Skaitmeninis asistentas

Autoriaus nuotraukaAndžėjus Ravanas, [email protected]

Technologinio raštingumo pagrindai LASS stovykloje „IT – mūsų ateitis“


 

Parašas po straipsniuJau trečius metus iš eilės Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga (LASS) organizuoja informacinių technologijų stovyklą „IT – mūsų ateitis“. Labai džiugu, kad kiekvienais metais paskelbus registraciją dalyvių sąrašas užsipildo per porą dienų ir visuomet sukame galvą, kaip priimti vieną ar kitą labai norintį žmogų, kai visos numatytos vietos jau būna užimtos. Tai gal kiek sudėtinga iš organizacinės pusės, bet labai akivaizdžiai parodo didelį susidomėjimą ir tokių mokymų poreikį. Tačiau tarp gausybės norinčių dalyvauti LASS narių dažnai tenka išgirsti ir abejonių, ar verta registruotis, kyla klausimas, kas vyks stovyklos metu ir kokio lygio technologinio raštingumo grupei skirti šie mokymai, tad straipsnyje noriu išsamiau papasakoti, kas gi vyksta stovykloje „IT – mūsų ateitis“? 

Tikriausiai kiekvienas žino, kad LASS vienija apie 6000 narių. Ir nors, atrodo, išmanusis telefonas ar kompiuteris neregiui jau seniai nebe naujiena, tačiau galima daryti prielaidą, kad šiuolaikines technologijas yra įvaldžiusi procentaliai nedidelė bendruomenės dalis. Sakau, galima daryti prielaidą, nes neturime oficialios statistikos ar tyrimo, kuris parodytų konkrečius skaičius. Šį teiginį patvirtina ir LASS filialų pirmininkai, ir LASS atlikta vidinė apklausa. Kaip jau esame ne kartą įsitikinę, apie tai diskutavę, rašę straipsniuose, technologijos gali iš esmės pakeisti neregio ar silpnaregio asmens gyvenimą. Tačiau, kad tai atsitiktų, reikia mokėti jomis naudotis, o tai ne taip paprasta, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Mat aplinkiniai žmonės, kaimynai, draugai, giminaičiai, neturintys negalios, geriausiu atveju žino, kad regos negalią turintis asmuo kažkokiu būdu gali valdyti liečiamąjį telefoną ar kompiuterį, tačiau ką konkrečiai reikia daryti, kokią funkciją įjungti, kokią programą įsidiegti ir kaip valdyti kalbantį prietaisą, į šiuos klausimus artimieji vargu ar atsakyti galės. 

Reaguojant į tokį informacinių žinių poreikį, LASS buvo sumanyta kartą per metus organizuoti informacinių technologijų mokymus. Mokymus naujokams, kurie šiuo metu nesinaudoja technologijomis arba turi pačius minimaliausius pagrindus. Tarkime, jūs įsigijote išmanųjį telefoną, jums kažkas įjungė kalbėjimo funkciją, tačiau, ką toliau daryti su tuo prietaisu, jūs nežinote. Arba jūs esate silpnaregis ar silpnaregė, turite išmanųjį telefoną, tačiau nežinote, kaip jame pasididinti šriftą ar pasidaryti geriau matomą kontrastą. Analogiška situacija ir su kompiuteriais. Jeigu jūs žinote, kaip įjungti kompiuterį, tačiau nesuprantate, ką spausti ir kur eiti toliau, tai „IT – mūsų ateitis“ – kaip tik jums. Mokymų metu patys neregiai ir silpnaregiai, lektoriai, suteikia pradmenis, kuriuos žinant jau galima pradėti mokytis. 

Šioje stovykloje sužinosite: kaip įjungti ekrano skaitymo programą, kaip pasididinti ekrano vaizdą, kokie pagrindiniai ekrano skaitymo programos valdymo gestai, kokios pagrindinės ekrano skaitymo programos komandos kompiuteryje, kokios naudingos programėlės gali praversti neregio ar silpnaregio kasdienybėje ir kitus naudingus dalykus apie technologijas. Programa nuolat koreguojama atsižvelgiant į dalyvių poreikius ir galimybes. Mokymai vyksta dviejose grupėse po 6–8 žmones, su kuriais dirba 2 lektoriai. Stovyklos metu stengiamės kuo daugiau dalykų parodyti praktiškai, prieiti prie kiekvieno, pademonstruoti, kaip atlikti vieną ar kitą gestą, kokį mygtuką paspausti kompiuterio klaviatūroje. Todėl visiškai normalu, kad mokymuose yra ir šiek tiek chaotiško praktinio darbo, mat labai sudėtinga surinkti visiškai vienodų technologinių žinių dalyvius. Vieni yra neregiai, kiti turi regėjimo likutį, vieni jau moka paskambinti naudojantis ekrano skaitymo programa, kiti net neįsivaizduoja, kaip ją valdyti, vieni gerai moka kompiuterio klaviatūros išdėstymą, kiti nežino, kur yra koks mygtukas... Net jeigu ir pavyktų sugrupuoti labai panašaus informacinio raštingumo technologijų naudotojus, tarkime, tokius, kurie niekada nėra naudojęsi išmaniuoju telefonu neregius, vis tiek mokymosi procese atsiranda netolygumų, nes kiekvienas žmogus skirtingai imlus naujai informacijai ir technologijoms. Tad ir stovyklos tikslas nėra per 4 ar 5 dienas išmokti naudotis telefonu ar kompiuteriu, kaip galėtų pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Per tokį trumpą laiką tai tiesiog neįmanoma. Pagrindinis mokymų tikslas – prisijaukinti technologijas, išmokti tyrinėti savo turimą prietaisą ir atsikratyti baimės jį sugadinti. Taip pat užmegzti kontaktą su žmonėmis, kurie jau naudojasi technologijomis, arba su bendraminčiais, kurie nori išmokti jomis naudotis – apsikeitus kontaktais toliau mokytis savarankiškai paprasčiau. Tad trumpai atsakant į klausimą, kam skirta „IT – mūsų ateitis“ stovykla, tai – naujokams, norintiems pažinti technologijų pasaulį. 

Jeigu jums teko girdėti apie šią stovyklą, tačiau vis kilo dvejonių, ar man to reikia, ar aš sugebėsiu, ar tai ne per sudėtinga, labai kviečiu kitais metais sekti LASS naujienas, registruotis ir rasti visus atsakymus pačios stovyklos metu, nes būtent tam ji ir skirta. Na, o jeigu norite sužinoti daugiau informacijos, asmeniškai visuomet galite susisiekti su manimi telefonu +37066485630 arba el. paštu [email protected]

 

Nuotrauka: Trečius metus iš eilės vis kiti LASS nariai rinkosi įgyti technologinio raštingumo pagrindų stovykloje „IT – mūsų ateitis“ / LASS archyvo nuotr. 

Koridoriuje priešais praėjimą pozuoja 16 žmonių grupė. Jos priekyje, viduryje, stovi vyras, sulenkęs ir užkėlęs kairę koją įtvare ant vaikštynės ratuko, dešine alkūne atsirėmęs į vaikštynės rankeną ir kaire besilaikantis už riešo draugui, padedančiam išlaikyti pusiausvyrą. Daugelis dalyvių atsisukę į fotoaparato objektyvą, kelių pozuotojų žvilgsnis nukreiptas į žemę, kai kurių akis slepia tamsinti akiniai. Grupė maloniai šypsosi fotografui. 


[Komentarai] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]

 

Spaudos, radio ir televizijos rėmimo fondas remia rubriką