Specialisto komentaras

 

Už akinių lęšius kompensuos daugiau


 

Nešiojantiems akinius – gera žinia! Nuo rugsėjo 22 d. sveikatos apsaugos ministro įsakymu (2023 m. rugsėjo 22 d. Nr. V-1021) buvo padidinta kompensuojamųjų akinių lęšių bazinė kaina. 

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos prezidentas Paulius Kalvelis sako, kad lygiai prieš metus Mažeikiuose išgirdo prašymą dėl akinių lęšių kainos didesnio kompensavimo. Iš karto buvo kreiptasi į Sveikatos apsaugos ministeriją ir Valstybinę ligonių kasą (VLK). Buvo žadama, kad kainos bus koreguojamos. Ir štai, po metų rezultatas pasiektas. 

Pagal sveikatos apsaugos ministro įsakymą patvirtintas akių lęšių grupavimas, suskirstant juos į 2 grupes: 

• paprastieji akinių lęšiai (kurių laužiamoji galia yra mažesnė arba lygi 6.0 sferinėms dioptrijoms ir (arba) mažesnė arba lygi 2.0 cilindrinėms dioptrijoms); 

• sudėtingieji akinių lęšiai (kurių laužiamoji galia yra didesnė kaip 6.0 sferinės dioptrijos ir (arba) didesnė kaip 2.0 cilindrinės dioptrijos). 

Patvirtintos akinių lęšių kompensuojamosios bazinės kainos – paprastųjų akinių lęšių (tipas AL-1) kompensuojamoji bazinė kaina – 95 eurai, o sudėtingųjų akinių lęšių (tipas AL-2) kompensuojamoji bazinė kaina – 148 eurai. Nebelieka akinių lęšių, skiriamų vaikams, ir akinių lęšių, skiriamų suaugusiesiems, skirstymo. Naujos kompensuojamųjų akinių lęšių bazinės kainos jau įsigaliojo. 

Akinių lęšių kompensavimo tvarka nesikeičia, akinių lęšiai kompensuojami su gydytojo siuntimu ir skiriami esant regos sutrikimui asmenims, kurių geriau reginčios akies geriausiai koreguotas regos aštrumas neviršija 0,5 regos aštrumo. Vaikams akinių lęšiai kompensuojami ne dažniau nei kartą per metus, o suaugusiems pacientams – kartą per dvejus metus. 

Norint gauti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis kompensuojamus akinių lęšius, pirmiausia reikia kreiptis į akių gydytoją, kuris išrašys siuntimą. Informuokite gydytojus oftalmologus, kad būtina nurodyti skiriamų akinių lęšių tipą – paprastieji akinių lęšiai (tipas AL-1) ar sudėtingieji akinių lęšiai (tipas AL-2). Tuomet su šiuo siuntimu pacientas turi apsilankyti vienoje iš optikų, kuri yra sudariusi sutartį su VLK. 

 

LASS informacija 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]