Pro plyšinę lempą
Autoriaus nuotrauka
Voko trūkčiojimas – pavojinga ar tik erzinanti bėda?
Aistė Varoniukaitė, [email protected], LSMUL Kauno klinikų Akių ligų klinikos gydytoja oftalmologė
Parašas po straipsniu

Su trūkčiojančiu vienos ar kitos akies voku esame susidūrę beveik kiekvienas. Trumpalaikis trūkčiojimas įprastai problemų nesukelia, tačiau pasitaiko atvejų, kai trūkčiojimas gali tęstis net kelias savaites ir sukelti nemenką diskomfortą. Įprastai žmonės dėl trūkčiojančių vokų į akių gydytojus nesikreipia, nes problema dingsta savaime, tačiau kartais konsultacijos metu užsimena apie šią erzinančią bėdą. Tad ar tai pavojinga? Kodėl trūkčioja vokai? Su kuo tai susiję? 

 

Kas tai yra miokimija? 

 

Miokimija – tokiu terminu vadinamas nekontroliuojamas švelnus viršutinių ar apatinių akių vokų trūkčiojimas, dar neurologų vadinamas tiku. Įprastai prasideda staiga ir neprognozuojamai, trunka nuo keliolikos sekundžių iki kelių valandų. Dažniau trūkčioja apatinis vokas ir dažniausiai pasireiškia vienoje pusėje dėl vokų žiedinio (lot. „orbicularis oculi“) raumens, kuris atsakingas už vokų užsimerkimą, nevalingo susitraukinėjimo. Už šį raumenį atsakingos VII galvos nervo – veidinio nervo – šakos. Kai dirginamos veidinio nervo skaidulos, dirginamas akį užmerkiantis raumuo ir vokas pradeda trūkčioti. Dar viena hipotezė teigia, kad sausų akių liga taip pat gali provokuoti miokimijos epizodus, tačiau šiuo atveju priežastis nebe VII galvinis (veidinis) nervas, o V galvinis (trišakis) nervas, kuris atsakingas už ragenos inervaciją. 

 

Kodėl trūkčioja vokai? 

 

Tikslios vokų trūkčiojimo priežasties mokslininkai įvardyti negali, tačiau tai siejama su nepavojingomis priežastimis: miego trūkumas, nuovargis, stresas, per didelis suvartoto alkoholio, tabako ar kofeino kiekis, mažas fizinis aktyvumas, prasta mityba, akių įtampa ir rečiau – sausų akių liga. Labai retais atvejais naudojami medikamentai, kaip epilepsijai gydyti skirtas topiramatas ar antipsichotikas klozapinas, gali išprovokuoti miokimijos epizodus, tačiau taip pasitaiko gana retai. Nėra žinoma, koks vokų trūkčiojimo dažnis populiacijoje ar kiek žmonių kenčia šią problemą, tačiau dažniau pasitaiko sveikiems jauniems žmonėms ir dar juokais vadinama „medicinos studentų liga“, kadangi dažniau paveikia stresą ir miego trūkumą patiriančius jaunuolius. Žinoma, ne tik juos. 

 

Ar vokų trūkčiojimas pavojingas? 

 

Dauguma vokų trūkčiojimo atvejų visiškai nėra pavojingi, neblogina matymo ir nesukelia kitokių simptomų. Retais atvejais vokų trūkčiojimo priežastis – esencialinis blefarospazmas arba pusės veido spazmas – neurologinės problemos, dėl kurių nevalingai susitraukinėja vokuose esantys raumenys. Esant blefarospazmui raumens susitraukimai tokie stiprūs, kad akis nevalingai užsimerkinėja. Tokiu atveju būtina pasikonsultuoti su akių gydytoju ar gydytoju neurologu. Visais kitais atvejais, kai stebimas tik vokų trūkčiojimas, tačiau akis užsimerkia įprastai, nepablogėja matymas, akis nėra raudona – išsigąsti nereikėtų. Tik reikia suprasti, kad organizmas siunčia signalą apie gyvenimo būdo pokyčių poreikį. 

 

Kaip gydomas vokų trūkčiojimas? 

 

Beveik visais atvejais jokio specialaus gydymo neprireikia ir vokų tikas praeina savaime. Kadangi dažniausios priežastys susijusios su gyvenimo būdu, pirma pagalba – koreguoti šias priežastis. Kad ir kaip lengvai skamba patarimas sumažinti streso kiekį ir paprasčiausiai pailsėti, tačiau šis sprendimas tikrai veiksmingas. Taip pat reikėtų peržiūrėti naudojamo kofeino kiekį ne tik kavoje, energiniuose gėrimuose, bet ir arbatoje ar kai kuriuose gaiviuosiuose gėrimuose. Geras nakties miegas neretai taip pat tampa pirma pagalba panaikinant voko trūkčiojimą. Rekomenduojami ir vitaminai ar maisto papildai, ir nors jų poveikis nėra objektyviai įrodytas klinikiniais tyrimais, tačiau mitybos subalansavimas arba jos papildymas trūkstamais magnio, kalio, kalcio, fosforo, natrio ir folio rūgšties papildais gali pagelbėti kovojant su miokimija. Mokslinėje literatūroje aprašomas gydymas botulino toksino injekcijomis, tačiau praktikoje pasaulyje miokimijai gydyti taikomas labai retai, o naudojamas ne miokimijai, bet blefarospazmui gydyti. 

 

Liaudies išmintis – kodėl trūkčioja vokai? 

 

Aptarus vokų trūkčiojimo priežastis ir sprendimo būdus įdomu sužinoti, o ką sako liaudies išmintis apie vokų trūkčiojimą. Pasak kinų posakio, kairės akies vokų trūkčiojimas reiškia geras žinias ar sėkmę ateityje, o dešinės akies vokų trūkčiojimas – blogą ženklą. Tuo tarpu Indijoje atvirkščiai, dešinės akies vokų trūkčiojimas reiškia geras žinias ar piniginę sėkmę, o kairės akies vokų trūkčiojimas – blogą lemtį. Afrikoje apatinio voko trūkčiojimas reiškia artėjančias blogas žinias, o viršutinio voko trūkčiojimas – atvykstantį svečią. Havajuose kairės akies vokų trūkčiojimas reiškia atvykstantį nepažįstamąjį. 

Nepriklausomai nuo to, kurios akies ir kuris vokas trūkčioja, reikia nepamiršti, kad pats organizmas siunčia žinutę apie tai, jog reikia pailsėti, gerai išsimiegoti, atgauti jėgas ir prisiminti, kad gyvenimo būdo pasirinkimai lemia kasdienę savijautą ne tik akių vokuose, bet ir visame kūne. 

 

Nuotrauka. Voko trūkčiojimas – organizmo siunčiamas signalas / www.pixabay.com nuotr. 

Kairiosios žmogaus akies nuotrauka iš arti. Akis kiek nuleistu viršutiniu voku ir trumpomis šviesiomis blakstienomis užfiksuota už akinių tamsiais rėmeliais stiklo. Rainelę sudaro smulkūs pluoštai, kurie vietomis susijungia ir vėl atsiskiria, taip sukurdami unikalų raštą. Ji pakraščiuose patamsėja ir sudaro ploną tamsesnės spalvos žiedą, o viduryje atsiveria į tamsų vyzdį, nukreiptą tiesiai į objektyvą. Rainelę supa šviesi odena, kurioje galima įžvelgti kelias smulkių kraujagyslių gijas. Nuo kairiojo akies ketvirtadalio atsispindi balta šviesa. 

[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]