Skaitmeninis asistentas
Autoriaus nuotrauka
Dar viena galimybė skaityti
Parengė Alvydas Valenta
Parašas po straipsniu

Gruodžio viduryje Lietuvos audiosensorinė biblioteka (LAB) savo skaitytojus pakvietė į nuotolinį seminarą, kuriame buvo supažindinama, kaip skaityti EPUB knygas virtualioje bibliotekoje ELVIS integruotu EPUB grotuvu. Pereinant prie seminaro temos, keletas žodžių apie patį EPUB. 

EPUB failo formatas yra atviras, nemokamas elektroninių knygų standartas, kurį sukūrė Tarptautinis skaitmeninės leidybos forumas (angl. santrumpa IDPF). Formatas skirtas skaityti įvairiuose įrenginiuose: asmeniniuose, nešiojamuosiuose ir planšetiniuose kompiuteriuose, elektroniniuose skaitytuvuose, tokiuose kaip „Amazon Kindle“, „Apple iBooks“, „Barnes & Noble Nook“ ir kituose. EPUB naudojamas: kuriant skaitmenines knygas, žurnalus, vadovėlius ir laikraščius, skirtus platinti internetu, kuriant interaktyvią mokymosi medžiagą ir interaktyvias elektronines knygas. Skirtingoms operacinėms sistemoms, tokioms kaip „Windows“, „Android“ ar „iOS“, kuriamos įvairios EPUB skaitymo programėlės. Neabejojame, daugelis žurnalo skaitytojų jas žino ir jomis naudojasi, tačiau šįsyk ne apie programėles. Virtualios ELVIS bibliotekos vartotojai čia esančius EPUB leidinius jau gali skaityti ELVIS garsinių knygų grotuvu. 

„ELVIS daugėja ne tik knygų, bet ir formatų, kuriais jos leidžiamos, – sako LAB bibliotekinių procesų automatizavimo inžinierius Viktoras Kalnikas. – Bibliotekos skaitytojams geriausiai pažįstamas MP3 formatas, tačiau vis daugiau atsiranda knygų, parengtų DAISY ar EPUB pavidalais. Norint skaityti EPUB knygas, nuo šiol nebūtina jų siųstis į savo kompiuterį ar išmanųjį įrenginį, įsidiegti reikalingą programinę įrangą. Visa reikalinga įranga yra ELVIS svetainėje.“ 

EPUB leidinių ELVIS dar nėra gausu, tačiau, anot LAB leidybos skyriaus vedėjos Alisos Žarkovos, jų nuolat daugėja ir daugės. „EPUB tampa įtraukios leidybos standartu, jo pagrindu formuojasi tarptautinė praktika. Šį formatą jau pripažįsta ir DAISY konsorciumas. Modernizuodami ELVIS kėlėme tikslą, kad vienu grotuvu žmogus galėtų skaityti įvairius formatus“, – pasakoja A. Žarkova. 

A. Žarkovos teigimu, EPUB leidinių prieinamumo neregiams, įsigijimo bei naudojimo 

praktika Lietuvoje taip pat tik formuojasi, su skirtingomis leidyklomis LAB turi skirtingus susitarimus: kai kurias knygas įsigyja pati biblioteka, kitoms perkamos vartotojui skirtos licencijos. Tokiems leidiniams suteikiama prieiga internetu, juos galima skaityti ELVIS svetainėje. Prieiga paprastai būna 30 dienų. Nespėjus perskaityti, licenciją galima prasitęsti. Į LAB kvietimą bendradarbiauti atsiliepia vis daugiau leidyklų: „Alma littera“, „Baltos lankos“, „Rara“ ir kitos. 

LAB darbuotojai atkreipia dėmesį, kad EPUB leidinius ELVIS randame dviem pavidalais: tik tekstinį variantą bei tekstą su garsu. Sakydami „su garsu“, galvoje turime ne balso sintezatorių, kuriuo galima skaityti kiekvieną tvarkingai parengtą elektroninį dokumentą. Tai reiškia, kad kartu su tekstu skaitytojas gauna ir diktoriaus įskaitytą garsinį knygos variantą. Apie ELVIS esančius EPUB leidinių tekstinius variantus nelabai įmanoma ką nors daugiau pasakyti: skaitoma, naviguojama taip pat, kaip ir po bet kokį dokumentą internete, veikia tie patys spartieji klavišai, klavišų kombinacijos. Galima keliauti per antraštes, pastraipas, skaityti po sakinį ar eilutę, žinant žodį ar frazę, ieškoti reikalingos vietos tekste, didinti ar mažinti skaitymo greitį, garsumą. Jeigu leidinys turi ne tik tekstinį, bet ir garsinį pavidalą, viskas taip pat, tik prisideda daugiau galimybių. Viena jų – skaitydami leidinio tekstą savarankiškai, bet kada galite įsijungti tą patį tekstą, skaitomą diktoriaus. Skaityti bus pradedama nuo tos pastraipos, kurioje sustojote patys. Paklausius garsinio knygos varianto ir šiek tiek „atsipūtus“, galima vėl grįžti į tekstą – viskas vienoje vietoje, viename lange. EPUB ypač naudingas silpnaregiams, tekstą galima pasididinti, keisti spalvas, šriftus, diktoriaus skaitoma vieta tekstiniame leidinio variante paryškinama. 

Praėjusių metų pabaigoje ELVIS buvo apie 50 EPUB leidinių tekstiniu formatu. Ne tiek jau daug, bet, kaip minėjo A. Žarkova, nuolat daugėja ir daugės. Taip pat jau yra 15 leidinių, turinčių tiek tekstinį, tiek ir garsinį variantą. Leidiniai ne visai įprasti ligšiolinėje LAB leidybos praktikoje: visi 15 skirti sveikos gyvensenos, sveikos mitybos, sporto temoms. „Iš savo skaitytojų nuolat sulaukdavome prašymų išleisti daugiau receptų, įvairių patarimų knygų, – pasakoja LAB leidybinės veiklos vyriausiasis kuratorius Audrius Meška, – supratome, kad poreikis yra ne tik receptams, visiškai nėra leidinių apie sveiką gyvenseną. Taip atsirado du projektai: pirmasis, skirtas įvairioms sveikos gyvensenos sistemoms – jogai, kalanetikai, kuksando, meditacijos menui, antrasis – sveikai mitybai: kaip teisingai maitintis sportuojant, sergant diabetu. Visus leidinius finansavo Sporto rėmimo fondas (dabar Nacionalinė sporto agentūra). Su visomis knygomis buvo dirbama labai kruopščiai. Tiek jas rengiant, tiek pristatant dalyvauja atitinkamų sričių specialistai, žinovai. Norėjome, kad žmonės juos dominančius klausimus ar temas galėtų aptarti su gerai savo sritį išmanančiais profesionalais.“ 

Visus minėtus leidinius žmogus virtualioje bibliotekoje ELVIS gali skaityti savarankiškai arba klausyti diktoriaus įskaityto teksto. EPUB formatas suteikia daugiau galimybių pasižymėti reikalingas vietas, lengvai jas susirasti, keliauti per dominančias temas, keisti skaitymo būdą. 

Praktika parodė, kad šie du LAB leidybos ir sveikatingumo projektai buvo ypač sėkmingi, sulaukė didelio skaitytojų susidomėjimo: bibliotekos padaliniuose, neregių ir silpnaregių bendruomenėje vyko leidinių pristatymai, susitikimai su specialistais, praktinės pamokos ir treniruotės. „Galime pradžiuginti, – sako A. Meška, – projektas, skirtas sveikai mitybai, tęsis ir 2024 metais. Bibliotekos padaliniuose laukia 10 renginių apie mitybą sergant diabetu, mitybos įtaką cholesteroliui. Bus ir iššūkių: trys poros (poroje neregys ir Lietuvoje žinomas žmogus) 3 mėnesius koreguos savo mitybą. Iššūkį priėmę žmonės visą numatytą laikotarpį turės galimybę konsultuotis su specialistais.“ 

 

Nuotrauka. EPUB logotipas 

Jame pavaizduota kvadrato formos mažoji e raidė apvalintais kampais, pasisukusi prieš laikrodžio rodyklę taip, kad sudarytų rombą, kurio viršūnėje yra raidės kilpelė. Tačiau kilpelė nėra baigta, todėl raidės viduje susidaro U formos takelis stačiais kampais. Apačioje yra užrašas „ePUB“, kurio e raidė yra mažoji, o likusios – didžiosios. 

[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]