Laiko juosta
Skaitmeninių įgūdžių leidinys
 
Parašas po straipsniu

Praėjusių metų pabaigoje Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga (LASS) išleido skaitmeninių įgūdžių pradžiamokslį regos negalią turintiems žmonėms „Informacinės technologijos – mūsų ateitis“. Pradžiamokslis išleistas brailio ir reginčiųjų raštu, skaitmeniniu bei garso pavidalais. Leidinys, visų pirma, skirtas akliesiems ir silpnaregiams, norintiems išmokti dirbti kompiuteriu ar įvaldyti išmanųjį įrenginį, taip pat socialiniams darbuotojams, aklųjų ir silpnaregių bičiuliams, šeimos nariams. Jį galima rasti Lietuvos audiosensorinėje bibliotekoje (LAB), LASS filialuose. Skaitmeninis leidinys skelbiamas LASS interneto svetainėje, skiltyje „Leidiniai“. Leidinio sudarytojas (ir autorius) Andžėjus Ravanas ir straipsnių autorius Ričardas Nika remiasi tiek savo pačių darbo patirtimi, tiek temomis ar problemomis, išgirstomis įvairių IT kursų, seminarų, individualių susitikimų metu. Atsivertęs leidinį skaitytojas pirmiausia ras patarimų, kaip išsirinkti šių dienų reikalavimus atitinkantį kompiuterį ar išmanųjį įrenginį. Vėliau, žingsnis po žingsnio, išmoks jį valdyti, įgis žinių apie neregiams naudingas programas, jų panaudojimo galimybes. Leidinį sudaro dvi dalys: pirmoji skirta kompiuteriams ir ekrano skaitymo programai NVDA, antroji – išmaniesiems įrenginiams, ekrano skaitymo programoms „Android“ ir „iOS“. 

Leidinio įvade autoriai rašo: „Nematantis arba labai silpnai matantis žmogus, kuris nesinaudoja technologijomis, ir lygiai toks pat neregys, mokantis gerai valdyti kompiuterį ar išmanųjį telefoną, – tai žmonės, gyvenantys visiškai skirtingą gyvenimą. (...) Mes, neregiai, šio leidinio autoriai, sugalvojome jį sukurti tam, kad jūs atrastumėte naujas galimybes keliauti, bendrauti, galbūt mokytis, o gal dirbti – daryti tai, kas jums pačiam patinka, o ne tai, ką už jus nusprendžia artimieji ar ką diktuoja supanti aplinka.“ 

Autoriai vardija, kokias galimybes neregiui suteikia mokėjimas dirbti kompiuteriu ar išmaniuoju įrenginiu: neregys gali savarankiškai skambinti, rašyti žinutes, naršyti internete, bendrauti visuose socialiniuose tinkluose, skaityti knygas, naudotis bankų, pavežėjo ir maisto pristatymo programėlėmis, susimokėti mokesčius, prisijungti prie visų įmanomų savitarnos portalų, studijuoti universitete, keliauti naudodamas žemėlapius ir viešojo transporto programėles, žaisti žaidimus, dirbti, programuoti, perskaityti tekstą popieriniame dokumente ar bet kurioje kitoje vietoje, sužinoti drabužio spalvą – ir tai toli gražu ne viskas! Tačiau visa tai pasiekiama tik tada, kai neregys ar silpnaregis geba naudotis telefonu arba kompiuteriu, o tam reikia įdėti kantrybės ir pastangų. Leidinio autoriai siūlo kartu leistis į ne visada suprantamą, bet ir ne tokį baisų, kaip gali atrodyti, informacinių technologijų ir įrenginių pasaulį. 

Alvydas Valenta 

 

Nuotrauka. Skaitmeninių įgūdžių pradžiamokslis buvo pristatytas regos negalią turintiems žmonėms, jų artimiesiems, specialistams / LASS archyvo nuotr. 

Šviesioje susirinkimų patalpoje iš nugaros užfiksuota žmonių auditorija, besiklausanti priešais ją stovinčio Andžėjaus Ravano. Jis yra trumpų tamsių plaukų, dėvi vidutinio tamsumo marškinius ir tamsias kelnes. Vyras kairėje rankoje laiko knygą šviesiu galiniu viršeliu ir atrodo, kad į ją gestikuliuoja dešiniąja ranka. Šalia Andžėjaus stovi interaktyvi lenta ant ratukų, kurioje rodomas leidinio „Informacinės technologijos — mūsų ateitis. Skaitmeninių įgūdžių pradžiamokslis regos negalią turintiems asmenims“ viršelis. Klausytojai sėdi keturiomis eilėmis, kurių kiekvienoje išdėliotos šešios kėdės. Per eilių vidurį paliktas maždaug metras vietos praeiti. Už išmaniosios lentos ant sienos pakabinta maždaug 2 metrų aukščio iškaba apvalintais kampais. Jos kairėje yra didelis apvalus beveik visiškai lentos uždengtas logotipas, o viršuje dešinėje – iš apačios kiek uždengtas Lietuvos audiosensorinės bibliotekos logotipas. Nuotraukos dešinėje stovi papuošta eglutė. Atrodo, kad klausytojai yra sutelkę dėmesį į pristatymą. 

[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]