimą apie jus dominantį kontekstą, pavyzdžiui, nufotografavus ir gavus drabužio apibūdinimą, galima paklausti, ar šis rūbas yra švarus. 

„Be My Eyes“ veikia „Android“, „iOS“ ir „BlindShell“ operacinėse sistemose. 

 

Kompleksinės pagalbinės programėlės 

„Sullivan+“, „Lookout“ ir „Seeing AI“ – tai kompleksinės programėlės, atliekančios kelias funkcijas ir padedančios spręsti kasdienybėje kylančius iššūkius. Jose rasite: teksto atpažinimo funkciją, leidžiančią perskaityti užrašus ant įvairių pakuočių ar susipažinti su popieriniu dokumentu, pinigų atpažinimo funkciją, kuri įgarsins, kokio nominalo banknotą šiuo metu rodote priešais kamerą, aplinkos apibūdinimo funkciją, kuri nupasakos jus supančią aplinką, spalvų atpažinimo funkciją, apytiksliai įgarsinančią drabužio ar paviršiaus spalvą, ir kelias papildomas funkcijas, priklausomai nuo pasirinktos programėlės. Kadangi programėlės kurtos specialiai neregiams, visos funkcijos patogiai valdomos su ekrano skaitymo programa, tad belieka parsisiųsti, išsibandyti ir pasirinkti sau labiausiai tinkančią programėlę. 

„Sullivan+“ veikia „iOS“ ir „Android“ operacinėse sistemose. „Lookout“ veikia „Android“ ir „BlindShell“ operacinėse sistemose. „Seeing AI“ veikia „iOS“ operacinėje sistemoje. 

 

Navigacijos programėlės 

Dar viena svarbi programėlių kategorija – navigacinės programėlės, kurios padės jums susiorientuoti erdvėje, rasti reikalingą vietą arba tiesiog nuvykti iš taško A į tašką B. Žinoma, neregiai gali naudoti ir standartines žemėlapių programėles, tokias kaip „Google Maps“ arba „Apple Maps“, bet jose pateikiamos garsinės informacijos dažnai nepakanka, kad pasirinktume tinkamą kryptį arba susipažintume su mus supančia aplinka. Specifinės programėlės, tokios kaip „Lazerillo“, turi papildomas funkcijas, gerokai palengvinančias neregių mobilumą aplinkoje. 

Pastaroji programėlė kryptį, kuria reikia judėti pasirinkus maršrutą, nusako laikrodžio principu, pavyzdžiui, „sukti į kairę ties 9-a valanda“. Jeigu jūs pažįstate mechaninio laikrodžio išdėstymą, iš karto suprasite, kad į kairę reikia pasukti stačiu kampu. Taip pat ši aplikacija turi tyrinėjimo režimą, kuris vardija visus aplinkui esančius objektus: kavines, parduotuves, muziejus, bankus ir panašiai. Jeigu kuri nors kategorija jūsų nedomina, pavyzdžiui, jūs nesidomite menu, tokią kategoriją iš tyrinėjimo sąrašo galima pašalinti ir programėlė muziejų ir meno galerijų nebevardys. Tad „Lazerillo“ – tai ne vien puiki programėlė, padedanti patogiai nuvykti iš taško A į tašką B, bet ir priemonė patyrinėti savo miestą ar miestelį. 

Kita situacija: jūs žinote, kad nuo jūsų išvykimo vietos iki tikslo yra trumpas ir patogus maršrutas, tačiau jis neturi orientyrų ir jums sunku suprasti, kurioje vietoje tiksliai reikia daryti posūkį. Šioje vietoje jums į pagalbą ateis programėlė „Seeing Assistant Move“. Ji leidžia susidaryti individualų maršrutą ir ties reikalingomis vietomis pasižymėti orientyrus-žymas, tad jums pakaks vieną kartą praeiti maršrutą su reginčiu žmogumi ir sužymėti posūkius taip, kaip jums patogu, o vėliau programėlė jus nuves tuo pačiu keliu. 

Tai tik dvi aplikacijos, veikiančios tiek „Android“, tiek „iOS“ operacinėse sistemose. Panašių programėlių galima rasti ir daugiau. Pagrindinis jų trūkumas – programėlės nepalaiko lietuvių kalbos, tačiau tam, kad galėtumėte jomis naudotis ir suprasti ėjimo instrukcijas, pakanka minimalių anglų, rusų, vokiečių ar kitos populiarios kalbos žinių. Net neabejojame, kad perprasite programėlių valdymą ir džiaugsitės naujomis galimybėmis. 

Platesnę informaciją galite rasti leidinyje „Informacinės technologijos – mūsų ateitis. Skaitmeninių įgūdžių pradžiamokslis regos negalią turintiems asmenims“ (LASS tinklalapyje, kiekviename filiale). 

[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]