Laiko juosta
Vilniaus knygų mugėje knygos prabyla tavaip!
 

Vasario 22–25 d. Vilniaus knygų mugė atsiveria prieinamumui! Jeigu iki šiol šio renginio nelaikei vieta, atitinkančia tavo poreikius, dabar jau pasižymėk šią datą kalendoriuje. Lietuvos audiosensorinė biblioteka (LAB) siekia, kad didžiausias kultūros renginys Lietuvoje kviestų visus kultūros vartotojus, todėl šiemet laukia tavęs net trijuose stenduose ir šešiuose renginiuose. Taip pat nepamiršk užsukti ir į Alvydo Valentos knygos pristatymą, kurį organizuoja „Slinktys“! 

 

Renginiai 

Ketvirtadienis, vasario 22 d. 

12 val. Salė 5.2. Diskusija „Amžėjanti visuomenė: kaip susigrąžinti buvusį skaitytoją?“ 

Ateina laikas, kai skaitytojas knygą renkasi ne pagal turinį, ne pagal autorių ar viršelio grožį – renkasi tą, kurios šriftą dar gali įskaityti. Kaip pratęsti skaitymo malonumą, kai popierinę knygą tenka padėti į šoną? Moderuoja Edvardas Kubilius. Dalyvauja Benedikta Serapinienė, Ignas Vyšniauskas, Laima Žėkienė. 

13 val. Jaunimo taškas. Viena diena mokykloje su disleksija: išgyvenimo strategijos. 

Disleksija – tai skaitymo sutrikimas, kai raidės nepaklūsta ir nesidėlioja į žodžius, žodžiai niekaip nesugula į sakinius, o sakiniai – į sklandų ir draugišką tekstą. O juk mokykloje skaityti tenka nuolat! Kokių stebuklingų galių reikia, norint prisijaukinti tekstą ir pabaigti mokyklą? Moderuoja Tomas Dirgėla. Dalyvauja Gailė Mikalauskaitė (studentė) ir Ula Kulakauskaitė (moksleivė). 

15 val. „15min“ forumas. Diskusija „Ateities knyga: kaip naujosios technologijos pakeis leidybą?“ 

Naujosios technologijos – balso sintezė, dirbtinis intelektas – turi vis didesnę įtaką knygų leidybos procesams. Vieni į tai žiūri kaip į grėsmę, kiti – kaip į galimybę praplėsti skaitytojų auditoriją, atverti literatūrą negalintiesiems skaityti spausdintos knygos. Ar pakankamai šiandien išnaudojame naująsias technologijas leidyboje? Kaip jos keičia knygų leidybos procesą ir vartotojų lūkesčius? Moderuoja Vincas Grigas. Dalyvauja Asta Urbanavičiūtė-Globienė, Gintė Pačėsė, Darius Amilevičius, Alisa Žarkova. 

 

Penktadienis, vasario 23 d. 

14 val. „15min“ forumas. Diskusijų klubas „Ar androidai sapnuoja elektrines avis?“ 

Diskusijos epicentre – žmogaus ir dirbtinio intelekto sambūvio, bendradarbiavimo, kūrybos, konkurencijos ir net galimos priešstatos galimybės. „Kas yra dirbtinis intelektas?“ Dažniausiai leidžiamės į šio klausimo svarstymus pamiršdami, kad pastaroji dilema esmingai susijusi su kitu klausimu: „Kas yra žmogus“? Moderuoja Aurimas Švedas. Dalyvauja Mykolas Katkus, Skaidra Trilupaitytė, Ernestas Parulskis, Adomas Rutkauskas, Inga Davidonienė. 

16 val. Salė 5.2. Alvydo Šlepiko knygos lengvai suprantama kalba „Mano vardas yra Marytė“ pristatymas 

Moderuoja Mindaugas Nastaravičius. Dalyvauja autorius, Justina Bružaitė-Liseckienė, Inga Davidonienė. 

 

Šeštadienis, vasario 24 d. 

15 val. Salė 5.2. Knygos prabyla kitaip: skaitymai, kuriems nereikia šviesos 

Undinės Radzevičiūtės romaną „Grožio ir blogio biblioteka“ skaito neregė Ugnė Žilytė, diktorius Rokas Simanavičius ir dirbtinis intelektas (DI). Moderuoja Inesa Rinkevičiūtė. Dalyvauja autorė ir aktorius Žilvinas Ramanauskas. 

 

Sekmadienis (vasario 25 d.) 

13.30 val. Muzikos salės scena. „Pasistengiau“ (rež. Ieva Jackevičiūtė). Spektaklis jaunimui apie disleksiją. 

„Pasistengiau“ – tai bendras teatro „No Shoes“ ir Lietuvos audiosensorinės bibliotekos projektas. Teatras tikslingai orientuodamasis į jaunąją auditoriją pristato 10–14 m. paaugliams skirtą interaktyvų audiovizualinio bei judesio teatro raiškos spektaklį. Spektaklyje pasakojama apie paauglystę išgyvenantį jaunuolį, kuris auga griežtoje, mokymosi pasiekimus vertinančioje šeimoje. Nenorėdamas nuvilti mamos, beviltiškai įsimylėjęs klasės pirmūnę, kaip įmanydamas slepia savo „kvailumą“, taip atsidurdamas kurioziškose situacijose. 

 

Stendai 

Jaunųjų skaitytojų salė, stendas 4.00. Knygos prabyla tavaip. Interaktyvi skaitymo patirčių instaliacija (kartu su LASS, veiks nuolat). Čia visuomenei bus pristatoma neurotinklais veikianti balso sintezė, iliustracijų garsinis vaizdavimas, skaitmeninė Brailio eilutė, EPUB formato galimybės. Pabendrauti su kitokio skaitymo ekspertais visuomenė bus kviečiama ketvirtadienį (vasario 22 d.) 11–13 val., penktadienį (vasario 23 d.) 12–14 val. ir 17–19 val., šeštadienį (vasario 24 d.) 12–14 val. ir 17–19 val., sekmadienį (vasario 25 d.) 12–14 val. 

3 salė, stendas 3.03 – štai čia tavęs lauks garsinių knygų biblioteka ELVIS ir puikiai pažįstami LAB darbuotojai! Stendas veiks visą mugės darbo laiką. 

Bibliotekų erdvė. Tiesa ar mitas? Pasuk ratą ir pažink visuomenės įvairovę! Tai – LAB vadovaujamos Lietuvos bibliotekų iniciatyvos „Biblioteka visiems“ laimės ratas, kur prizais apdovanojami visi! Laimės ratas suksis ketvirtadienį (vasario 22 d.) 12–15 val., penktadienį (vasario 23 d.) 13–16 val., šeštadienį (vasario 24 d.) 11–20 val. 

LAB informacija 

[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]